Az öt legfurcsább, motorosokra vonatkozó törvény

Az öt legfurcsább, motorosokra vonatkozó törvény

- Kategória: Cikkek, Közélet

Emlékszel, hogy Magyarországon tilos volt belső sávban előzni, mert a „motorkerékpár nem elég dinamikus” hozzá? Képzeld, vannak ennél sokkal butább motoros szabályok is...

Több tucat furcsa, értelmetlen KRESZ-szabályt találtunk szerte a világban, és most megmutatjuk azt az ötöt, mely kifejezetten a motorosok életét nehezíti, vagy éppen fordítva - különös előjogokat nyújt a bukósisakosoknak.

1. Az a tiéd, amit elütsz!

Idén januártól Oregon államban megtarthatod az autóval vagy motorral elütött állatot, de csak akkor, ha emberi fogyasztásra szánod.

motoros törvények

Úgy indokolták: már úgy is elpusztult, tehát nincs további veszteség, ha valaki hazaviszi, de ha pénzért akarja eladni, az már nem pálya. Egyébként is a szabadon felnőtt állat húsa sokkal egészségesebb, mint a farmokon tápszerrel etetett szarvasmarháké vagy sertéseké, szóval mindenki egye csak meg nyugodtan.

2. Mutasd magad!

Virginiában a 18.2-422 törvény szerint járművezetés közben is azonosíthatónak kell maradnod. Azt hiszem, Virginiában nem sok zárt sisakot és sötét plexit adnak el...

motoros törvények
Sötét plexi? Hopp, máris érkezik a bírság...

Ez már csak azért is cifra, mert eközben az állam területén kötelező sisakot viselni, sőt a helyi KRESZ kifejezetten ajánlja az arcot is védő bukókat, ennek hiányában pedig a szemüveg viselését (kivéve, ha nagyméretű túraplexi van a motoron). Ha van rajtad sapka azért - ez jutott eszünkbe róla...

3. Hajts át a tiloson, ha mersz!

Nem soroljuk fel egyesével, de nagyjából egy tucat államban engedélyezett, hogy a motorosok - óvatosan - áthajtsanak a piros lámpa alatt.

motoros törvények

Ennek oka, hogy a nálunk is működő, aszfaltba süllyesztett szenzorok nem érzékelik a motorokat, csak a nagyobb kiterjedésű autókat, vagyis hiába vár a motoros egymagában, soha nem lesz zöld.

Titkos tipp: ha neked is gondot okoznak az érzékelős lámpák, itt a megoldás - és csak 200 forintba kerül!

4. Magadra vess, ha kerekezel...

Sehol nem nézik jó szemmel az egykerekezést, de Maine államban ennél is tovább mentek - minősített kihágásnak számít. Amint egy centit is elemelkedik az aszfaltról az első kerék, máris bajban vagy.

egykerek-wheelie

Kapcsolódó anyag: Így tanulhatsz meg lépésről-lépésre egykerekezni. Már ha nem Maine-ben laksz...

Természetesen ez sem előzmény nélküli, ugyanis korábban sok motoros azzal mentegetőzött, hogy nem volt szándékos a mutatvány, egyszerűen ilyen erős a motor.

Kellett nekik okoskodni: miattuk kiegészült a törvény egy újabb félmondattal: „ha a motorvezető véletlenül vagy szándékosan úgy vezet, hogy az első kerék egy pillanatra is elemelkedik a talajról, az már kimeríti a...”  Lehet, hogy nem a szupermotók a legkelendőbb gépek arrafelé?

5. Véged, Moby Dick!

Tennessee-ben egy rakás furcsa szabály van, napestig sorolhatnánk őket, de a legkülönösebb mégiscsak a cetvadászathoz kötődik. Tudniillik arrafelé nem büntetik, ha bálnára lősz, sőt azt is engedik, hogy autóból vagy motorról vadássz a cetekre. Igen, a vízben élő állatokra...

Egy olyan államban, mely a kontinens belsejében fekszik, és tisztességes méretű tava sincs, nemhogy óceánpartja. Hagyunk időt az értelmezésre.

motoros törvények
Amíg csak tologatod, nem kell sisakot húznod - ezt mondja a KRESZ. Viszont a vezetéshez kötelező sisakot húznod - ez is benne van. Ezek után kérdem: a motort toló ember hogy lehet vezető, ha nem kell neki sisak?!

Ezek után azt hiszem, nem lehet panaszunk arra, hogy itthon egyszerre engedik és tiltják a DRL használatát, vagy hogy a törvényhozó szerint a motort toló személy egyszerre vezető és nem az...

Zsigmond panaszméltatlansága

Facebook Comments