Újabb magyar a vb-n: Kovács Bálint indul az Endurance-világbajnokságon

Újabb magyar a vb-n: Kovács Bálint indul az Endurance-világbajnokságon

- Kategória: Cikkek, Események, Verseny

Mindig nagy öröm, ha egy magyar pilóta világbajnoki szerepléséről írhatunk! Itt az újabb tehetség, aki esélyt kap: Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője egy hét múlva, Sepangban csatlakozik a Moto2-győztesekkel és MotoGP-pilótákkal teli mezőnyhöz. Bálint személyesen mesél arról, mi vár rá az új, nívós sorozatban…

 

Sokan felfigyeltek a H-Moto Team ifjú tehetsége remek idei teljesítményére, és ennek köszönhetően pályafutása legfontosabb hétvégéjére kerül sor Sepangban. Az IDM Suzuki Cup bajnoki címe után Kovács Bálint bemutatkozhat az Endurance-világbajnokság 8 órás malajziai futamán. A 18 éves motoros az Exteria KSPCS Racing Team by Empora színeiben debütál a vb-mezőnyben egy Suzuki GSX-R 1000 nyergében.

Egy hét múlva újabb magyar motoros csatlakozik a vb-mezőnyhöz

A jövő hétvégén hatalmas megmérettetésre készül az idén az IDM bajnoki szezonjának Suzuki Cup sorozatát megnyerő Kovács Bálint. A cseh Exteria KSPCS Racing Team by Empora csapat tagjaként bemutatkozik az Endurance-világbajnokság következő futamán, a malajziai Sepangban. Már régóta érett ez a lehetőség, hiszen a 18 éves motoros eredetileg a hosszútávú világbajnokság első futamán, a Bol d’oron mutatkozott volna be, ám a debütálást az utolsó pillanatban meghiúsította a cseh csapat egyik szponzorának visszalépése.

Egy támogató visszalépése miatt elmaradt a Bol d’or, de Sepangban már Bálintot is láthatjuk a világbajnokságon

Ám most minden rendben, és Bálint rajthoz áll a FIM endurance-világbajnokság sepangi nyolc órás futamán a Superstock kategóriában, mégpedig a cseh Dominik Juda és a horvát Renato Novosel csapattársaként. A vb-mezőny erejét jól mutatja, hogy több MotoGP-pilóta – Franco Morbidelli, Hafizh Syahrin –, több Superbike-os – Michael van der Mark, Markus Reiterberger – vagy több korábbi endurance-világbajnok – Freddy Foray, David Checa és az utolsó 125-ös bajnok, Mike de Meglio – indul a sepangi versenyen. De a 2010-es Superstock 600-as Európa-bajnok, Jeremy Guarnoni, a 2013-as Moto3-as Európa-bajnok Karel Hanika és a korábban a Moto2-ben 5 futamgyőzelmet, míg a MotoGP-ben két dobogós helyet szerző Randy de Puniet is ott lesz a rajtrácson.

Moto2-győztesek ellen kell bizonyítania Bálintnak Malajziában

„Nem tagadom, nagyon izgatott vagyok, hiszen bemutatkozhatok a világbajnokságon. Korábban mindössze egy 24 órás robogóversenyen indultam hosszútávú viadalon, így a sepangi nyolcórás igencsak nagy kihívás lesz a számomra. Ebben a mezőnyben, ahol hemzsegnek a különböző világ-, és Európa-bajnokok, nekem nincs más dolgom, csak az, hogy behozzam a motort, illetve minél többet tanuljak a hétvégén.

Te is követheted Bálint első versenyét, mert a sepangi nyolcórás világbajnoki futamot az Eurosport2 élőben közvetíti

Még sosem motoroztam a maláj pályán, de az edzéseken lesz időm megtanulni, hiszen itt is Suzuki GSX-R 1000-sel megyünk, így a motorral nem lesz gond – ugyanilyen típussal győztem a Suzuki Cup sorozatban. Bízom abban, hogy Dominikkal és Renatóval jó csapatot alkotunk majd. Semmilyen elvárás nincs velünk szemben, már ami az eredményt illeti, éppen ezért minden percét szeretném ennek a hétvégének kiélvezni” – jelentette ki Kovács Bálint.

Világbajnoki futamon indul Kovács Bálint

A cseh csapat vezetője úgy véli, számukra egy teljesen új világ nyílt meg, és abban bízik, hogy mindhárom versenyzője a maximumot nyújtja majd, és sikerül befejezniük a versenyt.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sikerült eljutnunk erre a fantasztikus versenyre, és pályára gurulhatunk a világ legjobb versenyzői között. Biztos vagyok abban, hogy a csapatból mindenki a maximumot teljesíti majd. A motor és a versenyzők készen állnak, nem titok, nagy várakozással tekintünk a sepangi hétvége elé” – fogalmazott Michael Fojtik.

A H-Moto Team csapattulajdonosa szerint Kovács Bálint az idei teljesítményével kiérdemelte ezt a lehetőséget, és ha minden a tervek szerint zajlik most hétvégén, akkor a fiatal tehetség valamennyi hátralévő vb-futamon ott lehet az indulók között

„Nagy várakozással tekintek az első endurance-versenyünkre. Teljesen más közeg vár minket, mint amit eddig megszoktunk. Ötven csapat 150 versenyzője egy nyolcórás versenyen. Hihetetlen, hogy eddig eljutottunk Bálinttal közösen, nagyon rászolgált az idei fejlődésével, hogy megkapja ezt a lehetőséget. Biztos vagyok benne, hogy a hozzáállásával és a személyiségével jó benyomást tesz majd a csapattársaira, és a csapatvezető is elégedett lesz a teljesítményével.

Ha jól szerepel a nyitóhétvégén, egész éves szerződést kaphat Bálint

Nem titok, hogy Bálint számára a tét a teljes vb-szezon teljesítése, ami egyébként nincs semmilyen irracionális eredményhez kötve. A háttér mindenesetre biztosított ehhez, és ha nem csinál végzetes hibát, akkor a csapat tagjaként ott lesz az összes hátralévő vb-futamon” – mondta Kelemen Krisztián.

Igyekszünk mielőbb „elkapni” Bálintot és interjút készíteni vele a szezonról és a 2020-as tervekről, de addig is kövessétek a fiatal magyar tehetséget Facebook-, illetve Instagram-oldalán, ahol rendszeresen jelentkezik új, exkluzív tartalmakkal, beavatva a motorosokat a versenyzés és a felkészülés érdekes részleteibe.

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. Lehet a jövőben lesz egy újabb GP pilótánk? 😉

Válasz