Újra itt a 350 forintos benzinár

Újra itt a 350 forintos benzinár

- Kategória: Gyorshírek

Holnap bruttó hét forinttal csökken a 95-ös benzin ára, míg a gázolaj 3 forinttal lesz olcsóbb – értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.

 

Mivel az utóbbi hetekben több alkalommal, sorozatosan vágtak a benzin árán, a legolcsóbb helyeken már most is 359-360 forintért mérik literjét, szerdától pedig 353-354 forintra csökken. Az üzemanyagok ára egyébként legutóbb pénteken változott, akkor a benzin átlagára 6 forinttal, a gázolajé pedig öttel mérséklődött.

Lám, mi lesz tavaszra az egykor teljesen áttetsző, tiszta benzinből…

Tudtad?

Alapvetően nincs komoly különbség, a 95, a 98 és a 100 oktános üzemanyagok között, elvégre mindegyik esetében benzin és etanol keverékéről beszélünk (leszámítva a 100-as OMV-t, amibe dupla mennyiségű etil-tercier-butil-étert kevernek). Vagyis önmagában a magasabb oktánszám nem garancia arra, hogy hosszabb ideig eltartható a nafta, mint azt egyébként sokan – tévesen – feltételezik. Ezért aztán nem úszható meg az adalékolás, különösen, hogy ilyenkor ősszel már úgynevezett téli benzint árulnak a kutakon, ami sokkal illékonyabb, ezáltal könnyebben elpárolog a karburátor csészéiből, sok-sok kellemetlenséget okozva a hosszú időre leállított gépek tulajdonosainak.

Ha érdekel, hogy miért érdemes adalékolni a téli benzint, illetve mivel lehet tartósítani az érzékeny, etanoltartalmú vegyületet, akkor olvasd el az üzemanyagokról szóló, átfogó cikkünket, melyből mindent megtudhatsz a benzinről.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz