Teszt: BMW G 310 GS – Többet tud, mint gondolnád!

Teszt: BMW G 310 GS – Többet tud, mint gondolnád!

- Kategória: Kiemelt cikk, Teszt

Noha nem Németországban készül, és nem is olyan erőtől duzzadó, mint 850-es vagy 1250-es testvére, mégis jogosan viseli a GS-logót a bajorok egyhengeres endurója.

 

Nagyon vártam már, hogy megkaparintsam a kis GS kulcsát, ugyanis eddig akinek csak dolga volt a motorral – élen Chrobák Jani kollégánkkal – az elismerően mesélt a gépről. Ez persze nem csoda, hiszen elég ránézni: a tank és a hátsó rész sziluettje szakasztott úgy fest, mint a nagyobb névrokonokon, de itt mindössze 83,5 centi magasra kell lendíteni a lábat felszálláskor, szóval remek alternatíva a 170 centi alatti, de enduróra vágyó motorosoknak.

Igényes konzolokat és idomokat találunk a GS-en, a kidolgozás minőségén nem lehet tetten érni a kedvező árat

Csupán a kormány lehet rossz helyen – a magas pilótáknak túl közel, és vice versa, de szerencsére állítható a helyzete, sőt filléres beruházással egy univerzális kormánymagasító is beépíthető, és ezzel tényleg testalkattól függetlenül ideális lesz. Most, hogy végre körbejártuk a vasat és elfoglaltuk helyünket a nyeregben, lássuk, miként viselkedik a GS a forgalomban!

Mire elég 34 lóerő?

Tulajdonképpen mindenre, ha egy ilyen könnyű, alig 170 kilós gépben dolgozik, és szólóban utazunk vele. Jöhet ingázás, túra vagy autópályázás – otthonosan mozog a különféle „terepeken”, és ha úgy adódik, hogy sietősre vesszük, akkor is szerény marad a fogyasztása.

Alig hét másodperc alatt ugrik százra a kis GS, vagyis városban aligha lesz ellenfél… Maga mögé utasítja az olyan nagyágyúkat is, mint például – hogy házon belüli ellenfelet mondjunk – a 255 lovas, összkerekes BMW X5 xDrive

A tank csupán 11 literes és kifejezetten keskeny, ezért kicsit sincs útban terepezés közben, ennek dacára a G 310 GS-tulajdonosok elégedettek a motor hatótávjával: 3,3-3,6 l/100 km-es értéket mérnek a mindennapokban, vagyis a mindössze egyliteres tartalék jelzése 280-300 kilométer után villan fel, s ezt követően úgy harminc kilométeren belül kell kutat találnunk.

835 mm magasan van a nyereg, de a BMW nagyon keskeny felépítésű, ezért nem kényszeríti terpeszbe a pilótát

Dicséretes, hogy ez szinte egybevág a gyárilag megadott átlaggal (3,33 l/100 km) – végre egy őszinte vas!


A tulajdonos véleménye – An1ta G 310 GS-átépítése

Mintha csak a kis G 310-család harmadik, szupermotó stílusú tagja lenne, úgy fest a kifejezetten egyénre szabott, elöl-hátul 17-es keréken futó G 310 GS. Az átépítés oka, hogy tulajdonosa nem éppen kosaras alkat, ezért az alacsonyabb üléssel is nehezen ért talajt, de szerencsére ezt is könnyen orvosolták. Bekerült a 17-es első felni, kissé leültették a gépet, és így már rögtön kiadta a magasság.

Egyértelmű, hogy ez a BMW Motorsport színösszeállítás a leglátványosabb – sokkal jobban fest trikolórban a GS, mint a korábban nálunk járt, piros-fekete köntösben

Ezen túlmenően egy GPR kipufogóval élénkítette a 313 köbcentis egyhengeres hangját, egy kiemelővel hozta magasabbra és közelebb a kormányt, és így már tényleg minden a „helyére került”, s azóta is boldogan használja a gépet.

Aligha mondaná meg bárki, hogy ez egy nem egészen kétmillió forintba kerülő és csupán háromszázas motor… Igazán impozáns jelenség a kis GS

Persze új tulajdonosa szót ejtett a negatívumokról is, úgymint az általunk is tapasztalt, kellemetlen rezgés, amelyet ráadásul kellemes utazótempónál – 110-120 km/h – igencsak érezni. Sajnos ez egyre gyakoribb tünet új motorok között, elég csak a selymesen lágy futású K5-ös GSX-R1000-re és az izgága, zavaróan vibráló utódjára, a GSX-S1000-re gondolnunk, pedig mindkettőben ugyanaz a blokk dohog.

Erősen vibrál, de szépen húz és alig fogyaszt valamit a BMW 313 köbcentis egyhengerese. Óra szerint simán gyorsít 150-ig, és bő három literrel beéri százanként

Ha ilyen nagyágyúk „megengedhetik maguknak” a zavaró vibrációkat, akkor a kis GS-nek is megbocsájtható, de az is tuti, hogy ha ilyen motorra voksolnék, igyekeznék kiszűrni a rezgéseket a nyereg, a kormány és a lábtartók átalakításával.


Az erőforrás tehát jól vizsgázott nálunk és a trikolor GS tulajdonosánál is, de most lássuk a „körítést”! Lényegesen hosszabb a rugóút, mint a csupasz elődben (G 310 R), 18 centis úton jár fel és le a teleszkóp, ami önmagában még nem akadály egy kiadós szerpentinezéshez. Viszont kissé lágy hangolású a villa, hogy terepen is helytálljon, ezért tempós íveken kevésbé agilis a GS, mint a naked verzió, cserében akkor sem rázza ki a lelked, ha ilyenkor, holtszezonban egy kis endurózással múlatnád az időt. Akárhogy is, változatos vagy gyengébb minőségű aszfaltra tökéletes, és amíg nem valamelyik versenypályán karistolsz vele, közúton nem lesz zavaró a lágy beállítás. Ha mégis sportosra vennéd a figurát, akkor a teleszkópolaj cseréjével könnyedén úrrá lehetsz a „problémán”, de ezzel feláldozod a GS remek terepképességét is – valamit valamiért, ugye.

A futómű lágy hangolású, terepre és hepehupás aszfaltra kiváló, és csak tempós íveken nyüstölve érezhetőek a hiányosságai

Ha már a közúti használat szóba került, muszáj megemlítenem a szélvédelmet is, amely éppen csak annyira hatékony, mint a kategóriatársakon, szóval aki hosszú távra használja a GS-t, annak erősen ajánlott egy állítható varioplexi vagy plexitoldat beszerzése, amivel elterelheti a sisakról a zavaró légörvényeket.

Többféle ülésmagassággal kapható a GS, a kínálat 820-tól egészen 850 mm-ig terjed. Tipp: akinek a legmagasabb jön be, annak jó eséllyel szüksége lesz egy hasonló mértékű, 15-30 millis kormánymagasításra is, hogy terepezés közben állva is kézre essen a kormány

Az időjárás-védelem növelése már csak azért is hasznos, mert szólóban simán felgyorsul 150-re a kis GS, és a kimondottan széles (835 mm!) kormány miatt csak úgy feszül az ember a szélben. Jómagam lelkes híve vagyok a széles, magas kormányoknak, saját túrasportmotoromban is ilyen van, de a 83,5 centis szélesség már túlzás – érzésre úgy 5-7 centivel keskenyebb lenne ideális egy ekkora motorhoz. Ezt egyébként An1ta is megerősítette, az ő GS-én is rögtön vásárlás után szűkebbre szabták a kormány, hogy könnyebben elférjen a motorral városban, a feltorlódott sorok között.

Figyelmes részlet, hogy az LCD-n megjelenik az üresfokozat N jelzése, de mellette feltűnik a hagyományos, zöld lámpás megoldás is – hogy hiányoltuk ezt az old school, de rém praktikus részletet a többi LCD-műszeres motorról!

Ha a kedvező fogyasztás, a lenyűgöző forma és a 150-es végsebesség nem lenne elég vonzó, jöjjön a legfontosabb ütőkártya, az ár! Igen, a GS mindössze 1 924 000 forintba kerül, amivel messze a legolcsóbb BMW, sőt ezzel kenterbe ver néhány – ennél jóval gyengébb – robogót is. Remek gép lett, aki pedig kiszervezett gyártás minősége miatt aggódik, azoknak megnyugtató részlet, hogy erre is elérhető a BMW általános, ötéves jótállása.

Ránézésre nagyobbnak tűnik, de csak 11 literes a GS üzemanyagtartálya. Szerencsére a gyári fogyasztás (3,33 l/100 km) a gyakorlatban is simán tartható, így elég háromszáz kilométerenként megállni, hogy légtelenítsük a tankot

Akárhogy is, a G 310 GS a márka egyik legsokoldalúbb motorja, hiszen karcsúbb, könnyebb, mint bármelyik bajor enduró, ennek dacára 180 centis magassággal is lazán, egyenes derékkal utazhatunk rajta, és az sem okoz gondot, ha egész álló nap autópályán nyúzzuk.

Műszaki adatok – BMW G 310 GS

Motorkonstrukció: Folyadékhűtésű, négyütemű, egyhengeres, négyszelepes motor

Hengerűrtartalom (cm3): 313

Hengerek/szelepek száma: 1/4

Furat x löket (mm): 80 x 62,1

Csúcsteljesítmény (kW/LE/min): 25/34/9500

Legnagyobb forgatónyomaték (Nm /min): 28/7500

Sebességváltó: hatfokozatú

Szekunder hajtás: lánchajtás

Futómű és fékrendszer

Első felfüggesztés: 41 mm-es fordított teleszkóp (180 mm-es rugóút)

Hátsó felfüggesztés: Alumínium öntvény lengőkar, központi rugóstag, rugó előfeszítés állítási lehetőség (180 mm kerékmozgás)

Kerékméret elöl/hátul: 2,50 x 19”/4,0 x 17”

Gumiméret elöl/hátul: 110/80 R19/150/70 R17

Fékrendszer elöl: Szimpla 300 mm-es átmérőjű tárcsa négydugattyús, radiálisan rögzített féknyereggel

Fékrendszer hátul: 240 mm-es átmérőjű tárcsa egydugattyús féknyereggel

Méretek, árak

Hosszúság (mm): 2075

Ülésmagasság (mm): 835/850/820 (üléscserével)

Üzemanyagtartály térfogata (l): 11 (ebből tartalék kb. 1)

Menetkész tömeg (teli üzemanyaggal, kg): 169,5

Üzemanyag-fogyasztás: 3,33 l/100 km

Végsebesség (valós): 143 km/h

Vételár: 1 924 000 Ft

Continental 2019

Facebook Comments

4 Comments

 1. Varga Tamás

  Tényleg 150-et megy???

  1. Óra szerint igen (egyébként 143 km/h a vége).

   1. Nálam óra szerint 150fölött megy :O Milkatuning 😀

    1. Nagy Tímea Birge

     Átállította az órát? De hát az csak március 31én esedékes!

Válasz