Több ezer életet megmenthetnél… Képes vagy rá?

Több ezer életet megmenthetnél… Képes vagy rá?

- Kategória: Cikkek, Közélet
1

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója oklevéllel díjazta azokat, akik civilként csatlakoztak a Szív City alkalmazáshoz, és ezzel megmentették valakinek az életét.

Ma van az újraélesztés világnapja, ezért a szakemberek ismét felhívták a figyelmünket, hogy milyen apróságok dönthetnek életről vagy halálról, beleértve az autósok, motorosok felkészültségét. A legerősebb érv, hogy életmentésre általában balesetek és rosszullétek miatt kerül sor, vagyis jó eséllyel valamelyik velünk utazón vagy családtagunkon kell segítenünk, amikor beüt a krach.

Őszintén: Te tudnád, pontosan mit és miként kell tenned, ha a sérült eszméletlenül feküdne melletted?

Így van, legtöbbünk régen vizsgázott már elsősegélynyújtásból, soha nem gyakorolta azt, sőt a középkorúak nem is tettek gyakorlati vizsgát, hisz’ anno elég volt beikszelni pár kockát a papíron, és máris megkapták a jogsihoz szükséges igazolást.

Légy bátor, ments életet!

Gyakran halljuk: ugyan hozzá nem nyúlok a sérülthöz, nehogy nagyobb bajt okozzak! Még a végén engem vesznek elő érte! Persze ennél nagyobb butaságot nem is mondhatnának, hiszen az eszméletlen, leállt keringésű ember perceken belül meghal – ennél nagyobb bajt aligha okozhat neki bárki. Szóval elsősorban a fejekben kell rendet tenni, mert úgy tűnik, a sok-sok fals infó az oka, hogy emberek tucatjai tétlenül állnak egy balesetnél, pedig az ő segítségükön múlhat mások élete.

Ne fújj a szájába és felejtsd el a felesleges mozdulatokat! Csak pumpálj, ahogy csak bírsz – így életben maradhat!

Ezt az áldatlan állapotot számolná fel az Országos Mentőszolgálat a találóan Hősképzés névre keresztelt akcióval. Ennek lényege, hogy a legtöbb ember és sofőr magabiztosan, felkészülten nyúljon a sérültekhez, és életben tartsa őket, amíg a mentő kiérkezik. Az oktatás ingyenes és mindenki számára elérhető, a képzéseket az OMSZ megyeszékhelyeken működő mentőállomásain tartják minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között, azaz legközelebb október 29-én.