Ötvenes gép, mégsem használhatom motorjogsi nélkül?

Ötvenes gép, mégsem használhatom motorjogsi nélkül?

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Tegyük végre tisztába: a motorkerékpárra hasonlító tárgyak nem használhatóak közúton, bármennyire szeretnéd is.

Sziasztok! Szeretnék venni egy benzines rollert (48 cm3, 1,3 kW). Hogy addig is járhassak valamivel, míg betöltöm a 16-ot és lesz A1 jogsim. A KRESZ szerint ez segédmotor (nincs 50 köbcenti és 4 kW sem), tehát csak biztosítás kell rá, és kész? Jól gondolom?

Sajnos nem szolgálhatok jó hírekkel a kérdezőnek - és a többi rollervásárlónak sem. A hivatkozott KRESZ-bejegyzés (SMKP = legfeljebb 50 cm3 és 4 kW teljesítmény) már rég megváltozott, a 2010 januárban életbe lépett új szabály pedig így szól:

segédmotoros-kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű (legfeljebb 50 cm³ vagy 45 km/óra alatti végsebesség vagy legfeljebb 4 kW-os teljesítmény)
4000 W), L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó.

Miként mehet közúton a roller és az e-kerékpár?

Tehát nem az a lényeg, mekkora motor van benne, hanem, hogy besorolható-e bármelyik kategóriába. Itt meg is bukik a történet, ugyanis az Innovációs És Technológiai Minisztérium Jármű Módszertani Hatósági Főosztálya már korábban kiadott egy nyilatkozatot, mely szerint a pitbike-ok, kínai rollerek, 300 W-nál nagyobb teljesítményű e-kerékpárok stb. egyértelműen tiltólistán vannak.

Sisak: Nem nagyon kell, viszont ekkora sebességnél érdemes (70km/óra). Jogsi: nem fognak leszedni róla a rendőrök - áll a videó alatt. No, pont az ilyen erős csúsztatások miatt hiszik azt sokan, hogy nyugodtan vehetnek benzines rollert közútra, és még sisak sem kell rá...

Itt az indoklás, hogy miért nincs értelme ilyen rollert venned:

„Ezek csak akkor vehetnek részt a közúti forgalomban, ha rendelkeznek típusjóváhagyással. A típusjóváhagyást a jármű gyártójának kell megkérni a sorozatgyártás megkezdése előtt és a jóváhagyási számot fel kell tüntetni minden jármű adattábláján. Amennyiben a járműve nem rendelkezik közúti járműre vonatkozó jóváhagyással, 168/2013/EU rendelete vagy 2002/24/EK irányelv szerint, akkor a közúton (úttesten, kerékpárúton, járdán) nem közlekedhet.”

Mivel a kínai csöppségek szinte 100%-áról hiányzik ez az adattábla, illetve jelzés, csak magánterületen használhatóak. Hiába veszel bármilyen rollert vagy hasonló szerkezetet, ugyanúgy büntetésre számíthatsz, mintha jogsi nélkül motoroztál volna - legfeljebb más szöveg áll majd a csekken.

Continental 2019

Facebook Comments