Badacsonyi motoros parkolás: Srácok, itt nem parkolni, hanem behajtani tilos!

Badacsonyi motoros parkolás: Srácok, itt nem parkolni, hanem behajtani tilos!

- Kategória: Hírek

Ezért nem érdemes messzemenő következtetést levonni egyetlen képből vagy történetből… Állandó olvasónk és írónk, Sándor egy mozdulattal helyretette a badacsonyi sztorit és az ott parkoló motorosokat is.

 

Sziasztok! Olvastam a badacsonyi parkolásos cikket, és lenne pár megjegyzésem. Ismerem Badacsonyt, sok nyarat töltöttem ott, motorral is jártam arrafelé. A kép, amit mellékelt a levélíró, az Egry sétányt és a Rizlingsort összekötő szakaszon készült. Tudjátok, ez alapvetően egy sétálóutca, ami levezet a vasútállomásra, illetve a 70-esen átkelve a mólóra. Erről a képről van szó:

A badacsonyi „tábla” (Kép: Facebook/Farkas László)

Korábban szerveztem egy motoros túrát, amelyikben ez egy megállópont volt, és akkor az önkormányzattal is egyeztettem a parkolás ügyében. Tudniillik azon a részen

már évek óta tilos a parkolás, mi több, önkormányzati tulajdonú szakaszról van szó, ahol büntetik is a szabálytalankodókat.

Nemcsak A4-es lap, hanem tábla is tiltja a parkolást, mivel ez egy sétálóutca, ahová tilos behajtani. Mellékeltem a Google Maps-ből a Streetview-képet, ezen látható a „csak áruszállítás korlátozott időszakban, illetve MÁV” felirat. Nem, mielőtt bárki megkérdezné kommentben: ha veszel bent egy kiflit és azt hazaviszed a motoroddal, az nem áruszállítás…

Szóval ez bukó, ott tényleg nem szabad parkolni, de nem a parkolás, hanem a behajtás miatt. Egyébként biztos vagyok abban, hogy azért került oda az az A4-es papír, mert páran fittyet hánytak a táblára, és ezzel akarták nyomatékosítani a dolgot: így került ki a „motorosoknak IS tilos…”

Persze, lehet mondani, hogy a járdán parkolhatok, és ha betolom a motort oda, akkor mi lenne a baj? Viszont egyrészt ne legyünk álszentek, tudjuk, hogy ha odaparkolunk, az azt jelenti, hogy be is hajtunk, másrészt pedig (és ez  mindent visz), a motoros akkor is közlekedőnek számít, amikor tolja a motort, tehát akkor sem szegheti meg a KRESZ-t és akkor sem hajthat oda be.

A KRESZ engedi a motorral járdán parkolást még abban az esetben is, ha egyébként tiltott más gépjármű számára. (pl. személygépkocsi). Persze ez nem oldja fel a KRESZ egyéb szabályait, tehát ha az adott útszakaszra nem lehet behajtani, akkor parkolni sem lehet ott – tiszta sor

Elképzelhető, hogy maguk a közterületfelügyelők rakták ki? Akárhogy is, ez még a jobb megoldás: jóindulatúak és figyelmeztetnek előre, holott szó nélkül mindenkit végigbüntethettek volna, mert a behajtani tilos alól nincs felmentés, még a motorosoknak sem.

Üdv,

dr. Szabó Sándor

Kapcsolódó anyag: A jogász válaszol rovat a Hegylakók Motoros Magazinban

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz