Olvasói: Vettem pályamatricát, mégis megbüntettek – mit tehetek?

Olvasói: Vettem pályamatricát, mégis megbüntettek – mit tehetek?

- Kategória: Cikkek, Közélet

Robi biztosra ment, de így is megbírságolták. Sajnos nem ússza meg egyszerű levelezéssel…

 

Sziasztok Hegylakók! Októberben még túráztunk egy utolsót, és mivel siettünk (kivételesen) autópályán mentünk. Az első kúton vettem „matricát”, rendben lement a túra, pont. Két hete kaptam egy ajánlott levelet, hogy jogosulatlanul használtam a pályát a túra első napján. Kérdeztem a többieket (akik szintén ott vettek matricát), nekik nem jött ilyen. Száz százalék, hogy megvettem az útdíjat, mégis 7500 (késés esetén 30 000!) forintos bírságot követelnek rajtam.

Persze a kúton kapott cetlit már kidobtam, mikor szezon végén kimostam a dzsekit. Nincs mivel bizonyítani az igazam.

Van valami tippetek, hogyan úszhatom meg a bírságot?

Üdvözlettel: Robi

Kedves Robi!

Jó hírem van, 99%-ig biztos vagyok benne, hogy nem kell fizetned. Sajnos kicsit „darabos” az ügyintézés és csak személyesen tudod elrendezni, de megéri végigjárni – egy óra alatt lezavarhatod.

 • Kérd ki a benzinkútról az „e-matrica ellenőrző szelvény” eladói példányát, amit aláírattak veled. Ezt online is megteheted a társaság honlapján keresztül.
 • Ezen valószínűleg nem stimmel majd a rendszám, mert elütöttek egy – vagy több – karaktert, így kaptál bírságot.
 • Menj be a legközelebbi NUSZ-ügyfélszolgálatra (itt találod őket), ahol be kell mutatnod a forgalmi engedélyt és az e-matrica ellenőrző szelvényét.
 • Ha legfeljebb három karaktert ütöttek félre, akkor 1500 forintért átírják a helyes rendszámra, és kapsz egy „Igazolás a pótdíj fizetési kötelezettség visszavonásáról” papírt, amivel le is zártad az ügyet.
Egy ilyen cetlit kapsz majd a benzinkútról, ezzel kell bemenned az autópályakezelő ügyfélszolgálatára

Ha pedig szeretnéd megelőzni, hogy legközelebb is ezért kelljen rohangálnod, akkor azt javaslom, regisztrálj be, és vedd meg előre online vagy alkalmazáson keresztül a matricát – ott az elmentett rendszám miatt tuti, hogy nem lesz elgépelés.

Mi változott az autópálya-bírságok kapcsán 2019-ben?

Ma már sokkal lazább, megengedőbb a rendszer, mint a korábbi években, ugyanis a legutóbbi módosítás óta

 • egy órád van, hogy utólag megvedd az e-matricát, vagyis 60 percen át közlekedhetsz úgy az autópályán, hogy garantáltan nem bírságolnak meg,
 • ha mégis jön a csekk, az autósok 14 875 forintos bírsága helyett csak 7500-at kell befizetned,
 • viszont aki nem rendezi 60 napon belül, annak 30 ezer forintra emelkedik az összeg.

Tehát az első pár hétben csökkentett bírságot követelnek a motorosoktól, sőt arra is van lehetőséged, hogy útközben pótold az elfelejtett útdíjat, és akkor tuti nem kapsz csekket.

Kapcsolódó anyag: A forgalmid vonalkódjával is vehetsz pályamatricát – így tuti nem ütik félre a rendszámot!

 

Continental 2019

Facebook Comments

3 Comments

 1. Endre Miklós

  Lehet elmentett rendszámmal is tévedni, pl. én, mert ugye az emberi hülyeség, és az univerzum határtalan. Véletlenül rossz rendszámot adtam meg, a másik autóét, mivel több mint 3 karakter nem stimmelt, fizethettem. Kérdeztem, ok akkor amit tévedésből befizettem pályadíjat, azt hova teszik? Persze tudom a jogszabályt, itt élek.

 2. Zoltán Járfás

  Mondjuk ami számomra zavaró az a hőpapíros igazolás ami 1hónap után (teljesen mindegy hol tartod)olvashatatlan,Ha már évest meg havit is árúlnak és legalább +annyi ideig örizgetni is érdemes hát valami más módszer azért elmenne.

  1. Ezért vesszük mi online: az emailt nem szívja ki a nap 😉

Válasz