Ha betiltják a mobilozást, a motorosok életben maradnak

Ha betiltják a mobilozást, a motorosok életben maradnak

- Kategória: Hírek
4

Elnézést a hatásvadász címért, de ezúttal szó szerint erről van szó: amint letiltották az autóban telefonálást, máris kevesebb motoros veszítette életét – ez ilyen egyszerű.

A floridai Atlantic és a Miami egyetem tanulmányában azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a közúti balesetek, illetve a sérültek számára, ha nem mobilozhatnak a sofőrök. Persze nehéz ebből konkrét összefüggést levonni az olyan nagyvárosokban, ahol légzsákokkal nyakig zsúfolt, modern kocsikkal járnak az emberek.

Itthon már elcsíptek pár biztonsági öv nélkül vezető vagy mobilozó sofőrt a VÉDA-val, de a rendszer önmagában képtelen kiszúrni az ilyen eseteket. Látva, hogy hányan bénáznak a forgalomban a fülükre tapasztott mobillal, akad még bőven teendő… (Kép: Police.hu)

A biztonságos, anyaméhként körülölelő terepjárók vezetői sérülés nélkül megússzák a kisebb karambolokat, így aztán nem is kerülnek be a statisztikákba. Nem úgy a motorosok, akik szinte minden komolyabb esés után kórházban kötnek ki, ezért itt sokkal inkább megfigyelhető a tiltás és a balesetek közötti összefüggés.

Bármilyen hihetetlen, a hazai KRESZ-ben „kézben tartott mobil” szerepel, tehát a vállon pihenő készülék tök szabályos, pedig ugyanolyan veszélyes

Köztudott, hogy az USA legtöbb államában engedélyezett a vezetés közbeni telefonálás, így ezeket vették alapul, majd összevetették a részleges vagy teljes tilalmat bevezető országrészekkel.

A számok önmagukért beszélnek: nagyjából minden tizedik, halálos kimenetelű motorosgázolás elkerülhető lett volna, ha a sofőr a telefonja helyett az útra koncentrál, azaz összességében 10-11 százalékkal kevesebben veszítenék életüket.

A kutatók szerint érdemes lenne mielőbb megfontolni, hogy az USA teljes területén betiltsák a kocsiban telefonálást (természetesen a vezetés közben kézben tartott telefonokról van szó – a szerk.), de eddig csak 16 államban (!) lépett életbe ilyen szigorítás, illetve idén decemberben Washington, D.C. is csatlakozik hozzájuk.

Hegylakók különvélemény – eső után köpönyeg?

Kicsit úgy tűnik, mintha a törvényhozás ezúttal is csak loholna az események után, hiszen évekbe telhet, mire általános tiltást vezetnek be a vezetés közbeni mobilozásra, pedig az ezredforduló óta fennálló problémáról van szó. Arról nem beszélve, hogy a tiltás nem több, mint látszatmegoldás, mert

csak a kézben tartott telefonokra vonatkozik, pont úgy, mint szerte Európában.

Tehát aki a szellőzőre vagy a kormányra (!) rögzített telón Facebookozik, továbbra sem kap csekket, pedig ez éppen olyan veszélyes, mint az sms-írás vagy a telefonálás.