Itt az áttörés? Másfélszeresére nőhet a villanyautók és -motorok hatótávja

Itt az áttörés? Másfélszeresére nőhet a villanyautók és -motorok hatótávja

- Kategória: Hírek

Kedden jelentették be a Nature Energy hasábjain, hogy a Samsung Advanced Institute of Technology és a Samsung R&D Institute Japan szakemberei komoly áttörést értek el a szilárdtest-akkumulátorok terén, ami forradalmasíthatja az energiatárolást.

Az újdonság lényege, hogy egy rendkívül vékony (öt mikrométeres) nanokompozit réteg segítségével szabályozhatóvá válik a lítiumlerakódás, azaz nő az akkumulátor élettartama, egyszersmind ugyanolyan méretű telepből több energiát nyerhetnek ki.

Tesztjeik alapján ez legalább ezer töltési ciklusra képes komolyabb teljesítményveszteség nélkül, s komoly előnye a jelenleg használt megoldásokkal szemben, hogy energiasűrűsége eléri a 900 Wh/L-t.

Valódi áttörés - jellemezték az újdonságot a Samsung mérnökei, de hozzátették, hogy még hosszú évek munkájára van szükség, hogy megvásárolható formában gyártsák a szilárdtest-akkumulátort.

Mindez a gyakorlatban annyit tesz, hogy azonos kapacitás mellett csak feleakkora helyet foglal a szilárdtest-akku, mint a jelenleg használt, és egyébként is könnyű lítium-ion telep. Ez alapján gyorsan kiszámolható, hogy legalább másfélszer, kétszer nagyobb hatótáv nyerhető ki belőle, amivel egy csapásra megoldódna a villanyautók és -motorok egyik legégetőbb problémája, a szerény hatótáv.

Nyitókép: a Bosch szilárdtest-akkumulátora

BikersPoison

Facebook Comments

Válasz