Lejárnak az éves pályamatricák: íme, az idei változások!

Lejárnak az éves pályamatricák: íme, az idei változások!

- Kategória: Gyorshírek

Már csak négy nap, és január 31-én lejárnak a 2018-as, éves autópálya-matricák - érdemes most megvenni őket, nehogy az első tavaszi gurulásig megfeledkezz róla...

Közel 2,5 millió autóst és motorost érint a január végi dátum - ennyien használnak megyei vagy országos éves matricát itthon. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. most is kiemelte, hogy aki az éves útdíj mellett dönt, az 2012 óta változatlan áron vásárolhatja meg, miként a 2015 óta elérhető megyei matrica is ugyanannyiba kerül, mint bevezetésekor.

Kapcsolódó: Mennyit fizetnek a motorosok Európa útjain, autópályáin?

Az éves útdíjak mellett idén már kétféle, rövidebb lejáratú matrica is elérhető a motorosoknak: a tíznapost és a havit is féláron vehetik meg, míg az éves megyei útdíj megegyezik az autókéval, kereken ötezer forint. A vásárlás legegyszerűbb módja, ha felkeresed az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt, ahol bármelyik kategóriára szóló matricádat online megveheted.

Minden marad a régiben

Nemrég még arról cikkeztek, hogy 2018 végétől, illetve 2019 elejétől drágul néhány járműkategória tíznapos matricája, ám a híresztelésekkel ellentétben ez nem érinti a motorosokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megerősítette, hogy hosszú-hosszú évek után most először változnak az útdíjak, de kizárólag a tíznapos matrica lesz drágább, s az sem minden kategóriában.

autópálya-matrica motorkerékpár
Idén sem drágul a motorkerékpárok útdíja, sőt tavaly májustól már havi matricát is féláron vehetünk a kétkerekűekre

Tavaly év végétől, a korábbi 2950 helyett 3500 forintot kell fizetni a személyautókra, valamint a teherautók mögé csatolt utánfutóra, s a furgonok útdjía is nő - 5950-ről 7000 forintra.

Kapcsolódó anyag: Évente közel százezer matricát vesznek itthon a motorosok

Korábbi cikkünkben említettük, hogy a motorkerékpárok helyzete nem egyértelmű, ezért megkerestük a minisztériumot, és kiderült, hogy ezen a téren semmilyen változás nem várható. A kétkerekűek továbbra is élvezhetik a kedvezményt, s így alig féláron vehetik meg a matricát: a tíznapost 3500 helyett 1475 Ft-ért, míg a havit 4780 helyett 2500-ért.

Continental 2019

Facebook Comments