Országosra bővül a civilautós rendőrségi akció

Országosra bővül a civilautós rendőrségi akció

- Kategória: Cikkek

Korábban többször felemeltük a hangunkat, hogy ideje mielőbb rendezni a kerékpárosok és gyalogosok KRESZ-oktatását, mert ez a két csoport felel a sérüléssel járó balesetek 15-16 százalékáért. Most a rendőrség is szólt, hogy Budapesten még aggasztóbb a helyzet…

 

A december elején kiadott statisztikából kiderült, hogy országos szinten a segédmotorosok felelősek az ütközések 4%-áért, a motorosok 5%-os eredménnyel előzik be őket – ami egyébként tízéves rekord, úgyhogy ideje a saját portánkon is söprögetni kicsit. Szintén öttel végeztek a gyalogosok, míg a bringások 11%-kal alaposan lekörözték mindhárom kategóriát.

A rendőrség friss adatai a 2019-es közúti balesetekről

Igen ám, de a fővárosban teljesen más arányokat mértek: itt minden tizedik, sérüléssel járó balesetet gyalogosok okoztak, és a bringások aránya is magasabb az országos átlagnál, vagyis úgy tűnik, hogy ideje tenni valamit az általános KRESZ-oktatásért és/vagy a szigorúbb fellépésért.

Ha a kerékpárosoknál is hasonló vidéki/fővárosi aránnyal számolunk, akkor a bringások és gyalogosok felelnek a budapesti karambolok negyedéért.

Erről Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési és közlekedési osztályának vezetője beszélt kedd reggel az M1-en.

Folytatódik a civilautós rendőrségi akció, sőt országos lesz

Szécsi Tibor szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni az emberi tényezőre, ugyanis a műszaki hiba miatt bekövetkező szerencsétlenségek aránya elenyésző, szinte nem mérhető, és ide is inkább olyan problémák sorolhatóak, mint például a defekt. Csak a vezetőkön múlik a balesetek száma, azaz ha mindenki betartaná a közlekedési szabályokat és/vagy fejlesztené vezetéstechnikai ismereteit, jelentősen csökkenhetne a sérülések és a halálesetek száma.

2020-ban országossá bővül a civilautós ellenőrzés

Kitért arra is, hogy nemrégiben újfajta ellenőrzést vezetett be a rendőrség: civil autókból figyelték a forgalmat és büntették meg a szabálytalan járművezetőket. Az akció sikeres volt, ezért idén is folytatják, sőt már nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban – közölte.

Szöveg és képek: MTI, nyitókép: Rendőrségi ellenőrzés Csesznek közelében – Hegylakók Motoros Magazin/Pulai László

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz