Olvasói: Tisztíthatom a láncot WD-40-nel?

Olvasói: Tisztíthatom a láncot WD-40-nel?

- Kategória: Cikkek, Karbantartás

Valószínűleg nincs még egy termék, amihez annyi városi legenda kapcsolódna, mint a WD-40-hez…

– Sziasztok! Kaptam ajándékba két 400 millis WD-40-et. Egyszerűen nincs mire elhasználnom ennyit, ezért arra gondoltam, hogy ezzel kenem majd a VFR láncát. A fórumon simán lehülyéztek, hogy nem jó rá, de a leírás szerint jó kenőanyag, ráadásul víztaszító stb. úgyhogy rávállalnék.

Szerintetek tényleg árt a láncnak?

Üdv, Karesz

 

Kedves Karesz!

Nem véletlen, hogy a WD-ből létezik kifejezetten motorlánc ápolására kitalált változat, ugyanis a „sima” teljesen más célt szolgál. Valóban ken és tényleg víztaszító, de – mint tesztünkből kiderült – tökéletesen, nyom nélkül lemossa a láncspray-t, vagyis aligha lesz jó arra, hogy a láncodat ápolja. Nézd csak:

Nem jön le a láncspray? A WD-40 segít!

Több mint hatezer találatot dob ki a Google a „mivel jön le a láncspray?” kérdésre. Ebből is látszik, mennyi gondot okoz a motorosoknak, pedig a megoldás rém egyszerű. Vehetsz háromezerért a láncspray-vel megegyező márkájú tisztítószert, de van ennél egyszerűbb, olcsóbb megoldás is.

Az elmúlt öt-hatezer kilométer minden kenőanyaga és kosza sem tudott ellenállni a jó öreg WD-40-nek…

Igen, elég WD-40-nel befújni a felnit, és másodpercek múlva úgy ugrik le az odatapadt láncspray, mintha csak port törölnél le a kerékről. Ráadásul a szer egyik fő összetevője a petróleum, amit a motorgyártók is kifejezetten ajánlanak karbantartáshoz, szóval magát a láncot is bátran tisztíthatod vele, garantáltan nem tesz kárt az O- vagy X-gyűrűkben. Próbáld ki, a siker garantált!

Continental 2019

Facebook Comments

7 Comments

 1. Bokor Attila

  Tisztítani ok. a WD-kenésre megfelelő viszkozitású olaj (!)-motorolaj !!!!

 2. Ott a fáradt olaj a blokkban, az is ingyen van.

  1. Attila Könnyű

   Vannak jó minőségű lánckenők nem is drága és jól tapadnak a láncon nem szóródik le könnyen.Nem igazán ajánlanám a fáradt olajat ami nem tartós pont azért mert könnyen leválik,szóródik.

 3. Túl híg a sima WD40, ilyen helyre nem jó láncot kenni.
  Láncra a 80W90-es hajtómű olaj való. Jobban ken és tovább is rajta marad mint a láncspray.
  Annyi baja van, hogy a használata nem olyan kényelmes mint a láncspray.

  1. Bokor Attila

   Csepegtetve ! A jó öreg földanya természetes vonzereje-injekciós tűn keresztül…kb. egy-egy csepp/ perc . Tartály-1dl.-es fékolajtartály , a hátsó nyereg alatt benzincsőn keresztül-közbeiktatva egy gázszelep , ami gyújtáskapcsoláskor nyit….majdhogynem filléres cucc !

 4. Kamu Press

  A WD40 olyan mint a négy évszakos gumi.Mindenre jó, de semmire nem való. Oldószerkén is üzemel,de nem jobb mint egy arra gyártott oldószer, és kenésként is sokan használják, de arra végkép nem való, a felvitelkor úgy tűnik jó de aztán ez gyorsan el is múlik, és több kárt teszel vele mint hasznot. Haszontalan cucc, és csalóka is. Én tiltom a használatát ha lehet. ( bár azért itt megjegyezném, van a cégnek nagyon jó minőségű kenőanyaga, minden féle felhasználási területre, csavarlazítótól, a LÁNCKENŐ olajig!!!!! még NSF H1 szabványba is tehát ők is tudják a kis kék nem erre való,) Lánckenésre lánckenő olajat kell venni, nem hajtómű olajat, nem fáradt olajat, meg ki tudja mekkora blődségeket írogatnak össze a ” szakemberek” Szépen megnézed a karbantartási kézikönyvét mi az előírt minőség megveszed és mindenki boldog. HA esetleg valakinek nem telik ilyenre mert olyan motorja van vagy egyéb okok miatt, az ne wd40.-et vegyen hanem cserélje le a motorját egy régi orosz bringára. A gépeket karban kell tartani, legyen az motor, autó, gyártógép, háztartási gép egyéb…

 5. Pingback: Olvasói: tényleg kinyírom a láncot a tisztítással? - Hegylakók

Válasz