Olvasói: tényleg kinyírom a láncot a tisztítással?

Olvasói: tényleg kinyírom a láncot a tisztítással?

- Kategória: Ajánló, Cikkek, Karbantartás

Tibi egy régi, már-már vallás-szerű problémával keresett meg minket. Tényleg megöli a láncot a féktisztító és a Brigeciol?

 
.

Sziasztok Hegylakók!

Öreg Transalpomon már jó sokat futott a lánc és szokás szerint egyenetlenül nyúlott. Le is cseréltem, lánckerekekkel együtt, most egy év után azonban már nagyon koszos lett. Tanácsokat kértem, hogy mivel mossam le. Azt mondták, csak lánctisztító spray-vel szabad, különben tönkremegy, míg mások a petróleumra meg a Brigeciolra esküsznek. Hol az igazság?

Széles utat,

Tibi.

IMG_4816

Kedves Tibi!

Olyan darázsfészekbe nyúlunk most, amiért biztosan kapunk hideget és meleget is, de azért megpróbálom.

 • A lánctisztító spray biztosan jó, nem tudsz vele hibázni, tiszta sor.
 • Azonban több olyan motor van, melyek gépkönyvében a petróleumot is említik, mint tisztításra alkalmas anyagot,
 • jómagam pedig a Brigeciol vizes alapú változatát szoktam használni. A 600-as motoromon nagyjából 43 000 kilométer után kellett láncszettet cserélni, szóval aligha ártott neki, hogy évente kétszer átmostam vele…

A lényeg, hogy olyan nagynyomású vízsugárnak vagy oldószernek (pl. féktisztító) ne tedd ki, mely hozzáférhet az O, X vagy W-gyűrű által zárt csapokhoz, s azok kenőanyagához. Kerüld az ún. “gőzborotvás” tisztítást, a mosás, takarítás után egyszerűen bő vízzel öblítsd le a hajtást.

Mindezek azonban csak apróságok, a legfontosabb tanács a végére maradt, egy – sajnos – megtörtént, és nagyon vicces eset alapján…

Sárga is, büdös is, de valami gyanús…

“Egyszerűen nem hozza le… Ha megszakad, akkor sem, pedig annyira nem is makacs az a retek a motoron. Na jó, makacs, de a mindenkori megoldásnak, a Brigeciolnak akkor is le kell vinnie elsőre. Vagy másodikra, hiszen harminc éve ezzel tisztít mindenki. Mindent. Mivel jó anyag, nyugodtan vettem meg nagy kiszerelésben, de az ötliteres kannában nem tudtam kezelni a tömény, sárga löttyöt, ezért üdítős flakonokba, fél literes üvegekbe porcióztam a nedűt, és ebből vastagon meglocsoltam belőle a fémtálcán aggódó alkatrészt, majd saját kezemet-karomat-nyakamat is alaposan lemostam a sárgás löttyel, olajosan mégsem mutatkozunk, ugye.

Na, majd holnapra kiaggódja magát – gondoltam -, meglátjátok, reggelre úgy fénylik majd a felni, mint a Salamon töke. (Mielőtt vulgaritással vádolná bárki: Salamon tömlöcét töklámpásokkal őriztette Szent László királyunk, innen a mondás eredetije, vagyis szó nincs radioaktív urulógiai panaszról… – szerk.)

IMG_4830

Másnap: ugye emlékszünk még a Markos-féle esti mesére? “Reggel levette fejéről a vödröt, anyóka csúnyább volt mint valaha!” Nos, valahogy így nézett ki addigra a bűzölgő elegy, a láncspré-dzsuva-brigeciol szimbiózisban összeállva. És mérhetetlenül gusztustalan szaga volt… A megszokott petróleum és savszármazékok helyett fullasztóan ammóniás volt, olyannyira, hogy már-már kifigyelt a reggeli belőlem

– Béláim, gondolkodjunk! Öt liter Brigeciolt vettem Kutyától pár hete. Tíz darab fél literes, üdítős üvegbe öntöttem ki. És betettem a sarokba hogy fel ne rúgjam véletlenül….. Ó, hogy rohadna meg. Hogy szakadna rá, és vinné el… Hogy  folytál volna le apád térdén, hogy csinált volna hokedlit helyetted…

Kifejtem, most már úgy is mindegy, mindenki ezen fog visítani… Évekig. Emlékszem, hogy nem volt kedvem hazaszaladni a garázsból… De marhára kellett már vizelnem… És ott volt az a félliteres üveg… Üresen. Telecsurgattam, azután – hogy fel ne rúgjam -, én állat… betettem gondosan… Igen, a sarokba… A többi mellé. Már értem miért nem akarta leszedni a láncsprét meg az olajat… Se a felniről… Se a karomról, se nyakamról, amikor kimosakodtam benne. A tömény, ammóniaszagú, sárga löttyben. Atyaég. Másnap meg felhívott ez a szemét, hogy felmondták a szerződést a TVK-val, és új beszállítót keresnek Brigeciolra.

“Hogy havi 5-6000 litert tudnék-e produkálni? Rohadj meg Kutya, marha vicces vagy…”

Continental 2019

Facebook Comments

5 Comments

 1. Powerslave

  Köszönöm, ez a sztori kellett a lelkemnek mára…

 2. Bozsoki Csaba

  Kutya, ez a hihetetlen nagyszerű írás, bekerült nálam az “újra olvasandók” örök érvényű panoptikumába! Köszönöm neked az élményt, a tudást és azt az ismételhetetlen vidámságot, amit okoztál!!

 3. Ez megint jól esett!!!! 😀 😀 😀

  1. Ugye? Igazi örökzöld! 😀

 4. Gábor Szalkó

  Én a lánctisztitást roppant egyszerűen oldom meg , a motorból leengedett fáradt motorolajjal mosom meg a láncot ! Tökéletesen lehoz minden mocskot , nem teszi tönkre a tömítő gyürüket , a használt olaj még egyszer felhasználható . Megyek egy kört a mocival , a felesleges olajat ami lecsapódott a láncról letörlöm a felniről , befújom láncsprével és két hónapig kitart !

Válasz