ITM: Bemérik, de nem büntetik a túl hangos autókat

ITM: Bemérik, de nem büntetik a túl hangos autókat

- Kategória: Hírek

Hétfőn kezdődött és péntekig tart az idei közúti közlekedési környezetvédelmi akció – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Kiemelte: nem csak a szennyező, hanem a túl hangos autókat is kiszűrik, de a magas decibelérték miatt nem kell bírságot fizetni a sofőröknek, sem műszaki vizsgára menniük.

 

Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden 600-700 méréssel vizsgálják meg a járművek környezetvédelmi állapotát az ötnapos akció során – derült ki az MTI összefoglalójából. Ha valakinél túl magas értékeket mérnek, két hónapon belül el kell végezni a javításokat a kocsin, majd műszaki-környezetvédelmi vizsgán kell részt venniük a tulajdonosoknak.

Szennyező és zajos autókra vadásznak

A felmérést a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) szervezi az ITM támogatásával. A 24 éve indult akciósorozat

idén zajméréssel bővül, de mint kiderült, nem büntetik a túl hangos autók üzemeltetőit, csak adatgyűjtést végeznek.

Motorkerékpárok közeltéri mérése a Felsőtárkány és Lillafüred között

Az államtitkár szerint az akciót környezetvédelmi szempontok indokolják. Magyarországon az üvegházhatású gázok ötödét a közlekedés, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés bocsátja ki.

Kapcsolódó anyag: Tényleg életet ment a hangos dob? A motorok zajterheléséről egyszerűen, röviden

Continental 2019

Válasz