Motorosrendőrök tanácsai: motorozás ősszel

Motorosrendőrök tanácsai: motorozás ősszel

- Kategória: Hírek

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága ezúttal is a motorosoknak üzent: mit tegyél, hogy ősszel is egyben hazaérj...

Ősszel a legnagyobb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse járművét és természetesen saját magát - áll felhívásukban. Egyértelmű, hogy a méterről-méterre változó tapadás a legnagyobb rizikófaktor, hiszen ilyenkor az árnyékos részeken vizesek maradhatnak a kanyarok, akkor is, ha egyébként jó idő van, és a napsütötte szakaszokon meleg, száraz az út.

Ne megszokásból vezess!

A rendőrök kiemelték, hogy ősszel főként a megváltozott útviszonyokhoz rosszul alkalmazkodó motorosok szenvednek balesetet, de így a szezon végén sok a magát túlvállaló kanyarvadász is...

Íme, egy példa a tipikus szezonvégi balesetre: túlvállalt, nem átgondolt előzés és rossz reakció - máris megvan a baj. Itt szerencséje volt a motorosnak, hogy a többiek résen voltak és vigyáztak rá... (Forrás: Facebook/Ortó Zsolt)

Ez nem azt jelenti, hogy valós gyorshajtást követnek el, sőt lehet, hogy az adott kanyart még be is lehetne venni annyival, de a motor állapota és/vagy a vezető felkészületlensége miatt mégis bekövetkezik a baj.

Évek óta nem változtak az önhibából bekövetkező ütközések, kicsúszások okai: relatív vagy valós gyorshajtás, irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés áll az élen (Kép: Police.hu)

Persze azt se feledjük, hogy a motorosok duplán sújtottak a hűvös és csapadékos őszi időben. Egyrészt a sisak plexijére csapódó víz és pára nehezíti a kilátást, a kocsik által felvert, koszos esőléről nem is beszélve.

Ilyenkor különösen fontos, hogy az átlagosnál jobban ismerd a motort és tudatosan, felkészülten kezeld a váratlan helyzeteket is

Másrészt a hideg, nedves időben a karosszéria nélkül közlekedők izmai elgémberednek, a hidegben megnő a reakcióidejük, azaz kétszeresen is veszélyeztetettek.

Gyakran vizes, néha sáros aszfalt - ezzel is számolnunk kell...

Szabálytalan, mégis valós veszélyforrás: gyakorlatilag tényként kezelik a rendőrök, hogy a munkagépek összesározhatják az utakat, majd a traktorok vezetői egyszerűen elhajtanak, mintha mi sem történt volna. Hihetetlen, hogy még mindig ez a gyakorlat, holott a mezőgazdasági gép vezetőjének a feladata eltakarítani az útra felhordott sarat.

Egyértelműen látszik, melyik földterületről származik az "áldás", mégis, aligha lehet ráverni a károkozóra egy esetleges baleset következményeit...

Arra kérnek mindenkit a rendőrök, hogy figyeljenek, számítsanak a fenti veszélyekre, és úgy vezessenek, hogy a helyenként nedves vagy sáros úton se veszítsék el az uralmukat a motor felett.

Nyitókép: PhotoMania

BikersPoison

Facebook Comments