Svejk, ahol tárt karokkal várják a motorosokat!

Svejk, ahol tárt karokkal várják a motorosokat!

- Kategória: Cikkek, Közélet
3

Két évtizede nyitotta meg kapuit a balassagyarmati Svejk vendéglő, amely nem csak a hihetetlenül finom ételekről és a kedves felszolgálókról híres, ugyanis itt tényleg tárt karokkal várnak minket, motorosokat.

Nemrég egy felvidéki túráról hazafelé álltunk meg a Svejkben, hogy csillapítsuk éhségünket. Egészen a fizetésig semmi „különös” nem történt, már amennyiben nem különös, hogy a zsúfolásig megtelt helyen is gyorsan, flottul ment minden, mintha csak egy unalmas hétköznap délutánon tértünk volna be. Ám a számla már annál furcsább volt:

Kézzel áthúzva a fizetendő rész, és majdnem két rugóval kisebb összeg alatta, tollal.

Már éppen kérdezni akartuk, hogy elszámolt-e valamit a pénztáros, mikor kiderült, hogy hétvégente a motorral érkezők automatikusan kedvezményt kapnak a számlából.

A balassagyarmati Svejk vendéglő titka

Szó szót követett, majd csakhamar utolértük Sinágel Józsefet, az étterem vezetőjét, aki részletesebben is mesélt a helyről, illetve a Svejk motorosokhoz fűződő viszonyáról.

Nyáron akár 240-250 fő is elfér a hangulatos, balassagyarmati vendéglőben

- A nagytemplom utcájában működő Svejk már 1998 óta a városkép része, beleértve az 55 fős, a monarchia idejét idéző éttermet, a 35 fős, rusztikus különtermet, a hasonló méretű bisztrót és  százfős Hrabal termet. Persze nyáron még ezt is tudjuk fokozni, ugyanis ilyenkor további 120 ember foglalhat helyet a kerthelyiségben.

- Miért éppen Svejk lett a név?

- Harminc évvel ezelőtt jártam először Prágában, és már akkor megfogott a város különleges hangulata, de legfőképpen az érdekelt, ahol annak idején Svejk, a derék katona élte nem mindennapi életét. Jaroslav Hašek csodálatos műve és a Kehelyben tett látogatás igen mély nyomokat hagyott bennem. Úgy döntöttem, ha egyszer saját éttermem lesz, az csak a Svejk nevet viselheti. Vártam az égi jelre, hogy az esti sörözések után sétálva talán Prága belvárosában egyszer velem szembe jön Svejk, a békés kutyakereskedő. Persze ez csak álom maradt, de sikerült megvalósítanom az álom egy kis szeletét itt Balassagyarmaton.

- Honnan jött az ötlet, hogy pont a motorosok kapjanak kedvezményt?

- Nagyon sokan járnak kétkeréken ide a Szabó Lőrinc utcába, s úgy gondoltuk, miért ne kedveskedhetnénk nekik valamivel? Ezért aztán elhatároztunk, hogy idén a szimpatikus motorosoknak kedvezünk: olcsóbban ehetnek-ihatnak nálunk, mi több, saját parkolónkban biztonságosan letehetik a gépeiket. Az árengedményhez nem kell jelszót vagy kódot megjegyezni - ha rajta a motorosruha és kezében a sisak, már csönget is a pénztárgép, hogy levonja a 10%-ot a végösszegből.

Jó nagy csapattal estünk be a Svejkbe, de ez sem okozott fennakadást - szokás szerint flottul ment a kiszolgálás

Remélem, minél többen ellátogatnak hozzánk, s addig is széles utat és sok-sok örömteli kilométert kívánok minden motorosnak! - tette hozzá Sinágel József, tulajdonos.

Continental 2019