Két veterán a pályán: 121 éve született Burt Munro

Két veterán a pályán: 121 éve született Burt Munro

- Kategória: Kiemelt cikk

121 évvel ezelőtt, 1899. március 25-én született a világ egyik leghíresebb motorosa, akit Burt Munro néven ismertünk meg. 

 

Az eredetileg Herbert James Bert Munróként anyakönyvezett motorépítő és versenyző tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetően lett „Burt Munro”, ugyanis egy tengerentúli újságban elgépelték a nevét, ő pedig innentől tudatosan használta az USA-ban jobban eladható és megjegyezhető, rövidebb formát.

Ő arról vált híressé – ha valaki nem tudná -, hogy 1967-ben megfutotta a literesnél kisebb motorok új sebességrekordját, amikor 295,4 km/órás átlagot ért el Bonneville-ben, amit azóta sem tudtak túlszárnyalni.

Burt Munro

Néhány tény, amit nem tudtál Burt Munróról

  • A moziban magányos farkasként bemutatott Munro a valóságban törődő családapa volt. Feleségével, Florence Beryl Martynnal négy szép gyermeket neveltek Invercargillban
  • A forgatókönyv szerint Bonneville-ben történt az első csúcsdöntés, de ez már akkor sem ment ilyen egyszerűen: Burt egy csomó rekordot felállított már korábban is, részben Új-Zélandon.
  • Jim, a sármos versenyző valóban támogatta Munrót, de nem úgy, ahogy a filmben. Nem kellett meggyőzni a versenybírákat az indulásról, viszont spéci üzemanyagra annál nagyobb szükség volt, és ezt Jim adta Munrónak.
  • Időhiány miatt egybegyúrták a valóságban 11 év alatt elért rekordokat, vagyis nem Burt 1967-es versenye, hanem az ő egy évtizeden át tartó küzdelme jelenik meg a vásznon.
Munro sokat látott, 627-es alvázszámú Indianja szülővárosában, Invercargillben
  • Az első próbafutamok elég elkeserítő végeredményt hoztak, ugyanis az 1927-es gyártású, 600 köbcentis Indian Scout eredeti végsebessége 55 mérföld/óra volt. Innen jutott el Munro – a saját fejlesztéseivel – az elképesztő, 205,67 mérföld/órás sebességig. Rekordjának értékét növeli, hogy a csúcskísérlet idején a gépe 47, ő pedig 68 éves volt – le a kalappal!
  • Munro halála után is javított rekordján… Bármilyen hihetetlen, ez igaz, ugyanis a fáradt versenybírók elszámolták magukat az átlagolásnál, amikor a két ellentétes irányú futam eredményeit értékelték. Fia, John  36 évvel később előkereste a régi jegyzőkönyveket,  és jelentette a szövetségnek, hogy nem stimmelnek a számok. Az AMA szakemberei kezdetben hitetlenkedtek, és kizárták az emberi mulasztást, de végül a tények meggyőzték őket, így ma már 296,195 km/h a hivatalos rekord.
Burt Munro
Burt Munro (1899-1978)

Az egykori csúcstartót ma is tisztelik és nagyra tartják hazájában, motorja pedig az Új-Zéland-i E. Hayes múzeum egyik legnépszerűbb látványossága.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz