Svejk, ahol tárt karokkal várják a motorosokat!

Svejk, ahol tárt karokkal várják a motorosokat!

- Kategória: Cikkek, Közélet

Két évtizede nyitotta meg kapuit a balassagyarmati Svejk vendéglő, amely nem csak a hihetetlenül finom ételekről és a kedves felszolgálókról híres, ugyanis itt tényleg tárt karokkal várnak minket, motorosokat.

 

Nemrég egy felvidéki túráról hazafelé álltunk meg a Svejkben, hogy csillapítsuk éhségünket. Egészen a fizetésig semmi „különös” nem történt, már amennyiben nem különös, hogy a zsúfolásig megtelt helyen is gyorsan, flottul ment minden, mintha csak egy unalmas hétköznap délutánon tértünk volna be. Ám a számla már annál furcsább volt:

Kézzel áthúzva a fizetendő rész, és majdnem két rugóval kisebb összeg alatta, tollal.

Már éppen kérdezni akartuk, hogy elszámolt-e valamit a pénztáros, mikor kiderült, hogy hétvégente a motorral érkezők automatikusan kedvezményt kapnak a számlából.

A balassagyarmati Svejk vendéglő titka

Szó szót követett, majd csakhamar utolértük Sinágel Józsefet, az étterem vezetőjét, aki részletesebben is mesélt a helyről, illetve a Svejk motorosokhoz fűződő viszonyáról.

Nyáron akár 240-250 fő is elfér a hangulatos, balassagyarmati vendéglőben

– A nagytemplom utcájában működő Svejk már 1998 óta a városkép része, beleértve az 55 fős, a monarchia idejét idéző éttermet, a 35 fős, rusztikus különtermet, a hasonló méretű bisztrót és  százfős Hrabal termet. Persze nyáron még ezt is tudjuk fokozni, ugyanis ilyenkor további 120 ember foglalhat helyet a kerthelyiségben.

– Miért éppen Svejk lett a név?

– Harminc évvel ezelőtt jártam először Prágában, és már akkor megfogott a város különleges hangulata, de legfőképpen az érdekelt, ahol annak idején Svejk, a derék katona élte nem mindennapi életét. Jaroslav Hašek csodálatos műve és a Kehelyben tett látogatás igen mély nyomokat hagyott bennem. Úgy döntöttem, ha egyszer saját éttermem lesz, az csak a Svejk nevet viselheti. Vártam az égi jelre, hogy az esti sörözések után sétálva talán Prága belvárosában egyszer velem szembe jön Svejk, a békés kutyakereskedő. Persze ez csak álom maradt, de sikerült megvalósítanom az álom egy kis szeletét itt Balassagyarmaton.

– Honnan jött az ötlet, hogy pont a motorosok kapjanak kedvezményt?

– Nagyon sokan járnak kétkeréken ide a Szabó Lőrinc utcába, s úgy gondoltuk, miért ne kedveskedhetnénk nekik valamivel? Ezért aztán elhatároztunk, hogy idén a szimpatikus motorosoknak kedvezünk: olcsóbban ehetnek-ihatnak nálunk, mi több, saját parkolónkban biztonságosan letehetik a gépeiket. Az árengedményhez nem kell jelszót vagy kódot megjegyezni – ha rajta a motorosruha és kezében a sisak, már csönget is a pénztárgép, hogy levonja a 10%-ot a végösszegből.

Jó nagy csapattal estünk be a Svejkbe, de ez sem okozott fennakadást – szokás szerint flottul ment a kiszolgálás

Remélem, minél többen ellátogatnak hozzánk, s addig is széles utat és sok-sok örömteli kilométert kívánok minden motorosnak! – tette hozzá Sinágel József, tulajdonos.

Continental 2019

Facebook Comments

3 Comments

 1. Zsolt kiró

  Hát nem igazán értem a cikket. Jó párszor ott voltunk mint motorosok és hétvége volt, és senki szóvá se tette hogy esetleg valami kedvezmény lenne. Pedig minden esetben a bejárat előtt parkolunk. Szerintem egy jó kis reklám fogásnak tették be ezt a cikket.

  A kaja az jó, és ezért is járunk oda. De viszont el kell gondolkoznom rajta, hogy fogunk e továbbra is oda menni????? Kicsit így elég hátba vágós ez az egész.

  1. Mikor voltatok utoljára? Ha jól emlékszem, csak pár hete indult az akció. (Egyébként szó sincs reklámról, ez nem “támogatott tartalom”, egyszerűen csak megérdemlik, hogy szó essen róluk.)

 2. Viktor Fojta

  Tipikus magyarok…eszetekbe sem jut hogy új akció lehet? Inkább megsértődtök és nem mentek oda? 😂😂😂
  Azigen, csak gratulálni tudok.
  Okos…👌

Válasz