Olvasói: Gyerekek, ideje letekerni a hangerőt…

Olvasói: Gyerekek, ideje letekerni a hangerőt…

- Kategória: Vélemény

Rendszeres olvasónk, Colos Németországban dolgozik, és onnan üzent nekünk: ideje letekerni a hangerőt!

 

Sziasztok! Már írtam a korábbi kérdésben (E-jeles alkatrészek), hogy Németország dél-keleti részén dolgozom, és imádok itt motorozni. Gyönyörű helyek vannak, de sajna lehet, hogy idén tavasztól egyszerűen nem mehetek be a legszebb részekre motorral. Nem tudom, hallottátok-e, de a Bundesrat (Szövetségi Tanács) elfogadott egy új törvényjavaslatot, ami alapján hétvégén és ünnepnapokon nem használhatóak a gépek bizonyos utakon.

Kitiltják a német motorokat az utakról

Mintha otthon azt mondanák: nem gond a sportdob, de a túl hangos motorosok miatt az összes nyári hétvégén lezárjuk a Mátrát, Cseszneket, Bajna környékét, a Kőröshegyi lehajtót, a Zemplén és a Bükk szerpentinjeit. Menj az Alföldre motorozni, ott majd nem sodródsz ki a kanyarban… mert nincs kanyar.

Szeretnél egy ilyen csoffadt kipufogót a motorodra? Rossz hírem van, Németben már ez is szabálytalan – túl hangos az új szabályok szerint, pedig 84 decibeljével az egész Unióban szabályos…

És ez nem minden: immáron lefoglalhatják a szabálytalanul átalakított (pl. kínai sportdobos) járműveket, a jövőben pedig azt szeretnék elérni, hogy

külön fejlesszenek halk motorokat a német piacra, melyek nem a magyarországi 95 + 5 dB értékkel futnak, hanem 80 decibel alatt!

Hogy értsd: egy három literből pöfögő, új kezdőmotor is 84-88 dB zajkibocsátású jelenleg… Állítólag az elektromos motorok mehetnek szabadon, de ez sem biztos. Megint pongyolán fogalmaz a sajtó, de eddig ez derült ki.

Természetesen az E-jeles, forgalmiba jegyzett dobok továbbra is szabályosak az EU-ban. A kínai gagyik viszont soha nem voltak azok…

Miért ragadtam tollat? Nos, lassan hazamegyek, ahogy nyílnak a határok. Viszem a motorom is, ami sportkipufogós, de E-jel, dB-killer stb. benne, ahogy Németben megkövetelik. Légyszi, magyarban ne jussunk el ide, hogy pár magamutogató tuningjános miatt kvázi betiltják a motorozást! Inkább rendes gumira meg hátprotira költs, ne kínai Aprókavicsra – hidd el, mindenkinek jobb lesz így.

Széles utat és jó szezont kívánok!

Colosb

Continental 2019

Facebook Comments