Olvasói: A motort toló személy nem vezető!

Olvasói: A motort toló személy nem vezető!

- Kategória: Kiemelt cikk
24

Ákos nem volt rest, és alaposan utánajárt, hogy jogos-e a megrovás. Végül kiderült: legtöbben hibásan alkalmazzák a motor tolásáról szóló KRESZ szabályt…

Sziasztok Hegylakók! Szeretném megosztani veletek az elmúlt egy hét nyomozását, amiből kiderült, hogy kb. mindenki rosszul tudja és használja az egyik alapvető szabályunkat. Íme, a rövid történet.

Járdán toltam a motoromat (MZ 251) mikor lassított egy rendőrautó, és a yard számon kérte, hogy miért nem az úton sétálok a géppel. – Nagy a forgalom – mondtam -, és egyébként is tolom, gyalogolok, hol mennék máshol, mint a járdán? Erre már határozottabban – de még mindig kedvesen – válaszolta, hogy a KRESZ 1. függelék III. alapján csak a segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek, szóval ez motorozás, nem sétálás.

Szóba sem került büntetés, viszont jót beszélgettünk róla, milyen visszás helyzet ez, majd mivel már közel voltam a kúthoz (ja igen, elfelejtettem: kifogyott a nafta fél kilométerrel a Shell előtt, ezért tologattam), a további pár métert is itt tettem meg.

Ha tolod a motort, akkor nem vezetsz!

Nem hagyott nyugodni a dolog. Másnap elkezdtem utánajárni, miből is fakad ez a faramuci helyzet. Kiderült, hogy a KRESZ gyűjtemény csak az érem egyik fele: az értelmező könyvben részletesen kifejtik, melyik rendelkezés mit takar, és miként kell alkalmazni a paragrafusokat. Nem volt rövid szülés, de végül ráakadtam a lényegre:

Értelmező rész: A rendeletnek a vezetőre vonatkozó részét kiterjesztően kell értelmezni. Nemcsak a kerékpárt vagy segédmotoros kerékpárt toló személyt nem kell vezetőnek tekinteni, hanem a motorkerékpárt vagy a gépkocsi toló személyt sem – áll Dr. Fülöp Ágnes, Dr. Major Róbert: A KRESZ értelmezése a joggyakorlatban könyvének 57. oldalán.

motort toló személy vezető
Amíg csak tologatod, nem kell sisakot húznod, hiszen nem vezeted a motort…

Ezt támasztja alá az a 2009-es KRESZ módosítás, amelyben megváltoztatták a bukósisak használatával kapcsolatos szabályt. Eszerint:

48.§. (9) A zárt utastérrel (vezetőtérrel) nem rendelkező motorkerékpáron és segédmotoros kerékpáron utazó személynek becsatolt motorkerékpár-bukósisakot kell viselni.

Na ezért hasznos a gyakorlati alkalmazást bemutató könyv, ugyanis az a bírósági ítéleteken, a valós helyzeteken alapul. Nemcsak elvileg, hanem gyakorlatilag is úgy zajlik, ahogy ott leírják. Tehát vezetni csak becsatolt sisakban lehet, de ha nem utazol a motoron, márpedig a mellette gyaloglás az nem az, akkor nem kell sisak, azaz nem vagy vezető.

Hát ennyit arról, hogy nem tolhatod be a motort a behajtani tiloson, nem sétálhatsz mellette a járdán vagy más, forgalom elől elzárt részen. Ha Ti is ilyen csávába kerültök, mint most én, csak ezt a két dolgot jegyezzétek meg, és máris kimenthetitek magatokat.

Széles utat!

Ákos