Olvasói: Motorosként csalódom a motorosokban

Olvasói: Motorosként csalódom a motorosokban

- Kategória: Vélemény
10

Ezúttal Dragos Lacus osztotta meg velünk élményeit - tényleg csak a sportmotorosokkal van baj?

Rendszeresen olvasom a Hegylakók Motoros magazint, főként azért, mert az ott megjelentetett írásokból okulni és tanulni is lehet. Bár kisebb megszakításokkal közel 40 éve motorozom, de rám fér a fejlődés, hiszen a jó pap is holtig tanul. Megjegyzem. napi rendszerességgel autót is vezetek, és az országutakat járva az a tapasztalatom, hogy a chopper és cruiser típusú motorokat tapasztalt és nyugodt vérmérsékletű, túlnyomó részt a hozzám hasonlóan a hatodik X-et elkerült motorostársak vezetik.

Attól, hogy nem száguldasz, még lehetsz közveszélyes...

Miért írtam ezt a levelet? Nos, ma délután gondoltam, gurulok egyet a 650 -es Dragommal a 71- esen, így Balatonfüred irányába majd Révfülöp felé fordítottam a kormányt. Mintegy harminc kilométeren át előttem haladt egy hasonló korú motorostársunk - ifjú hölgy ült mögötte a szép 1100-ason. Hihetetlen, hogy ezen a rövid távon vagy fél tucatszor előzött autókat össze-vissza, szabálytalanul, részben lakott területen.

A kép illusztráció (Forrás: media.yamaha-motor.eu)

Fittyet hányt arra, hogy a kocsik szabályos sebességgel haladnak, nem zavarta, hogy a zebrán már a záróvonalnál jár szegény gyalogos, a beláthatatlan kanyarokról és szembejövőkről már nem is beszélve. A legszebb a lakóautós manőver volt: úgy vágott be elé a chopper, hogy szegény nyugdíjas pár satuzva, padkára kormányozva kerülte el az ütközést.

Mit várunk el az autósoktól, ha így viselkedünk?

Csalódtam az ismeretlen chopperesben. Aki közlekedik, az néha szabálytalankodik, ez nem kérdés, de a mögötted ülőt veszélyeztetni, csak mert így vagányabbnak tűnik a vezetési stílusod? Ez egyszerűen nonszensz - ilyenkor motorosként csalódom a motorosokban. Gondold át egy pillanatra: mit mondhat egy autóvezető, ha már nálam kiveri a biztosítékot?!

A kép illusztráció (Forrás: media.yamaha-motor.eu)

Amikor egy közúti balesetben motoros is érintett, hajlamosak vagyunk az autósokra mutogatni ahelyett, hogy mi motorosok, a saját házunk táján söprögetnénk. Lássuk be, nem vagyunk bűntelenek, közöttünk is vannak renitensek, akik keresik a bajt. Nap mint nap tapasztalunk hasonlót, de az még nekem is keserű pirula, ha a higgadtságukról, visszafogottságukról híres, középkorú chopperesek adnak elő ilyen mutatványokat.

Üdvözlettel: Dragos Lacus

Continental 2019