Jelentősen nőtt a motorosok által okozott balesetek száma

Jelentősen nőtt a motorosok által okozott balesetek száma

- Kategória: Cikkek, Közélet

Csökkent a személysérüléses balesetek száma 2019-ben, de a nagymotorosok mellett szokatlanul magas szám szerepel. Mi lehet az ok?

Jó hír, hogy sokkal kevesebb baleset történt 2019 első negyedévében, mint egy évvel ezelőtt: idén 3 126 esethez riasztották a rendőröket, míg tavaly 3214-hez. Négy százalékkal csökkent a halálos áldozatok száma is, de még mindig komoly gond az ittas vezetés - csak idén 230 ilyen esetet regisztráltak.

Feltörnek a motorosok

Általában alig mérhető a nagymotorok által okozott ütközések száma az első negyedévben, hiszen a télies időjárás miatt csak a munkára használt kétkerekűek vannak az utakon. Most azonban a tavalyinál nagyjából másfélszer több munkát adtak a zsaruknak: a korábbi kettő helyett most három százalék (közel száz baleset) áll a rendszámos motorok mellett.

Nem mindegy, hogy 2 vagy 22 fok van délután... Fent az idei, lent pedig a tavalyi időjárási kép márciusban

Gondolhatnánk, hogy az egyre nagyobb motorállomány és a folyamatosan növekvő benzinfogyasztás állhat a háttérben, de ez csak részben igaz. Még az egyenruhások is kiemelték, hogy ennél sokkal valószínűbb magyarázat, hogy idén kifejezetten korán tavaszodott, és a márciusi, hirtelen jött meleg nagyon sok motorost az utakra csábított. Szóval elsősorban a remek idő és a nagy forgalom miatt nőtt ilyen nagymértékben az okozott balesetek száma.

A motorvezetők által okozott balesetek száma Magyarországon (Forrás: KSH/MTI)

Nem is csoda: idén március közepén 20-22 fokos meleget mértünk, míg egy évvel ezelőtt napközben is fagyott (!), így igencsak érthető, hogy miért volt nagyobb idén a motorosforgalom. Szóval csak nyugi: attól, hogy a híradók előszeretettel „reklámozzák” a motorbaleseteket, még nincs baj, és nem a renitensek, hanem a korán érkező tavaszias napok miatt alakult másként a statisztika, mint azt megszokhattuk.

Zsigmond panaszméltatlansága

Facebook Comments