Nincs többé elsősegélyvizsga?

Nincs többé elsősegélyvizsga?

- Kategória: Gyorshírek
3

Sokkal rövidebbé és olcsóbbá válik a jogosítványszerzés idén december 29-től – áll a Napi.hu cikkében. Utánajártunk, és kiderült, hogy ez csak részben igaz…

A jelenlegi rendszer szerint minden autó- és motorvezetőnek igazolnia kell, hogy elvégezte az általános iskolát, valamint részt vett elsősegélynyújtó tanfolyamon, illetve sikeres vizsgát tett életmentésből. A módosítás után – elvileg – már csak a bizonyítványra lesz szükség, ugyanis a 2018. december 29. után vizsgázóknak már nem kötelező részt vennie elsősegélynyújtó képzésen – áll a cikkben.

Olcsóbbá válik a jogosítvány az elsősegély-tanfolyam nélkül?

A változtatás gyakorlati haszna az lenne, hogy lényegesen gyorsabbá válna a jogsiszerzés, no meg a 15-20 ezer forintos díjcsökkenés sem mellékes.

Ne vedd félvállról! Attól, hogy nem kötelező, még erősen ajánlott elvégezni egy életmentő tanfolyamot. Ha nem szeretnél fizetni érte, az OMSZ Hősképzés programjában ingyen elsajátíthatod a legfontosabb fogásokat

Idén ez már a második olyan kormányzati intézkedés, mely megkönnyíti a vezetői engedély megszerzését, ugyanis július 1-től visszatérítik a KRESZ-tanfolyam, illetve a vizsga- 25 000 forintos – díját a húsz év alatti sofőröknek, hogy erősítsék fiatalok versenyképességét a munkaerőpiacon.

Mégsem eszik olyan forrón?

Mint olvasónk jelezte, valóban módosították a 179/2011. (IX. 2.) kormányrendeletet, miként azt a Napi.hu újságírói kiszúrták, de afelett mindenki átsiklott, hogy nemes egyszerűséggel félreértelmezték a Közlönyben olvasottakat. A jogtárban ugyanis még egy helyen, nevezetesen a 326/2011 rendeletben is említik, hogy

13. §  Járművezetésre jogosító okmányt az kaphat, aki az egészségi, pályaalkalmassági, képzési és vizsgáztatási előírásoknak, továbbá az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel, valamint az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését vagy annak megszerzése alóli mentességét a közlekedési igazgatási hatóság részére igazolja.

Ez alapján tehát korai örülni, mivel az olvasói kiegészítések alapján úgy fest, hogy a 179/2011 felülírásával csak annyi változott, hogy a sikeres forgalmi vizsga után is letehető az elsősegélynyújtó vizsga, de továbbra is szükséges lesz a jogsiszerzéshez. Ezt erősíti az is, hogy az NKH már jelezte, hogy hamarosan közleményt ad ki, hogy eloszlassa az eredeti cikkben szereplő félreértéseket. Köszönjük a kiegészítést!