Beváltotta a reményeket az új, motorosbarát szalagkorlát

Beváltotta a reményeket az új, motorosbarát szalagkorlát

- Kategória: Kiemelt cikk
0

A tények magukért beszélnek: több a motor, nőtt a balesetek száma, mégis sokkal kevesebb a sérült. Miként lehet ez? Igen, az új szalagkorlátoknak köszönhetjük.

Szerencsére Magyarországon is egyre több helyen találkozunk energiaelnyelő, úgynevezett motorosbarát szalagkorláttal, mely jelentősen csökkenti a pilótára ható erőket, valamint a sérülések mértékét. Immáron kézzelfogható eredményekről is beszámolhatunk ezzel kapcsolatban, igaz, nem hazánkból, hanem Olaszországból, ahol az elmúlt években 250 kilométer hosszúságban helyeztek ki ilyen szalagkorlátot.

motorosbarát korlát
Lassan három éve kerültek ki hazánk útjaira a sajátos, ütéselnyelő szalagkorlátok

Az eredmények önmagukért beszélnek, és erre már a közútkezelő emberei és a döntéshozók is felfigyeltek.

Több baleset, de kevesebb sérült – éljen a motorosbarát korlát!

A talján közútkezelő társaság projektmenedzsere, Nicola Dinnella mesélt arról, milyen egyértelmű hatásai vannak az új tereptárgyaknak. A vizsgált szakaszon egy év alatt megduplázódott (!) a motorosforgalom,

ötödével több baleset történt, ám ennek dacára 18 százalékkal kevesebben sérültek meg.

Ezen felbuzdulva nagyszabású fejlesztésbe kezdenek, és két-három éven belül már hatszáz kilométernyi speciális, motorosbarát korlát lesz Olaszország útjain. Mint Dinnella elmondta, főként a kedvelt motoros szerpentineken találkozhatunk majd ilyenekkel.

motorosbarát korlát
Valami elkezdődött: új elemek a mátrai 24-es úton (Kép: Telek József)

Itthon csak szépen lassan folyik az energiaelnyelő korlátok telepítése, de az jó hír, hogy egyre több régióban, például a sok motorbalesetről elhíresült zalai 76-os úton és a Mátrában is felbukkantak a modern, biztonságos eszközök.