Légzsákos ruha mentette meg az életét

Légzsákos ruha mentette meg az életét

- Kategória: Hírek

Korábban többször foglalkoztunk már az ütközéskor felfúvódó motoros öltözettel, ám még soha nem tudtuk megmutatni ilyen egyértelműen, hogy mi is a gyakorlati haszna.

44 évvel ezelőtt egy magyar feltaláló, név szerint Straub Tamás fejéből pattant ki az ötlet, hogy milyen hatékony lenne egy motorosoknak fejlesztett, eséskor légzsákokkal védő ruházat. – A kábeles kioldású felsőt 1976. november 30-án szabadalmaztattam (itt láthatóak a dokumentumok), s azóta a nagy gyárak – immáron vezeték nélküli változatban – készítik a hasonló elven működő védőöltözeteket síelőknek, motorosoknak – mesélte a feltaláló.

Életmentő légzsákos ruha a gyakorlatban

A minap felbukkant videóban azt is láthattuk, hogy nem üres lózung: az életed múlhat a nagyszerű találmányon. A South Yorkshire-i rendőrség töltötte fel a balesetet okozó Subaru fedélzeti kamerájának felvételeit, melyen az autó bőven száz feletti tempóban kisodródik egy balkanyarban, és frontálisan ütközik a motorossal:

A mentők elemezték a videót, és azt mondták: a felfúvódott légzsák dacára is gerinc-, szegycsont- és csuklótörést szenvedett a motoros, s az öltözet nélkül valószínűleg életét veszítette volna a karambolban. Napjainkban már százezer forint körül elérhetőek a beépített gerincprotis, légzsákos felsők, s egy ilyen esést látva elgondolkodik az ember, hogy az új kipufogó, dobozszett stb. helyett inkább saját vagy párja biztonságára ruházzon be. Az ügy másik tanulsága a hazainál sokkal szigorúbb büntetés: itthon halálos balesetek után is jellemzően felfüggesztett szabadságvesztést kapnak a sofőrök, ám a Subaru vezetője 16 hónapra börtönbe vonul és három évig nem vezethet.

Continental 2019

Facebook Comments

5 Comments

  1. Annyira nem nehéz találni hasonló videót, ez a bácsi 100-nál perecelt:
    https://www.youtube.com/watch?v=5v6BL-OQquY

  2. Érdekes cikk, nem tudtam, hogy a légzsákos mellény is magyar feltalálóhoz kötődik. Kíváncsiságból rákerestem az SzTNH-nál, SA-2994 ügyszám alatt megtalálható a szabadalmi bejelentés, a hozzá tartozó – és a cikkben linket oldalon megtalálható – leírással és dokumentumokkal együtt. Sajnos látszik, hogy szabadalom, tehát tényleges oltalom nem lett belőle. Ennek okai nem derülnek ki a nyilvántartásból.

  3. Annyi kameraállásból meg lett örökítve, mintha ezt direkt így akarták volna xD

  4. Czirák Attila

    Tuti gyorsan ment a motoros.. Sok paraszt még erre is kitalálná..

Válasz