A Hells Angels-sztori – bűnszervezet vagy motorosklub?

A Hells Angels-sztori – bűnszervezet vagy motorosklub?

- Kategória: Hírek

Azonnali hatállyal betiltotta a Hells Angels motoros klub hollandiai működését az utrechti törvényszék, mégpedig arra hivatkozva, hogy az intézkedés szükséges a közrend védelme érdekében.

 

A holland bíróság nemrég bűnszervezetnek minősítette a Bandidost és a Satudarah-t, egyben betiltotta a működésüket, most pedig a harmadik ismert klub, a Hells Angels működését korlátozta az országban.

Hells Angels-klubtalálkozó Alsóőrsön

Ugyanakkor kiemelték, hogy nem a motorosklub tevékenysége volt az elsődleges ok, hanem az, hogy több Hells-colort viselő tag súlyos kihágásokat követett el korábban, például fegyverrel és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket. Alig ült a vihar a döntés után, máris újabb aggasztó hírek érkeztek a leghíresebb motorosklub kapcsán, mégpedig Angliából, ahol a „Hells Angels Euro Run” rendezvényen megjelent motorosokat tartóztattak le, közöttük három magyar résztvevőt is.

Hells Angels – az érem másik oldala

Nem előzmény nélküli az ügy, ugyanis az utóbbi évtizedben már többször megpróbálták korlátozni, akadályozni a klub működését, ám az ítélet eddig a motorosoknak kedvezett, például a legfelsőbb bíróság is elutasította, hogy törvénytelennek minősítsék a tevékenységüket.

hells angels
Hells Angels-stand a legnagyobb európai motorkiállításon, az EICMA-n (Kép forrása: Hegylakók Motoros Magazin/Pulai László)

A média persze rátett egy lapáttal, és ahogy a ZS-kategóriás hollywoodi filmek alapján a bőrdzsekis motoros lett minden rossz megtestesítője, úgy vált a törvényen kívüli klubok szinonimájává a Hells Angels. Ilyen „ellenszélben” persze hiába jelentették ki többször, hogy a klub teljesen szabályosan működik, és az egyes tagok kihágásai nem minősítik a szervezetet – szélbe kiáltott szó volt. Ugyanígy csak a legszűkebb motoros közösség tudott a csapat közéleti tevékenységéről, társadalmi szerepvállalásáról, mint például amikor a karcagi gyerekkórház számára gyűjtöttek, hogy felvidítsák az ott lábadozó lurkókat.

Mi az igazság? Megkerestük a hazai Hells Angels tagjait

Noha a legtöbb újság – beleértve a motoros magazinokat is – megelégedett a bevezetőben említett MTI-hírrel, mi megpróbáltuk szóra bírni a Hells tagjait, hogy a másik oldal is szót kapjon. Londonban értük utol a hazai HAMC Nomads Hungary tagját, Farsang Imrét, aki elmesélte, miként látja ő a holland és brit akciókat.

Hosszú perceken át érkeztek a motorosok a brit HAMC alapításának ötvenedik évfordulóján rendezett Euro Run-ra

– Könnyebb motoros klubokat vegzálni, mint rendet tartani és elejét venni az erőszakos bűncselekményeknek, ami legtöbb esetben ugye nem a motorosokhoz köthető. Persze, hazugság lenne azt állítani, hogy a klubok tagjai között nincsenek olyanok, akik törvényt szegnek, de ettől még a szervezet nem lesz bűnszövetkezet! – emelte ki Imi. – Arról nem is beszélve, hogy ez már csak azért is veszélyes álláspont, mert a bűnüldöző oldalon is vannak törvényszegők, hosszú évekre rácsok mögé került egyenruhások: akkor az is egy bűnszervezet? – tette fel a költői kérdést.

Azt is megtudhattuk, hogy legtöbb helyen jogerős ítéletként beszélnek a holland döntésről, holott a klub fellebbezett, így jó eséllyel csak hónapok, évek múlva derül ki, hogy – ismét – a motorosoknak ad-e igazat a legfelsőbb bíróság (Kép forrása: Wikipedia)

– Szóval ez csak egy bírósági ítélet, ami ugyan nem minket szolgál, de nem is rázza meg alapjaiban a társaság működését. Akárhogy is, a Hells Angels tagjai tovább motoroznak, utaznak, bulikat szerveznek és jótékonykodnak, ha kell, hogy tovább ápolják a Hells több mint hetvenéves kultúráját, hagyományait – szögezte le.

Continental 2019

Facebook Comments

8 Comments

 1. Rácz László

  Maradjunk abban, hogy a Hells Angels név bizony a kábítoszer kereskedelemhez, és a fegyver kereskedelemhez köthető, mert az eredeti amerikai első klub ilyen volt! Én értem, hogy a mostaniak nem ilyenek, és akár jótékonykodnak is, de nem kéne ehhez a névhez ragaszkodni!

  1. Értem én hogy csináltak sokmindent, de tényleg bűnszervezet mostanság is, Európában is?

   Mert ha az akkor szépen csukják le mindegyiküket. Ha nem az, akkor meg hiába tiltják be mint egyesület. Betiltják hogy viseljék a colort? Vagy a motorozást? Vagy hogy motorosok találkozzanak?

   Nem szimpatizálok velük különösebben, nem az én stílusom, de én nem tudok olyanról hogy csináltak volna bármit is.

 2. Ez butaság. Ennyi erővel ne hívhassák németnek a német embereket, mert háborús bűnök köthetőek az országhoz? De mondhatnám a franciák mértéktelen gyarmatosítását is, mielőtt valaki…

 3. Kollektív bűnösség? Bizonyítékok?

 4. Érdemes (lenne) utánanézni, hogy vajon a nagyobb klubok (látható) felvarrói között miért jelent meg az utóbbi pár évben a “Support 81”? Miért kezdték lecserélni a mocikat HD-re? 1-1 motoros buliba miért jönnek csak rövid időre a HA tagjai? Miért van az korlátozva/szankcionálva, hogy valaki klubot alapítson? stb.

  1. Maróti András

   Vagy érdemes lenne egyenes fogalmaznod a maszatoló, sommás célozgatás helyett. Elő a farbával, vagy kénytelen leszek azt hinni, csak trollkodsz…

 5. Sajnálatos, hogy manapság már csak úgy lehet “eladni” egy hírt vagy egy cikket, hogy jó hangzatos ostobaságokkal nyomják tele…
  Aztán rosszabb esetben ez a következménye, hogy valaki tényleg el is hiszi és hivatalos eljárás lesz belőle.
  Ennyi erővel tényleg Magyarországon kb. mindenkit be lehetne vinni aki whiskey-t vesz, nehogy bankot raboljon utána…
  Attól hogy emberek akár egyedül akár csoportosan bűnöznek nem tudom miért kell egy internacionális motoros klubot betiltani.
  Annyi mondjuk az ő saruk, hogy azokat a tagokat akikről kiderül hogy bűncselekményben vettek részt fel kellene jelenteniük és/ vagy kizárniuk a klubból.
  Így elhatárolódva a káros egyénektől vethetnék a mellüket, hogy de ugyan már ők csak egy barátságos motoros klub.

Válasz