Hasznos alkalmazások motorosoknak – IV. rész – CoPilot GPS

Hasznos alkalmazások motorosoknak – IV. rész – CoPilot GPS

- Kategória: Kiemelt cikk, Teszt

Új sorozatunkban körbejárunk és bemutatunk olyan hasznos alkalmazásokat, melyek létezését a XXI. század népszerű vívmányának, az okostelefonnak köszönhetjük. Ezúttal a kifejezetten világjáróknak fejlesztett CoPilot kerül terítékre.

Noha a nagy adatforgalmú internetcsomagok már igencsak elterjedtek, sokan találják feleslegesnek vagy drágának ezeket, ezért nekik az online térképek aligha jöhetnek szóba. Rájuk is gondolva most egy offline módban használható térképalkalmazást teszteltem – ez a Nagy-Britanniában készült Trimble, amit egy iPhone SE készüléken próbáltam ki.

CoPilot GPS – másodpilóta nem csak motorosoknak

Első indításkor kötelező regisztrációt kér a program, és meglepő módon nem lehet Facebookkal bejelentkezni, úgyhogy kénytelen voltam egy profilt létrehozni – nem éppen gyors és felhasználóbarát megoldás. Ezután kiválaszthatod, hogy motorhoz, autóhoz, tehergépkocsihoz vagy lakóautóhoz szeretnéd-e optimalizálni az applikációt, amit a későbbiekben sajnos nem is változtathatsz meg az eközben felugró ablak üzenete szerint. Következő lépésben ért a meglepetés, hogy az Európa térkép 3,83 GB, és mivel nem láttam értelmét letölteni, ezért csak a „Közép-Kelet Európa” opciót választottam, ami „mindössze” 0,6 GB és persze csak csomagban elérhető, országonként nem. Ez igencsak kellemetlen, hiszen a feleslegesen letöltött térképek csak a helyet foglalják a készülékünkön, s ez szerintem elriasztja a régebbi, kisebb memóriájú telók tulajdonosait.

A menü némi megszokást igényel, de az útvonalat gyorsan be tudjuk írni – ez a lényeg

Letöltést követően megtudjuk, hogy a CoPilot két hétig használható ingyenesen, majd havi nagyjából 400 forintos átalánydíjért  élő forgalmi adatokat, hangvezérlést és a 3D-térképmódot is tartalmazó fizetős verzióra válthatunk.

Tényleg másodpilóta a CoPilot? Akkor irányítson!

Regisztrációt követően szokás szerint a térképen találtam magam egy nagy piros gombként, ami a jelenlegi helyzetemet jelölte. Gyorsan a keresés menübe ugrottam, ami első pillantásra számomra kicsit zavaros volt, ezért kellett néhány perc, mire felfedeztem, honnan és hova tudok lépkedni. Hasonlóan más navigációkhoz, itt is megtalálni mindenféle hasznos célpontot, mint a benzinkút, étkező, parkoló, illetve még további 11 kategórián belül keresgélhetünk. Az online keresés, illetve névjegyek menüpont is helyet kapott, de próbálkozásaim ellenére nem sikerült működésre bírjam ezeket. Lehet, csak bénáztam, de látva, hogy az összes többi alkalmazást gyorsan kiismertem, valószínűleg mégsem bennem van a hiba…

 

Ezen túllendülve az útvonal tervezése nem igényelt különösebb varázslatot, a „Cím”-et megérintve beírható a település, alá pedig az utca. Ha köztes pontot szeretnénk megadni, ahhoz elég a térképen a kívánt helyre bökni, és már fel is kínálja a betervezést – ösztönösen kezelhető, egyszerűségében tökéletes megoldás. Ezen felül elmenthetjük otthoni, munkahelyi és kedvenc címeinket, amennyiben szükséges például a napi ingázáshoz vagy motorozáshoz.

Mennyire személyre szabható a CoPilot alkalmazás?

Megannyi formában alakíthatjuk a megjelenési stílust, a sebességhatár jelzését különböző limitekre állíthatjuk be, illetve az értesítéseket, valamint a térkép jelzéseit is módosíthatjuk. Külön tetszett, hogy beállítható: mely funkciókhoz engedélyezzük vagy éppen tiltjuk a mobil adatforgalmat – igazán figyelmes részlet. Már éppen kezdtem megszeretni a CoPilotot, de sajnos érződik az applikáción, hogy tükörfordítással készült, és emiatt az egyik legfontosabb funkciója szinte használhatatlan. Olyannyira követhetetlen a hangalapú navigálás, mintha Google-fordítóval próbálnék előadni egy Shakespeare-darabot – gondolhatjátok…

A megjelenítési formán túl az adatforgalmat és akkumulátorhasználatot is szokásainkhoz igazíthatjuk, illetve beállíthatunk lakó- és személyautót, valamint motorkerékpárt is járműként

Ingyenes program esetén megbocsájtanám, de pénzt adni azért, hogy 10 perc után elkezdjen idegesíteni, az kösz, de felejtős. Szóval aki fülessel navigálna, az inkább keresgéljen még, de mint térkép, egészen jól és adatforgalom nélkül használhatja a CoPilotot.

Ez egy erős közepes a CoPilotnak, négyes alá már sok lenne

Nos, rossznak nem mondanám a CoPilotot, hiszen térképként teszi a dolgát, így egyértelműen hasznos. Viszont az, hogy meg kell vásárolni az offline csomagot, az számomra érthetetlen, hiszen erre több ingyenes vetélytársa is képes. Legnagyobb csalódásomat a hangalapú vezetés váltotta ki, ugyanis a tükörfordítás sokszor érthetetlenné teszi, és lássuk be, motorozás közben gyakran előfordulhat, hogy csak a hangnavigálásra tudunk hagyatkozni.

Útitárs, de annak csak közepes…

Ezért közepes osztályzatot kapott a CoPilot, vagyis szerintem a használható, de még nem ajánlott kategóriába esik.

CoPilot alkalmazás – letöltés és fontosabb adatok:

Android követelmények:

Android 4.1 vagy annál újabb

60 MB szabad hely – térképek nélkül

iOS követelmények:

iOS 9.3 vagy újabb operációs rendszer

69,8 MB szabad hely – térképek nélkül

Kapcsolódó anyag: A hasznos alkalmazások motorosoknak sorozat eddig megjelent részei

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz