A hangos dob tényleg életet ment? A motorok zajkibocsátásáról egyszerűen, konyhanyelven

A hangos dob tényleg életet ment? A motorok zajkibocsátásáról egyszerűen, konyhanyelven

- Kategória: Kiemelt cikk

Bizonyára hallottatok már a decibel kifejezésről, hiszen motoros találkozón versenyeznek vele, az út szélén viszont büntetnek érte, ha túl sok van belőle. De mi az a decibel, hogyan mérhető, és tényleg „életet ment a hangos dob?”. Erre keressük most a választ, de nem a féligazságokat puffogtató motoros fórumokban, hanem a fizikai szabályok között, a való életben. Csak öt dolgot kell megjegyezned, hogy mindig tudd – szabályos-e a géped vagy sem.

 

Nincs decibel hang nélkül, a hang pedig nem más, mint a hallószervünkkel érzékelhető mechanikai rezgés, melynek legjobb szemléltető eszköze egy rezgő gitárhúr. Maga a hanghullám terjedése leginkább a tóba dobott kő által vetett hullámokra hasonlít, terjedése, viselkedése is szinte megegyezik vele. Nézzük is, mi pontosan az öt dolog, ami a hangterjedésből nekünk, motorosoknak fontos?

1. Rendben, de akkor mi is pontosan a decibel (dB) és mi a baj vele?

A decibellel a hangerőt fejezik ki, ha úgy tetszik, ez a zaj mértékegysége. Ez egy logaritmikusan növekvő érték, mely az emberi fül hallásával megegyező, és a 140 dB feletti érték azonnali halláskárosodáshoz vezethet.

Ismerős, ugye, mikor találkozón tiltásig forgatva versenyeznek, kinek hangosabb a gépe?

Fogadjunk, nem tudtad: a 0 dB nem azt jelenti, hogy nincs hang! Ezzel szemben a 0 dB az emberi fül számára hallható legcsendesebb zaj értéke, és az sem köztudott, hogy a hangerő növekedése nem lineáris. Talán furán hangzik, de a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy 10%-os növekedéssel megduplázzuk a zajt, tehát a 110 dB értékű motor nem tíz százalékkal, hanem érzetre akár kétszer (!) hangosabb a 100 dB-esnél. Ezért van óriási szerepe minden egyes decibelnek méréskor…

2. Városi legendák helyett: hivatalos decibelértékek a közlekedésben

Mint azt tudjuk, a közúton nemcsak a KRESZ szabályok betartatása, hanem a gépjárművek műszaki állapotának megőrzése is kötelező, beleértve a motorkerékpárok zajának kordában tartását is. A közúton megengedhető értéket a 6/1990(IV.12.)KöHÉM rendelet 11. paragrafusa fogalmazza meg: „A jármű kipufogónyílás közelében mért közeltéri zaja (álló helyzeti zaj) nem haladhatja meg a típusbizonyítványban megadott közeltéri zaj 5 dBA-val megnövelt értékét. Ha a járműnek típusbizonyítványa nincs, vagy abban a közeltéri zaj értéke nem szerepel, abban az esetben a mért közeltéri zaj nem haladhatja meg a 3. számú mellékletben szereplő határértékeket (95 + 5 dB sportkipufogó esetén).”

Tele a világháló teljes zagyvaságokkal a motorok maximális zajszintjével kapcsolatban. Hogy neked ne kelljen végigolvasnod a féligazságokat: a motoron látott érték a mérvadó + 5 dB, ha szabályos sportdob van rajta, azaz itt legfeljebb 89 dB. Az ilyen adattábla nélküli gépeken 95 + 5 dB ugyanez – mást nem kell megjegyezned

Tehát a közúton megengedett maximális érték 95 + 5 dB lehet, ha ezt nem szabályozza másként a gyártó a motor adattábláján rögzített dB-értékkel. Amennyiben igen, akkor ahhoz viszonyítva térhetsz el 5 dB-lel, ha másik, utángyártott dobot szerelsz fel.

3. Miként végzik a közeltéri mérést és hogyan tudod otthon lemérni a motorod?

Amennyiben a végdob vagy a teljes rendszer szabálytalan, az bírsághoz, de minimum figyelmeztetéshez vezet, tőlünk nyugatra pedig simán ugorhat a forgalmi érte.

A földre helyezett sablon és a mérőszalag a pontos irány, valamint távolság megállapítása miatt szükséges – így zajlik a közeltéri mérés (Kép forrása: Pinterest)

Miként állapítják meg, hogy szabályos-e a kipufogód? Mérés közben a hangnyomásszintmérőt a kipufogó szimmetriatengelyének magasságában és a tengely irányától 45 fokra, a kipufogócső végétől 500 mm-re (fél méterre) tartják (ENSZ-EGB 51.02 és MSZ -07-4607 előírás alapján)

4. „Azért használok sportkipufogót, mert hangos dob életet ment!” Ugyan már…

A minap dolgozni indultam a ház elől biciklivel, amikor is felkaptam a fejemet egy balról érkező robogóra, ezért még éppen időben megálltam, nehogy kihajtsak elé. Való igaz, hogy egy elektromos bicikli elé simán kimentem volna a hajnali, kómás fejemmel, ezért részben egyetértek az állítással – életet menthet a kipufogóhang.

Modern SPL (hangnyomásszint) mérőkészülék, mely a felül található mikrofonon keresztül érzékeli a hangokat, majd kiértékeli, és digitális formában kiírja az értéket

Másrészt viszont nem értek egyet vele, mert ez egy csendes, nyugodt kis utcában történt, ahol csak ő keltett zajt és a vezető is olyan ruhát viselt, hogy csak kifejezetten rá nézve szúrhattam volna ki a hasonló színű háttér előtt.

Vagyis igaz, a motorhang életet menthet, mármint ilyen ideális körülmények között. Ugyanez a fővárosban, egy reggeli dugóban fel sem tűnne, vagyis ott már hiába a kipufogó – ugyanúgy koccantunk volna, mint egy hangtalan, elektromos robesszal.

Mi a tanulság? Nos, egyszerű: ha Te hangos dobot veszel, hogy „észrevegyenek”, akkor a másik, meg a harmadik is azt vesz, hogy kitűnjön a hangja a tömegből és „észrevegyék”. Így lesz szép lassan egy merő ordítás, zaj a városban egész nap, és a sok hangos dobtól kit nem vesznek észre? Igen, a gyári kipufogós motorost, aki szabályos, de esélytelen meghallani a gépét a sok üvöltő vas között… Milyen furcsa, igaz? Megint a szabályos közlekedők szívnak a gyári motorokkal, mert a többiek elhitték, hogy a nagyobb zajnak csak előnyei vannak.

Rögtön rájössz a baj forrására, ha megfordítod az állítást: Azért vesznek hangos dobot, hogy észrevegyék őket a zajban? Nem, azért van zaj, mert mindenki hangos dobot vett…

Márpedig ez butaság, pont olyan, mint a belvárosi tömbházak ezernyi klímaberendezése:

– Szörnyű, hogy már a harmincadik klímát veszik itt a házban, mert olyan forróság van a belső udvarban… – panaszkodott a földszinten lakó bringás arc.

– Rosszul mondtad – vágott vissza a ráncai alapján legalább egy világháborút megért szomszéd. – Azért van meleg az udvarban, mert harminc klíma nyomja ide a forró levegőt…

Bárki letesztelheti, hogy átmegy-e a motorja a zsaruk híresen szigorú, úgynevezett közeltéri mérésén. Csak mérőszalag és persze dB-mérő kell hozzá – két perc az egész

Szóval itt is önmérsékletre intek mindenkit, főleg, mert idén tavasszal újabb városokban elégelték meg a lakók a kínai dobos, üvöltő motorokat és a katalizátortól megszabadított kocsikat. Baján épp a múlt héten indult átfogó akció, melyben a szabálytalan kipufogóval felszerelt gépekre vadásztak – egy újabb település, ahol sikerült kivívni az ott élők haragját…

Városban minden tárgy és épület befolyásolja a hang terjedését (járművek száma és azok zaja, felületük, időjárási viszonyok, növényzet sűrűsége, épületek felülete stb.). Ezért más a halk/hangos motorok érzékelése a különböző utcákban és napszakokban

Éppen ezért nem lehet azt az egyértelmű következtetést levonni, hogy a kipufogó hangja biztosan felkelti a sofőrök figyelmét, és így előzékenyebbek lesznek, pláne ha hozzá vannak szokva egy zajosabb környezethez. Ezt tovább fokozza, túlságosan jól hangszigetelt autók gurulnak az utcákon, komoly fejegységekkel és hangszórókkal – szerinted aki több százezret költ audiocuccokra a kocsiban, az majd lehalkítja a városba érve, hogy meghallja a motorokat, mentőket stb.? Sajnos továbbra is a vizuális érzékelésre kell alapoznod, tehát a gyakorlatban ma is többet ér a feltűnő színű sisak, mellény és az emelt fényerejű – de szabályos – izzó, mint az Aliexpress-ről vadászott „Akrapovič”.

A nagy látószög miatt távolinak tűnik, pedig hidd el, hogy ijesztő volt, amikor megláttam a sávomban. Szerinted hallotta, hogy nyitott dobokkal jöttem? Persze, hogy nem…

Ha egy átlagos közúti kereszteződést nézünk, ahol a forgalom sűrűsége alacsonyabb, akkor is hiába ékeled a motort, és üvölt 120 dB-lel, nem biztos, hogy segít. Azon túl, hogy nagy eséllyel túl gyorsan mész, a kipufogó kialakítása miatt a hang hátrafelé terjed hatékonyabban, és az eléd potenciálisan kiforduló autó vezetője nem biztos, hogy meghall téged, pláne ha odabent dübörög a zene. A mögötted jövő meg szitkozódik (vagy élvezi a koncertet, ha motoros), de ez mellékes, hisz’ nem szolgálja a biztonságod…

A baleseti helyszínek elemzései és a több százezer kilométert megtett motorosok tapasztalatai azt mutatják, hogy láthatóság és vezetéstechnikai ismeret sokkal nagyobb segítség az ütközések megelőzésében, mint a hangos kipufogó

A forgalomban résztvevőkről egy dolgot biztosan ki lehet jelenteni: kevesebben vezetnek csukott szemmel, mint ahányan zenét hallgatnak. Ebből az következik, hogy bár lehet, hogy elbambul valaki a volán mögött, de a figyelmét felkaphatja egy olyan reflektív, a környezettől erősen elkülönülő ruházatra vagy feltűnő fényű lámpára, mely egy szabályos sportdob árából megvásárolható lenne.

5. Hangos dobbal tényleg elengednek a sofőrök? Téged igen, de nem ez a lényeg…

Igazán tanulságos volt a motorosrendőrök előadása a hangos dobokról. Azt kérdezték, a szép hangon felül miért szeretik a megjelent motorosok a sportkipufogókat?

  • Előttem rögtön szétrebbennek az autók! – vágta rá az első sorból. – Azonnal elrántják a kormányt, mikor gázfröccsöt adok a sorok között! Ez tény! – indokolta véleményét, miközben a púpos bőrruha levetett felső része halkan a padlót súrolta.
  • Remek példa, pont emiatt helyszíneltünk a múlt héten… – felelte halkan a zsaru. – Emberünk gázt adott, az előtte araszoló sofőr reflexből elrántotta a kormányt, és fellökte a mellette haladó robogóst… Tanulság? Mielőtt örülünk a „szétrebbenő autóknak”, gondoljunk rá, hogy más motorosok is közlekednek az úton – zárta rövidre a rendőr.

Értem én, hogy vannak esetek, amikor segít a kipufogó, mert a csajok önként rohannak a telefonszámaikkal vagy a Mari néni nem lépett le eléd a tilosnál, ám arra is gondolni kell, hogy bosszantod a pihenni vágyókat a Mátra alján vagy az erdőben kirándulókat. Minap láttuk, hogy hová vezetett ez Németországban, gyakorlatilag a hegyvidéki motorozás beszüntetéséhez – szerintem ne várjuk meg, amíg itt is ez lesz.

Mind imádjuk a gyönyörű hangú motorokat, de ez még nem ok a kínai hurkatöltők felszerelésére… Ha szép hangra vágysz, szánd rá a pénzt, és vegyél valódi sportdobot, így az osztrák vagy olasz túrákon sem veszik el a forgalmidat

Hogy őszinte legyek, én is szeretem a jó hangú motorokat, és imádom hallgatni, mikor egy pörgős sornégyes kiköpi a galuskát, és gázelvételkor visszadurrog, de nem vallom azt, hogy „Loud pipes saves lifes” = Hangos kipufogók életeket mentenek. Motorozz ügyesen, képezd magad, és ha szeretnél egy gyönyörű hangú motort, akkor nyugodtan tegyél rá szabályos sportdobot. Hidd el, megértem, ha ilyenre vágysz, jómagam is szemezek egy gyönyörű rendszerrel, s ha lesz pénzem, meg is veszem, mert azzal lesz tökéletes sportmotor a GSX-R-ből.

Viszont nem barkácsolok fel ótvar kínai kipufogót, és nem mondom rá: csak ezért vettem, mert életet ment.

Continental 2019

Facebook Comments