Olvasói: A motort toló személy nem vezető!

Olvasói: A motort toló személy nem vezető!

- Kategória: Kiemelt cikk
24

Ákos nem volt rest, és alaposan utánajárt, hogy jogos-e a megrovás. Végül kiderült: legtöbben hibásan alkalmazzák a motor tolásáról szóló KRESZ szabályt…

Sziasztok Hegylakók! Szeretném megosztani veletek az elmúlt egy hét nyomozását, amiből kiderült, hogy kb. mindenki rosszul tudja és használja az egyik alapvető szabályunkat. Íme, a rövid történet.

Járdán toltam a motoromat (MZ 251) mikor lassított egy rendőrautó, és a yard számon kérte, hogy miért nem az úton sétálok a géppel. – Nagy a forgalom – mondtam -, és egyébként is tolom, gyalogolok, hol mennék máshol, mint a járdán? Erre már határozottabban – de még mindig kedvesen – válaszolta, hogy a KRESZ 1. függelék III. alapján csak a segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek, szóval ez motorozás, nem sétálás.

Szóba sem került büntetés, viszont jót beszélgettünk róla, milyen visszás helyzet ez, majd mivel már közel voltam a kúthoz (ja igen, elfelejtettem: kifogyott a nafta fél kilométerrel a Shell előtt, ezért tologattam), a további pár métert is itt tettem meg.

Ha tolod a motort, akkor nem vezetsz!

Nem hagyott nyugodni a dolog. Másnap elkezdtem utánajárni, miből is fakad ez a faramuci helyzet. Kiderült, hogy a KRESZ gyűjtemény csak az érem egyik fele: az értelmező könyvben részletesen kifejtik, melyik rendelkezés mit takar, és miként kell alkalmazni a paragrafusokat. Nem volt rövid szülés, de végül ráakadtam a lényegre:

Értelmező rész: A rendeletnek a vezetőre vonatkozó részét kiterjesztően kell értelmezni. Nemcsak a kerékpárt vagy segédmotoros kerékpárt toló személyt nem kell vezetőnek tekinteni, hanem a motorkerékpárt vagy a gépkocsi toló személyt sem – áll Dr. Fülöp Ágnes, Dr. Major Róbert: A KRESZ értelmezése a joggyakorlatban könyvének 57. oldalán.

motort toló személy vezető
Amíg csak tologatod, nem kell sisakot húznod, hiszen nem vezeted a motort…

Ezt támasztja alá az a 2009-es KRESZ módosítás, amelyben megváltoztatták a bukósisak használatával kapcsolatos szabályt. Eszerint:

48.§. (9) A zárt utastérrel (vezetőtérrel) nem rendelkező motorkerékpáron és segédmotoros kerékpáron utazó személynek becsatolt motorkerékpár-bukósisakot kell viselni.

Na ezért hasznos a gyakorlati alkalmazást bemutató könyv, ugyanis az a bírósági ítéleteken, a valós helyzeteken alapul. Nemcsak elvileg, hanem gyakorlatilag is úgy zajlik, ahogy ott leírják. Tehát vezetni csak becsatolt sisakban lehet, de ha nem utazol a motoron, márpedig a mellette gyaloglás az nem az, akkor nem kell sisak, azaz nem vagy vezető.

Hát ennyit arról, hogy nem tolhatod be a motort a behajtani tiloson, nem sétálhatsz mellette a járdán vagy más, forgalom elől elzárt részen. Ha Ti is ilyen csávába kerültök, mint most én, csak ezt a két dolgot jegyezzétek meg, és máris kimenthetitek magatokat.

Széles utat!

Ákos

 • LaciK

  Bárki írhat értelmezést, az csak egy vélemény. Zsernyákok is értelmezik és az alapján büntetnek. Megjegyzem ilyenért soha nem büntettek még senkit, mert nem hülyék.
  A hatályos KRESZ egyértelműen leírja, hogy csak a kerékpár, és SMKP tolása nem számít vezetésnek. Nincs motoros vagy autós kitétel.
  A bukósisakos kiegészítés csak a sisak használatától mentesít. Ez amúgy roppant előnyös. AMikor én vizsgáztam ebből, még ez sem volt.

  Ez akkor is és most is jogszabályi hézag. Egyébként azért van, hogy ne lehessen forgalmi, jogsi és biztosítás nélkül tologatni a zsaruk előtt a motort, hogy te nem is veszel részt a forgalomba, nem kell ilyesmi 🙂

  • Falusi Péter

   viszont parkolni lehet járdán, szóval ha legközelebb firtatják azt kell mondani, hogy parkoló helyet keresel…

   Ha szerinted a motortolás vezetés, akkor nem állhatsz járdára se, mert a járdán nem motorozhatsz 😉 Újabb bizonyíték, h Ákosnak van igaza.

   • LaciK

    Volt ebből is vita rendőrrel, hogy járó motorral nem lehet felállni, de az egy másik cikk volt.

    Ezen felül nem “szerintem” hanem a KRESZ szerint.
    Bár megértem hogy nehéz értelmezni, amikor a kommentemet sem sikerült 😉

    • four-four-two

     ‘Ezen felül nem “szerintem” hanem a KRESZ szerint.’

     Tehát a KRESZ szerint parkolhatsz járdán, de nem motorozhatsz ott. Viszont a tolás is vezetésnek, azaz motorozásnak számít? Beláthatod, hogy ez teljes ellentmondás.

     Éppen ezért van a szabályértelmezés, ami nem vélemény, ahogy írod, hanem egyértelmű iránymutatás, hogy a zsaruk miként alkalmazzák a szabályokat.

     • LaciK

      Pontosan, ezt nevezik joghézagnak.
      Értelmezés pedig iránymutatás, ahogy írod nem törvény.
      Tehát a cím már erősen téved. És a törvény egyértelmű, toló személy is vezetőnek minősül, annyi hogy nem kell sisakot venni, de kell jogsi, érvényes forgalmi, és biztosítás.
      AKkor lenne korrekt ha leírnák, hogy tolás közben mehet járdán is, de így max megkérték a zsarukat hogy ne piszkálják aki tolja a járdán a motort, és amit a mellékelt ábra mutatja, erről nem mindegyik hallott, és ha előkapsz egy kreszkönyvet sem tudod alátámasztani a KRESZ-től eltérő véleményed.
      Nem is értem mit vitatkoztok, olvassátok a KRESZt, ha meg képtelenek vagytok értelmezni, akkor mit vitatkoztok?

     • Tibi-007

      “A toló személy is vezetőnek minősül, annyi hogy nem kell sisakot venni, de kell jogsi”

      Nem kell jogsi, ahogy autótoláshoz sem, nézz utána.
      Látod, ezért nem helytálló az érvelésed: jogsi a vezetéshez kell, semmi máshoz, tehát amihez nem kell jogosítvány, az nem vezetés és vezető.”

     • LaciK

      Te most direkt akarod beégetni magad? Állítasz egy vélt dolgot, és rögtön utána azzal igazolod hogy ezért nincs igazam mert neked van igazad? 😀

      Ugye tudod hogy egy eszmecsere során ennél komolyabb érveket illik felsorakoztatni ;-)))))
      Várj mindjárt megmutatom:

      Tehát én azt állítom, hogy a MOTORKERÉKPÁRT toló személy VEZETŐNEK minősül. Mégpedig ezt a véleményemet arra alapozom, hogy az 1/1975.(II.5.) KPM-BM együttes rendelet (rövidebb nevén KRESZ) 1. számú függeléke 3. fejezetének a. bekezdése így szól:
      ” Vezető: az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy
      állatot hajt (vezet). A segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek. A gépkocsivezetés oktatása és az azt követő gyakorlati
      vizsga során vezetőnek az oktató minősül.”

      Tehát CSAK az SMKP és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek!

