BMW R18 – Érkezik a legszebb klasszikus

BMW R18 – Érkezik a legszebb klasszikus

- Kategória: Kiemelt cikk

Azt hittük, egyszerűen nem tudják letaszítani a Triumph Bobbert a legszebb klasszikusnak járó a trónról, de a BMW megint rátett egy lapáttal: az R18 egyszerűen gyönyörű lett.

 

Néhány hónappal a csupasz erőforrás bemutatása után immáron a 2020-as BMW R18 prototípusát is láthatjuk, és bátran kijelenthető, hogy a motor – technika és megjelenés terén is – új etalon a kategóriában. Fél évszázadot utazunk vissza az időben, már ami a technikát illeti, ugyanis az akkori modellek boxereihez hasonló, léghűtéses, nyomórudas vezérlésű (!) motor kerül az R18-ba.

Már a blokk is csodálatosan fest, de a merevvázat imitáló hátsó felfüggesztéssel együtt lett igazán ütős

BMW R18 – hamarosan érkezik!

– A tervezés során az volt a legnagyobb kihívás, hogy mindent láthatóvá tegyünk. Egyszerűen az összes részletnek funkciója van, ezért mindent szabadon hagytunk, ami vakmerő lépés volt: nem sok formatervező vállalkozna ilyen őszinte, bátor megközelítésre – mesélte az R18-ról Bart Janssen Groesbeek, a gép tervezője.

Kardánhajtás, valamint 18 és 21 colos, fűzöttküllős kerekek – ahogy az egy klasszikushoz illik

Míg az erőforrás a hatvanas éveket idézi, addig a gép megjelenése őszinte tisztelgés a harmincas évek ikonja, az R5 előtt. Nem véletlen, hogy éppen ezt a modellt választották, hiszen 1936-ban valódi szenzációnak számított a kétvezérműtengelyes, 24 lovas, szabályozható csillapítású első villával (!) felszerelt modell.

Mi is üléspróbát vehettünk a legendán, ugyanis a bajorok elhozták a spanyol menetpróbára ezt a gyönyörű állapotban fennmaradt, 1936-os R5-öt

Az egyszemélyes nyereg, a merevvázasnak tűnő hátsó traktus és a végtelenül letisztult formaterv már most, a koncepciót látva telitalálat, és a BMW prototípusait ismerve jó esély van rá, hogy az ősszel érkező végleges változat is hasonlóan vonzó lesz. Már alig várjuk!

Nem kérdés: új etalon született a klasszikusok között

Képgaléria – BMW R18

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz