A barikád két oldalán: rendőrök, motorosok mesélnek a mátrai dB-mérésről

A barikád két oldalán: rendőrök, motorosok mesélnek a mátrai dB-mérésről

- Kategória: Hírek

Tényleg nem hiteles a rendőrök decibelmérője? Mindenkit megbüntetnek, aki 95 dB-nél hangosabb motorral jár? Mekkora bírságot osztanak ki a hangos kipufogóért? A zajmérésről mesélnek a zsaruk és a motorosok.

Elsőként Soltész Bálint, a Heves megyei Rendőrkapitányság szóvivője mesélt arról, miként zajlanak a dB-mérések és miért kell kiszűrni a szabálytalan, túl hangos kipufogókat. Aki nem szeretné végignézni az öt-hatperces videót (vagy munkahelyen nem tudja meghallgatni), annak röviden összefoglaljuk a lényeget:

  • A 24-esen, illetve Felsőtárkánytól a megyehatárig zajlott a razzia
  • Ennek oka, hogy mindkét szakaszon történt már tragikus kimenetelű motorbaleset 2020-ban
  • Minden hétvégén kint vannak/lesznek a motoros rendőrök a 24-esen
  • Jobban fogadják a motorosok, ha motoros rendőr ellenőrzi őket. Többnyire megértik, hogy ez tényleg egy preventív akció
  • Elsősorban az abroncsokat, a kipufogókat ellenőrzik az egyenruhások
  • Emellett tájékoztatják is a motorosokat, hogy mire figyeljenek (pl. az elmúlt napok esőzései után kialakult kőfelhordások, sárátfolyások stb.)
  • A motorosok között nem volt „kirívó gond”, viszont tízből négy autós ittasan okozott balesetet az utóbbi időben
  • A motorosoknál inkább műszaki hiányosságok fordulnak elő, főként a kézzel vágott slickgumi ad munkát a zsaruknak
 

Természetesen megszólaltak a motorosok is, és rendre arról számoltak be, hogy nem a bírságolás volt a rendőrök célja.

Nem bírságoltak, csak figyelmeztettek a rendőrök

Tisztelt Motorosok! A videó felvétele alatt az intézkedés alá vont személyek mi voltunk. Mivel környékbeli motorosok vagyunk, nem először találkoztunk a motoros rendőr kollégákkal. Megállítottak, mondták hogy kint van a média, felfigyeltek a „motoros táradalomra” (zajszennyezés, kopott gumi, minden hétvégén halálos baleset…)

A hétvégén több helyszínen, például a Mátrában és Tarján közelében is ellenőrizték a motorok zajszintjét (Kép: Police.hu)

Kérték az iratainkat, átnézték a motorokat, szabálytalan átépítések és műszaki hiányosságok után kutatva. Természetesen kifogástalan állapotnak örvendtünk, de jött a feketeleves… Kis sárga mérő műszer fekete szivaccsal a végén, dB-mérő. A vázon van egy meghatározott gyári érték, attól 6 dB-lel eltérhet, de semmiképpen nem lehet 100 dB fölött.

Most nincs jelentősége hogy így tartja, úgy tartja a készüléket, gyári/nem gyári/hitelesített: tudni fogja hogy hogyan kell mérni, mert ő is motoros.

Ha 100 dB fölött mér (és nem 2dB-lel!), akkor elvileg közúti közlekedésre alkalmatlan a jármű, forgalmi, rendszám huss! Elvileg.

De a rendőrök sem ezért vannak jelen, hanem azért, hogy figyelmeztessenek. Ez így is történt: az utóbbi időkben elég sok motoros rendőrrel összeismerkedve, jó kapcsolatot ápolva egyértelművé vált – mindketten tudjuk, hogy miért is vannak jelen, amit személy szerint én is támogatok.

A felhajtott rendszámot, kopott gumit, vágott slicket, buherált, lejárt műszakis motorokat én is elítélem. A rendőrök empatikusan, érthetően fogalmaztak a szabályok érvényesítése közben, nincs velük baj, nem ellenségesen intézkednek. Persze nekem sem tetszik, amikor a hangerőt méregetik, de kis országunkban minden jó motoros útvonalon van pár Juliska néni, akiket zavar a hangos motor – írták a videó alatt.

Motorosokat ellenőriztek a 24-es úton, Eger közelében – elsősorban a gumik állapotát és a kipufogókat vizsgálták (Kép: Police.hu)

Minket is megmértek a rendőrmotorosok. Hangosabb voltam a a gyárinál, pedig eredeti a kipu. Csak éppen 99-es a motor és 78 ezer kilométer: nem úgy csillapítanak már azok a dobok… Rendesek voltak a yardok, „jut is marad is” elven rámértek, és mondták, hogy nagyobbat szól, mint kéne, de nem kötekedtek, csekk szóba sem került. Ők is látták, hogy minden gyári az öreglányon.

Az egész olyan baráti hangulatban zajlott, mintha a műhelyben a szerelőkkel beszélgetnék. Még arra is figyelmeztettek, hogy néhol sóder van az úton, vigyázzunk –  tették hozzá.

Kapcsolódó anyag: Tényleg életet ment a hangos kipufogó? Városi legendák helyett íme, a tények!

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz