Zebra-terv: engedd át a gyalogost!

Zebra-terv: engedd át a gyalogost!

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
31

Látványos eredménnyel zárult a rendőrség Zebra-terv elnevezésű akciója. Ha a terv beváltja a hozzá fűzött reményeket, az egész országra kiterjedő ellenőrzés indulhat.

Napjainkban zajlik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az egyenruhások legújabb közlekedésbiztonsági akciója, melyben kifejezetten a gyalogátkelőhelyekre összpontosítanak, és azt figyelik, ki hajt át szabálytalanul a zebrán. Nem kegyelmeznek a renitens sofőröknek: ha valaki a járókelőktől centikra száguld el a gyalogátkelőhelyen, máris érkezik a csekk, és a jogsijának is búcsút inthet a sofőr. A május 14-én kezdődött kampányban egy Ford vezetője már le is adta a vezetői engedélyét, miután kis híján elütötte a zebrán átkelő gyalogost:

Hogyan közelítsd meg a gyalogátkelőhelyet?

Ha esetleg elfelejtetted volna jogsiszerzés óta, hogy mire is kell ügyelned gyalogátkelőhelyek közelében, íme, itt a KRESZ rövid és kivételesen egész lényegre törő bekezdése:

43. §Magatartás a gyalogosokkal szemben

(1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

Viszlát, jogsi! A Ford sofőrje elbúcsúzhatott a vezetői engedélyétől (Kép: Police.hu)

(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

(3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

Sajnos magam is szemtanúja voltam egy balesetnek, ahol a kétsávos úton megálló furgon mellett száguldott el a gázoló, és elütötte a zebrán átkelő gyalogost

Mit jelent a gyakorlatban, hogy a gyalogosnak „elsőbbséget kell adni”? Ezt is részletesen kifejti a KRESZ:

Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, a jármű nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában.

Tehát szigorúbban fogalmaz, mint a járművek közötti elsőbbségi viszonynál, hiszen ott „nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására”, de azokat zavarhatja, viszont gyalogosoknál már a zavarással is kimeríti a szabálysértést. Persze ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy miben merül ki a „zavarás”, de a lényeg, hogy ha gyalogos keresztezi az utunkat, legyünk előzékenyek, és biztosítsunk neki elsőbbséget, és ne csak azért, mert megbírságolhatnak érte.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Continental 2019