Szabad az út: hétvégén már Ausztriában is motorozhatunk!

Szabad az út: hétvégén már Ausztriában is motorozhatunk!

- Kategória: Cikkek, Események, Közélet, Túra

Eltörlik a 48 órás korlátozás Szlovákia felé és megnyitják Ausztria határait a magyarok előtt – derült ki tegnap este.

 

Ma reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők – jelentette be az egyik ilyen ponton, a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Igor Matovic szlovák kormányfő, emlékeztetve arra, hogy Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria között született megállapodás a határnyitásokról.

Megnyíltak az osztrák határok a magyarok előtt

– Sikerült megállapodni minden technikai kérdésben, így pénteken reggel, várhatóan 8 órától minden korlátozástól mentesen utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok – tette hozzá Szijjártó Péter. Ez azt jelenti, hogy

péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába utazás,

valamint az onnan hazatérés után, és megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is.

Merre indulj Alsó-Ausztriában?

Készítettünk egy válogatást, hogy merre érdemes motorozni az osztrák-magyar határ közelében. Holnap napos, 24-25 fokos idő lesz kint – igazán jó alkalom, hogy (újra) felfedezd Wildalpent, a remek gamingi szerpentint vagy a híres-hírhedt 21-es utat:

Niederösterreich, vagyis Alsó-Ausztria annyi szépséget tartogat a kalandvágyó motorosoknak, hogy felsorolni sem könnyű, ezért mi is két teljes részt szentelünk a motorosok Mekkájaként emlegetett környéknek.

Az előzményekről, vagyis Alsó-Ausztria öt öt legérdekesebb magashegyi utjáról itt olvashatsz, ám mivel az érdekességek korántsem merültek ki ennyiben, most visszatérünk Niederösterreichbe. Korábban már ismertettük az országra vonatkozó jellemzőket a költségek, szabályok és közlekedés tekintetében (ezeket a fenti linken olvashatjátok), így ezúttal rögtön belecsapunk a lecsóba, s átnyújtjuk ötleteinket arra vonatkozóan, mit érdemes még bebarangolni sógorainknál!

A motorosok Mekkája – Niederalpl

Alsó-Ausztria és Stájerország határán, a Mürzstegi-Alpok hegycsoportban húzódik a Niederalpl mégpedig 1221 méterrel a tengerszint felett. A hágó a 20-as és 23-as számú főutat köti össze Mürzsteg és Wegscheid települések között, keletről a Dobrein, nyugatról pedig az Aschbach és a Gollradbach patak völgyében haladva közelíthető meg. A keleti rámpa közel tíz, a nyugati kb. hét kilométer, maximális meredeksége tíz százalék, szóval kisebb motorral, robogóval is bevállalható. A hágón ősfás környezetben, kiváló minőségű úton haladhatunk, néhol pedig megcsodálhatjuk völgyet határoló Tonion-hegycsoportot és a Veitsch-Alpokat, valamint a Naturpark Mürzer Oberlandot. Érdemes hát nemcsak az útra, hanem a környezetre is kiemelten figyelni, akár egy-egy megálló beiktatásával. Erre különösen érvényes, hogy nemcsak a kanyarok miatt érdemes felkeresni!

BMW R 1200 GS-sel Niederalpl-hágón

A környék infrastruktúrája kiváló, több vendéglátóipari egység, turista- és menedékház is található a nyomvonalon. Érdekesség, hogy a hágótetőn van egy azonos nevű helység, mely közigazgatásilag két különböző településhez tartozik, területén alig néhány ház áll.

Irány a B20 és a Josefsberg-hágó!

Mariazell és Annaberg között húzódik a Josefsberg hágó – mely a B20-as út része –, 1012 méterrel a tengerszint felett. A szakasz viszonylag rövid, alig 25 kilométer, ám fenséges kanyarokkal tarkított, s a kilátás is pazar a környező hegyekre, völgyekre. A burkolat minősége változó ezen a szakaszon, néhol akadnak rosszabb etapok, de összességében jónak mondható, szóval sportmotorral is bátran bevállalható. Viszont arra érdemes figyelni, hogy Annaberg környékén, főleg hétvégén gyakoriak a rendőri ellenőrzések, beleértve az EÜ-csomagot, no meg a kipufogó hangját, szóval senki ne felejtse itthon a vöröskeresztes pakkot és a dB-killert!

Látkép a Josefsberg-hágó egy részére, háttérben az Ötscher csúcsaival
Látkép a Josefsberg-hágó egy részére, háttérben az Ötscher csúcsaival (kép forrása: mariazellerland-blog.at)

Remek kanyarok „földközelben” – ez a Kleiner Semmering!

Viszonylag alacsony hágóról beszélhetünk, hiszen a Kleiner Semmering (vagyis Kisebb Semmering) a tengerszint felett mindössze 463 méterrel húzódik. Ennek ellenére semmiképp sem szerettük volna kihagyni a felsorolásból, ugyanis népszerű célpont nemcsak a síelők, hanem a motorosok körében is. A hágó az L127-es út része, mely Wienerwaldot (vagyis a Bécsi-erdőt) köti össze Wolfsgrabennel – maga a hágó Breitenfurttól északi irányba tart.

Hangulatos fogadó a Kleiner Semmeringen (kép forrása: wikimedia.org)
Hangulatos fogadó a Kleiner Semmeringen (kép forrása: wikimedia.org)

Az aszfaltcsík emelkedése igen baráti, mindössze 4,2-6%, vagyis bátran bevállalhatják kevésbé rutinos pilóták, vagy azok, akik „bemelegítenének” a húzósabb gurulásokra.

Nincs neked egy bátyád, Kleiner Semmering? Dehogynem!

Végül, de korántsem utolsó sorban itt van a talán legismertebb, legfelkapottabb helyszín, a síelők által is gyakran látogatott Semmering, ami a maga 985 méterével a nagy alpesi hágók legalacsonyabbika. A Niederalpl-hoz hasonlóan ez is a két tartomány határán fekszik, gyakorlatilag a Mura és a Lajta vízgyűjtő medencéi közötti válaszvonal. Megközelíthető az S6-os gyorsforgalmi úton, melyet alagutak és hidak tarkítanak, de ha szeretnénk élvezetesebb utat találni, akkor északról, a 27-es felől is támadhatunk, ami legendásan jó minőségű, és a híres-hírhedt Kalte Kuchl motoros találkozóhelyet köti össze ezer kanyaron át a Semmeringgel.

Ilyen festői panoráma tárulhat az elé, aki a Semmering környékén kirándul. A fotó a kilátóhoz vezető útról készült, lent a Semmeringbahn legszebb szakasza látható (kép forrása: vonattal-termeszetesen.blog.hu)
Ilyen festői panoráma tárulhat az elé, aki a Semmering környékén kirándul. A fotó a kilátóhoz vezető útról készült, lent a Semmeringbahn legszebb szakasza látható (kép forrása: vonattal-termeszetesen.blog.hu)

A hágóról északra pillantva a kiránduló a Rax és a Schneeberg több mint két kilométerre magasodó csúcsaiban gyönyörködhet, no és persze ott van a Hirschenkogel és a Pinkelkogel is. Mivel a területen közkedvelt gyógyüdülő-központ épült ki, ha van idő, érdemes lehet egy pihentető délutánt eltölteni valamelyik komplexumban – egy kis fürdőzés garantáltan felfrissíti a motorozásban megfáradt testet.

Plusz tippként csak említés szintén szót ejtenénk két kevésbé magas, ám hangulatos hágóról, ezek a 740 méteren húzódó Ascher, valamint a 954 méteres Raneck. Mindkettő enyhe (3-4%-os emelkedésű) szakasz, fenyvesekkel körülölelve, jobbnál jobb kanyarokkal tarkítva, s jóllehet egyik sem olyan kiépített és látogatott, mint a fent említettek, érdemes ide is ellátogatni.

A Wegscheid nevezetű út, közel a Niederalpl-hágóhoz
A Wegscheid nevezetű út, közel a Niederalpl-hágóhoz (kép forrása: quaeldich.de)

S hogy a fantasztikus túra közben hol érdemes álomra hajtani a fejed? Mi már sokszor próbáltuk és jó szívvel ajánljuk a magyar határtól nagyjából száz kilométerre található Türnitz Motorospanziót, ahol magyar vendéglátók várnak extra szeretettel, hihetetlenül kedvező árú szállással és az erdélyi konyha legfinomabb ízeit megidéző vacsorákkal. A mindig mosolygós szállásadót, Annamáriát az alábbi elérhetőségeken keresheted, ha Te is szívesen töltenéd náluk az éjszakát. Amennyiben nem Türnitz környékén túráznál, további osztrák szállásajánlatainkat itt találod, sorozatunk előző részében.

Szöveg: Szikora Dominika és MTI, nyitókép: Varga Norbert Fotói

Continental 2019

Facebook Comments