      Továbbá azt is állítottam, hogy jogosítvány kell a vezetéshez, és mivel fentebb alátámasztottam, hogy a tolás is vezetésnek minősül, így ahhoz is kell jogsi, forgalmi, józannak kell lenned:

      “4. § (1) Járművet az vezethet, aki
      a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott,
      érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs;
      (3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben
      magánál kell tartania.”

      Ezt nem is kell kommentálni, annnyira érthetően és egyértelműen írta le a törvényalkotó.
      És Isten bizony átnyálaztam az egészet most hirtelen, de nem találtam olyan rendelkezést ami felmentést adna a fenti kettőből egyenesen és logikusan következőek alól.

      Szóval légyszíves ha velem vitatkoztok, akkor vegyétek a fáradságot és érveljetek! Hiteles hivatkozással, logikával, vagy csak simán próbálj meg az érzelmeimre hatni, az is jobb annál minthogy “azért van igazam mert az én apukám erősebb”

     • four-four-two

      Csak egy dologra válaszolj, kérlek:

      Ha motort vezetni csak sisakban lehet, és a toláshoz nem kell sisak, akkor a tolás minek minősül?

      Egy kis segítség, ha tovább erőltetnéd:

      http://www.jogsiszoft.hu/jkv_motoros14.pdf

     • LaciK

      Ez könnyű. A cikkben leírta a megoldást Ákos.
      Csak a motorON lévő vezetőnek és utasnak kell sisakot viselnie.
      Régen még ez a kitétel sem volt.

     • LaciK
     • gabimany

      Nincs benne semmi ellentmondás. A te logikád alapján, ha a járda egy része ki van jelölve parkolónak, akkor oda se állhatna fel az autó, mert járdán nem haladhat. Persze, hogy felállhat, és ezt kell kiterjeszteni a motorosokra, azzal, hogy nekünk nem kell kijelöltnek lenni a parkolónak.

   • Marton Szalay

    Hol van leírva, hogy nem motorozhatsz a járdán? 🙂

 • Robi

  Csepp a tengerben.
  Az ilyen baromságok miatt tart itt ez az ország.

  Mindent meg lehet magyarázni, és mindenhol van kiskapu.

 • gabimany

  “Tehát vezetni csak becsatolt sisakban lehet, de ha nem utazol a motoron, márpedig a mellette gyaloglás az nem az, akkor nem kell sisak, azaz nem vagy vezető.”

  Ez hogyan jött össze? Ha tolod nem kell bukósisak, ez tény, ez van a szabályban, de ettől még a vezető, mint fogalom meghatározása alapján vezető vagy!

  “Értelmező rész: A rendeletnek a vezetőre vonatkozó részét kiterjesztően
  kell értelmezni. Nemcsak a kerékpárt vagy segédmotoros kerékpárt toló
  személyt nem kell vezetőnek tekinteni, hanem a motorkerékpárt vagy a
  gépkocsi toló személyt sem – áll Dr. Fülöp Ágnes, Dr. Major Róbert: A
  KRESZ értelmezése a joggyakorlatban könyvének 57. oldalán.”

  Ez meg szimpla baromság! Tényszerűen meg van fogalmazva, hogy ki nem minősül vezetőnek, ha a tolt gépjárművet irányító személy nem minősülne vezetőnek, akkor azt írták volna a jogszabályba.

 • F. Gábor

  Mocskos nagy bajok vannak a fejekben, gyerekek… Értelmezzük már, amit leírtak!

  1. Amit nem tilt a KRESZ, azt megengedi, ez alaptétel. Tiltja, hogy jogosítvány nélkül VEZESS autót vagy motort? Igen. Tiltja, hogy jogosítvány nélkül TOLJ autót vagy motort? Nem.

  Tanulság: Nem vezető, aki motort/autót tol, mert nem kell vezetői engedély hozzá, míg a vezetéshez igen.

  2. A vezetőnek sisakot kell viselnie, mert motorkerékpárt vezet. Aki tolja, annak nem kell. Vagyis ő vezető? Nem.

  Tanulság: A vezetőnek kötelező a sisak, másnak – így a motort toló, nem vezető személynek – nem.

