A hétvége rekordere pedig...

A hétvége rekordere pedig...

- Kategória: Gyorshírek

Előre szóltak a zsaruk, hogy a nagy forgalom miatt fokozott rendőri jelenlét lesz az utakon, és jó néhány traffipaxra is számíthatunk. Nem mindenkinek sikerült elkerülnie a sebességmérőket...

 

Többek között a baranyai egyenruhások is kivonultak, és nem is sokat kellett várniuk a „rekorderre”. Szederkény térségében, az 57-es úton futottak bele a lenti hayabusásba, aki pont a 70-es táblánál húzott egy kövér gázt:

A szederkényi traffipax felvétele (Kép: Police.hu)

Sajnos ezen már nincs mit magyarázni, és ilyen mértékű gyorshajtásnál nem is mérlegelhet a rendőr. Kereken 300 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki és nyolc büntetőponttal „jutalmazták” a motorost – áll a Police.hu beszámolójában.

A motoros gyorsabb, de ettől még nem gyorshajtó

Igazán nem vádolhatjuk részrehajlással a zsarukat, hiszen a motoros szezon kezdetén mindkét oldalhoz, a sofőrökhöz és hozzánk is szóltak, hogy tanácsaikkal megelőzhessék a baleseteket. Leszögezték, hogy motorbaleseteknek több oka is van, de a legkiemelkedőbb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni, vagyis képességeiket túl-, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, az irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés.

Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a motorok lényegesen gyorsabban haladnak a forgalomnál, még akkor is, ha amúgy nem lépik át a megengedett sebességet. Emellett kifejezetten veszélyeztetettek vétlen félként, ugyanis – szintén a rendőrök tapasztalatai alapján – kimondottan gyakori koccanási ok, hogy az autós hirtelen meglát egy szabad helyet a másik sávban és azonnal odakapja a kormányt. Ha ott éppen jön egy motoros és a sofőr nem néz a tükörbe, akkor be is löki egy másik autó alá. A lakott területen belüli motoros balesetek leginkább nem a nagy sebességből adódnak, hanem abból, hogy a motoros egy kisebb lökés után is beesik egy autó, vagy busz alá.

Ezért is nagyon fontos, hogy a motorosok – néhány hónap vezetés kihagyása után – ne csak magukat, hanem járműveiket is készítsék fel a közlekedésre az alábbiak szerint:

  • kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, és biztonságtechnikailag is megfelelő motorok használata,
  • a bukósisak és egyéb védőfelszerelések viselése, amely nagymértékben csökkenti a sérülés kockázatát,
  • ne megszokásból, rutinból vezessünk, fokozott figyelemmel menjünk bele az előzésbe, kanyarodásba,
  • az út-, terep-, és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel történő közlekedés is nagyon fontos!

tanácsolják a rendőrök a motorosoknak.

Kapcsolódó anyag: Három motoros a 2019-es csúcstartók között

Continental 2019

Facebook Comments