Rendőrség: Újra előkerültek a decibelmérők

Rendőrség: Újra előkerültek a decibelmérők

- Kategória: Gyorshírek
20

Tegnap délelőtt nem volt valami jó idő, ennek dacára jó pár motoros cirkált a Héreg és Bajna között fekvő kanyarokban, ahol kifejezetten a motorosokat ellenőrizték az egyenruhások. 

A Tatabányai Rendőrkapitányság járőrei a Tatabányai Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály közúti ellenőreivel közösen szervezték az akciót, melyben az általános műszaki állapot mellett olyan „apróságokat” is vizsgáltak, mint az arra járó motorkerékpárok zajszintje.

Nem volt hiány után gyártott kipufogóból a motorokon, de ez önmagában még nem ok a bírságra

Mi történik, ha túl hangos a motor?

Először is tisztázzuk: a sportdob vagy a komplett utángyártott kipufogórendszer ugyanolyan szabályos, mint a gyári, ha teljesíti a megfelelő dB-értéket és engedélyezett az adott típuson közúti használatra. Tehát semmi baj nincs azzal, ha valakinek nem gyári a kipufogója, és azért sem jár ejnye-bejnye, ha hangosabb annál, de persze nem mindegy, hogy mennyivel.

A motorok többsége teljesen rendben volt, vagyis nem találtak műszaki problémát a rendőrök (Kép: Police.hu)

Sajnos a gyér forgalom ellenére is találtak olyan motorokat, amelyeken nem az eredeti kipufogó volt, s nem is sikerült teljesítenie a szabályos zajszintet – ezek tulajdonosai ellen szabálysértési eljárás indult, és a járműveket műszaki vizsgára kötelezték. Ismételten felhívták a motorosok figyelmét, hogy messziről kerüljék az E-jellel nem rendelkező, kétes eredetű, utángyártott alkatrészeket, beleértve az ilyen kipufogókat, kezelőszerveket, féktárcsákat stb., hiszen a biztonságos motorozás alapvető feltétele, hogy megbízható géppel indulj útnak.

Continental 2019