  Ezek után a többi már csak maszatolás. Lehet erőlködni.

  • gabimany

   “Értelmezzük már, amit leírtak!”

   Kezd a KRESZ-el, mert elég nagy baromságokat hordtál össze!

   ” Tiltja, hogy
   jogosítvány nélkül TOLJ autót vagy motort? Nem.”

   Igen tiltja, pontosan meghatározza, hogy vezetőnek minősülsz, ha tolod, és akkor kell hozzá jogosítvány.

   “A vezetőnek sisakot kell viselnie, mert motorkerékpárt vezet. Aki tolja, annak nem kell. Vagyis ő vezető? Nem.”

   Nem a vezetőnek kell sisak, hanem aki rajta utazik. Aki tolja, az vezető, de mivel nem rajta utazik, ezért nem kell.

   Ha nem megy a szövegértés, az nem baj, csak ne oszd az észt arról, hogy milyen bajok vannak a fejekben!

   • F. Gábor

    „” Tiltja, hogy
    jogosítvány nélkül TOLJ autót vagy motort? Nem.”

    Igen tiltja, pontosan meghatározza, hogy vezetőnek minősülsz, ha tolod, és akkor kell hozzá jogosítvány.”

    Eskü, nem kötekedni akarok, de nem öt percet foglalkoztam a témával. Megnéztem, NINCS ilyen paragrafus, hogy a motort toló személy vezetőnek minősül. Ha mégis van, kérlek idézd, de garantálom, hogy ilyet nem találsz.

    (Mielőtt félreérted: ne azt, hogy az smkp nem az, mert a babakocsit és molnárkocsit toló személy sem az, mégsem említi… Szóval várom a paragrafust, ahol azt írják: “a motorkerékpárt toló személy vezetőnek minősül.”)

    Kösz!

    • gabimany

     “a)411 Vezető:
     az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet). A
     segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül
     vezetőnek. A gépkocsivezetés oktatása és az azt követő gyakorlati vizsga
     során vezetőnek az oktató minősül.”

     Nézd a vezet szinonimája az irányít. Aki tolja a motort, az irányítja? De valóban, ha valamilyen okból 2 vagy több ember tolja, akkor csak az lesz vezető, aki irányítja tolás közben.

     • F. Gábor

      Köszönöm, ezzel az izzadtságszagú szinonimavadászattal megerősítetted hogy jól gondolom: a KRESZ sehol nem írja, hogy a motort (vagy autót) toló személy az vezető.
      Többek között ezért tolhatsz jogosítvány nélkül motort meg autót, de aki közben rajta/benne ül, annak már kell jogsi meg sisak.

      Azt hiszem ezt meg is beszéltük.

     • gabimany

      Ha szerinted a vezet, és az irányít nem szinonima, akkor mi? Mi ebben az izzadságszag? Az a bajod, hogy te már nem tudsz a vezet szó alapjelentésére figyelni, mert alapvetőnek veszed, hogy járművet akkor vezetünk, amikor normálisan közlekedünk vele.

    • LaciK

     Valójában ha utána néznél kiderülne hogy a babakocsit, taliskát, kézikocsit, meg egyebeket toló személy is ki van emelve, hogy az nem vezető, mivel ezek nem számítanak járműnek, hanem gyalogosnak, csak kerékpártól felfelé jármű.
     Ott van a “fogalmak” fejezetben.

  • Gábor

   tévedés, a toló személy is vezető és kell rá sisak, kell jogsi és nem lehet piás.
   de, ez arra vonatkozik, aki a kormánynál fogva tolja!
   Aki betolja vagy aki autót tol hátul, arra nem vonatkozik!

   • Gabi N.

    Nyolc éve változott a szabály. nézz utána, mielőtt butaságot írsz.

 • rsuni

  Ezek a rendőrök, milyen nagyon hülyék…. Legalább ne szólaltak volna meg, csak szèp csendben továbbgurultak volna, bölcsebbek maradtak volna…