Ítélet helyett kézfogással zárult a motorosgázolás ügye

Ítélet helyett kézfogással zárult a motorosgázolás ügye

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Lám, ilyen is van… A szakértők és ügyvédek fizetése, a tárgyalási napok stb. – ez mind pénz és energia, pont ezért ma már bíróság nélkül is egyezségre lehet jutni. Mindenkinek könnyebb, ha nyitottak a megoldásra.

 

Akár súlyos sérülést okozó karambol vagy gázolás esetén is el lehet hagyni a „hagyományos” bírósági tárgyalást, mi több, általában mindkét fél jól jár vele. Mint például az hölgy, aki véletlenül elütött egy motorost.

Gyorsabb, olcsóbb és kifizetődőbb, ha nincs tárgyalás

Tulajdonképpen csak előnyei vannak a gyors megegyezésnek, melyet a Btk. 29. paragrafusa enged meg olyan ügyekben, ahol legfeljebb három év szabadságvesztést szabhatnának ki. Ezért aztán élnek is vele: a vétkes – ügyvéd helyett – az áldozat kiengesztelésére fordítja a jellemzően pár százezer forintos összeget, a sérült pedig sokkal hamarabb pénzt lát, mint egy bírósági tárgyalás végén, és kipótolhatja a családi kasszát, amíg nem dolgozik.

(A kép illusztráció. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán)

Mindezt azért idéztük fel, mert nemrég éppen egy motorbaleset ügye végződött gyors és nem várt eredménnyel. A Közlekedésbiztonság.kti.hu számolt be róla, hogy egy fiatal hölgy balra kanyarodás közben nem vette észre az őt már előző motort, nekiütközött, s az eleső motoros eltörte a lábát. Ha gyorsan felszorozzuk, hogy a lábtörés jellemzően 9-10 hét alatt gyógyul, akkor a hazai átlagkeresettel számolva ez nagyjából félmillió forintos kiesés neki.

Többet ér minden forintnál…

Ötszázezer forint nem is sok, sőt egy ügyvédre is elköltött volna a hölgy, a tárgyalásra fordított időről nem is beszélve. Teljesen jogos és fair üzlet lenne mindkét félnek, ha félmilliót kérne a motor vezetője a bíróságon kívüli egyességért cserébe. Ő azonban másként döntött.

Valószínűleg látta, hogy az ifjú hölgyet is megviselte az eset, és tudta, hogy nem szándékosan okozta a karambolt, ezért csak annyit mondott: kérjen bocsánatot, és el van intézve. Lám, így is lehet – kézfogással, jó hangulatban zárult az ügy, és biztos vagyok benne, hogy a hölgy ezután jobban figyel majd a motorosokra. Mi több, simán lehet, hogy megkedveli őket egy ilyen gesztus után…

Nyitókép: Motorbaleset helyszínelése – MTI

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz