Európa legszebb hágói – Alsó-Ausztria – első rész

Európa legszebb hágói – Alsó-Ausztria – első rész

- Kategória: Események, Kiemelt cikk, Túra

Folytatjuk tovább virtuális barangolásunkat az öreg kontinens legszebb, legizgalmasabb aszfaltcsíkjain. Ezúttal olyan lehetőséget ajánlunk, mely akár rögtönzött hétvégi gurulásnak is kiváló, ugyanis a közeli Alsó-Ausztria vidékére kalauzolunk el Benneteket.

 

Noha kétségtelen, hogy fantasztikus hangulata van egy több ezer kilométeres, országokon átívelő túrának, nem feltétlenül szükséges ilyen nagy volumenű kihívásban gondolkodni ahhoz, hogy felejthetetlen motorozásban lehessen részünk. A környéken is bőven akadnak csodás helyek, gondoljunk csak a korábban már bemutatott Dolomitokra, Szlovénia büszkeségeire, bizony megéri átruccanni a sógorokhoz is, hiszen fantasztikus utakra lelhetünk.

Mariazell festői környezete
Mariazell festői környezete (kép forrása: buergeralpe.at)

Alsó-Ausztria, németül Niederösterreich az elnevezéssel ellentétben nem az ország déli részét jelöli, hanem Bécs körül elterülő, 19 ezer négyzetkilométeres tartományát, melynek székhelye Sankt Pölten. A területet többféleképpen is megközelíthetjük, ha gyorsan letudnánk az odautat, akkor érdemes az M1-es autópályát választani Győr felé, ha viszont már itthon is csavarognánk kicsit, javasoljuk például a Vértes vagy a Balaton-felvidék festői tájait. A határátlépés után már csak egy kis ugrás, s ott is vagyunk a régió szívében, ahol szebbnél szebb hágók várnak, ezekből gyűjtöttünk most csokorba néhányat.

Alpl-hágó

Ez a magashegyi út a Weizer Strasse néven ismert B72-es aszfaltcsík része, mely Sankt Kathrein am Hauenstein és Krieglach településeket köti össze, maga a hágó 1099 méter magasan húzódik. Innen meglehetősen szép kilátás nyílik az 1720 méter magas Hochlantsch, valamint a 1782 méteres Stuhleck csúcsaira, a sűrű erdők között tekergő út borítása pedig általában jó minőségű, így tulajdonképpen bármilyen motorral élvezetes a meghódítása.

Az azonos nevű hágóhoz felvezető Alplstrasse
Az azonos nevű hágóhoz felvezető Alplstrasse (kép forrása: Wikipédia)

Pfaffen-hágó

Az S6-os részét képező Pfaffensattel Rettenegg és Steinhaus am Semmering települések között húzódik, mégpedig 1368 méteres tengerszint feletti magasságban. Ha ez utóbbitól közelítjük meg a hágószakaszt, számítsunk rá, hogy a lenyűgöző környezetben haladó út kezdetben enyhébben, majd viszonylag erősen emelkedik, és számos éles kanyar tarkítja. Az etap infrastruktúrája jó, így menet közben több vendéglátóipari egységre is lelhetünk, ahol feltöltődhetünk.

Preiner-hágó

Az Északi-Mészkőalpokban fekvő Rax déli lankái között megbúvó Preiner Gscheid 1070 méter magas, Gloggnitzet és Mürzzuschlagot köti össze. Ezt is az S6-os vagy a B17-es főút felől érdemes megközelíteni, ahonnan az L135-ös útra kell rátérni eléréséhez. A flaszter 14 kilométeren át csodás patakvölgyeken, majd lankákon kúszik fel a hágóig, relatíve keskeny és jelentős az szintemelkedése – átlagban 11 %-os –, így inkább rutinos szerpentinezőknek ajánlott próbatétel. A szakasz kiemelkedően fejlett, így az éttermek, fogadók mellett számos kulturális kikapcsolódási lehetőségből is választhat, aki arra vágyna. Fontos tudni, hogy ettől nem messze húzódik a hasonló nevű Gscheidlhöhe-hágó is, de ez a közúti forgalom elől elzárt erdei ösvény, ezért ne tévesszük össze a kettőt!

Ilyen nagyszerű kanyarokat vehetünk be, ha a Preiner-hágó felé vesszük az irányt (kép forrása: potassium.1338.at)
Ilyen nagyszerű kanyarokat vehetünk be, ha a Preiner-hágó felé vesszük az irányt (kép forrása: potassium.1338.at)

Feistritz-hágó

A Feistritzsattel a Hochwechsel és a Grossen Pfaff vonulatai között húzódik, méghozzá szédító, 1286 méteres magasságban. Az útvonal nemcsak a motorosok, hanem a síelők, túrázók körében is népszerű, így viszonylag nagy forgalmat bonyolít. A burkolat minősége általában jó, de előfordulnak hibák, érdemes óvatosabban menni rajta. Emelkedése elég barátságos, 3,1-5,7% közötti.

Zellerrain

A Mariazelltől induló 71-es főútról érhető el ez a nagyszerű hágó, ami az ún. Ybbstali Alpokban, Alsó-Ausztria és Stájerország között képez határvonalat, 1125 méterrel a tengerszint fölött. Az ősfás részekkel, sziklaszirtekkel körülölelt szakasz príma burkolattal és vérpezsdítő kanyarokkal kényezteti a kalandorokat. Érdekesség, hogy a nyomvonalat 2004-ben átalakították, ezt megelőzően 22%-os emelkedéssel kúszott felfelé az aszfaltkígyó, azonban ez mára 12-15%-ra szelídült. A Zellerrain – akárcsak a többi bemutatott hágó, melyeket akár sorra is fűzhetünk – jól kiépített régió, több parkolót, pihenőt és vendégházat is találhatunk mentén, így bármikor megállhatunk egy jó kávéra vagy egészen egyszerűen gyönyörködni a kilátásban.

Motorkerékpárral a Pfaffen-hágó felé (kép forrása: Youtube)
Motorkerékpárral a Pfaffen-hágó felé (kép forrása: Youtube)

Látnivalók, nevezetességek

– a történelmi helyek kedvelőinek tetszését elnyerheti az Aggstein kastély vagy épp a szintén csodás Kreuzenstein vára. Érdekesség, hogy mivel anno a terület fontos védelmi vonalként szolgált a háborúkban, a környéken nagyon sok vár található, érdemes nyitott szemmel járni.

A csodás Seegrotte barlang (kép forrása: yonderbound.com)
A csodás Seegrotte, avagy hinterbrühli tavasbarlang (kép forrása: yonderbound.com)

– a kultúra kedvelői is minden bizonnyal megtalálják számításaikat, hiszen pl. múzeumokból is bő a választék, Bécsben ott van egyebek mellett a Hadtörténeti és a Műszaki Múzeum, kicsit nyugatabbra hajózási múzeumra lelhetünk, a Museum Niederösterreichban pedig helytörténeti gyűjteményeket tekinthetünk meg.

– a természet szerelmeseinek kiváló célpont lehet a Seegrotte Hinterbrühl, vagyis a hinterbrühli tavasbarlang, a Sparbach Nemzeti Park, a haagi állatkert vagy épp az arbesbachi medvepark.

Sebességhatárok Ausztriában

Ausztriában autóval és motorkerékpárral lakott területen és települési táblák között 50 km/óra, lakott területen kívül 100 km/óra, autópályán 130 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség. Érdekesség, hogy az A1-es autópálya két szakaszán (Melk és Oed, valamint Haid és Sattledt között) nemrégiben egyfajta kísérleti jelleggel 140 km/órára módosították a felső határt. Érdemes a korlátozásokat betartani, mert a sebességtúllépést komoly pénzbírsággal büntetik, pláne lakott területen. Ezen felül gyakorta ellenőrzik a járművek műszaki állapotát, és ha valamit nem találnak rendben, azt zsíros csekkel vagy jogsielvétellel „honorálják”. Vagyis nem ajánlatos rozoga vassal, kibelezett kipufogóval vagy kopott, esetleg slick gumival próbálkozni arrafelé.

Időjárás az Alpokban

Elindulás előtt és menet közben is mindenképpen ajánlatos rendszeresen nézni az előrejelzéseket, hiszen az Alpokban és környékén gyorsan változhat az időjárás, ezen kívül fent a hegyekben jóval hűvösebb lehet. Ajánlott többrétegű, vízálló felszereléssel és akár plusz esőruhával készülni.

A túra várható költségei

– Úthasználati díj

Hazánkban a 10 napos pályamatrica motorkerékpárra 1470 forint, Ausztriában 5,10 Euró, vagyis kb. 1500 forint. Utóbbi, ténylegesen felragasztandó matrica a nyugat-magyarországi töltőállomások legtöbbjénél és a határátkelőkön is beszerezhető.

– Szállás

Ha ügyesek és előrelátóak vagyunk, kifoghatunk az átlagnál olcsóbb szállásokat, mégis, a realitás valahol 6-9000 forint/fő/éj körül van, vagyis egy hagyományos, háromnapos, két éjszakás hosszúhétvége egy párnak nagyjából 30-35 ezer forintot kóstál.

– Üzemanyag

Cikkünk megírásának pillanatában nálunk és Ausztriában is hozzávetőleg 395 forint volt egy liter 95-ös benzin. Ezzel az üzemanyagárral, 6,0 l/100 km-es fogyasztású járművel számolva egy ezer kilométeres karika nagyjából 23-25 ezer forintból hozható ki.

Szállástippek a környéken és a helyszínen

A környéken temérdek hotel, apartman és panzió van, mindenki megtalálhatja a pénztárcájának megfelelő alternatívát. Pl. ebben a szimpatikus hotelben két fő egy éjszakára 18 ezer forintért szállhat meg, plusz 2500 forintért reggelit is adnak, a Zuser panzióban mindez 29 ezer forintot kóstál. Kempingben jóval olcsóbban megúszható az alvás, ezen a helyen két fő alapáron 20,2 euróért táborozhat le, itt pedig 9,5 euró/éj/fő áll az árlistán. Ez utóbbi placcon kedves kis faházak is bérelhetők, a szobák díja 23-29 euró éjszakánként. Végül, de koránt sem utolsó sorban ajánljuk figyelmetekbe a határtól nagyjából száz kilométerre fekvő türnitzi motorospanziót, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a kétkeréken érkezőkre, nem mellesleg magyar vendéglátók fogadják a turistákat kedvező árú szállással és étkezési lehetőséggel.

Lenyűgöző hegyek, nagyszerű minőségű hágók, kiváló infrastruktúra - ez Alsó-Ausztria (kép forrása: kothmuehle.at)
Lenyűgöző hegyek, nagyszerű minőségű hágók, kiváló infrastruktúra – ez Alsó-Ausztria (kép forrása: kothmuehle.at)

Természetesen ez nem minden, Alsó-Ausztria területén még számos felfedezésre érdemes hágó várja a bukósisakosokat, így sorozatunk következő részében tovább folytatjuk a felsorolást, tartsatok velünk akkor is!

Continental 2019

Facebook Comments

7 Comments

 1. Ha már Kreuzenstein és Aggstein, akkor érdemes egész Wachau-n végigmotorozni, Krems és Melk közt, bármelyik parton (B3, vagy 33-as út). Főleg tavasszal, és ilyenkor ősszel szép.
  Akár csak a Melki apátság parkja (és persze az apátságot is érdemes megnézni).
  Onnan meg nincs messze az Artstetten kastély, ahol Ferenc Ferdinánd nyugszik, vagy Maria Taferl ahol a bazilikán kívül a kilátás sem utolsó.
  Ezeken kívül is jópár vár, várrom található a folyó mentén.

  Még tovább haladva, a B3-as tovább kanyarog a Duna partján, aztán Grein* előtt a 119-es út felé is érdemes eltérni, legalább Dimbachig.
  https://youtu.be/6J1r-UvfuJ8 (nem saját tartalom)

  Dimbach után nem olyan jó az út, de tovább lehet menni a 124-es út felé, ami szintén kellemes motorozni. A 124-esen Linz felé indulva nincs messze Mönchdorf, ahonnan északra található Ruttenstein vára (várrom).
  Odébb, Tragweinben van egy kis sörfőzde (http://www.thebeerbuddies.at/), érdemes megkóstolni mit művelnek. Helyben, náluk nem biztos, hogy sikerül épp venni, de a helyi Sparban is kapni a söreiket (a 124-es mentén van a bolt).
  És ha már sör, ha valaki nem Linz felé akarna tovább menni, elkanyarodhat a csehek felé is, onnan már Český Krumlov sincs olyan messze.

  Remélem nem nyeli le a blogmotor, mert még egyszer nem gépelem be…

  *Greinben érdemes megállni a Schörgi cukrászdánál sütire/fagyira.

 2. Kár hogy sisakkamerát(/fedélzeti kamerát) betiltották a birkák….

  1. Nem tiltották be, csak szigorúan szabályozott a használata, illetve hogy mit tehetsz a készített felvétellel.
   Annak pl nincs semmi akadálya, hogy felvedd az utad, akár még közzé is teheted – ha nincs rajta felismerhető személy, jármű (rendszám).
   Elég sok sisakkamerás motorost látni Ausztriában, és a neten is számos videó található. Olyan is, ahol épp rendőri ellenőrzésbe fut bele valaki, és tovább is engedik, kamerástól.

   1. https://www.express.co.uk/life-style/cars/998528/Dash-cam-car-Europe-fines-prison

    “The use of a dash cam is completely illegal in Austria and drivers can
    be fined £9,000 for being caught using them and up to £22,000 for repeat
    offences.”

    1. Érdemes az osztrák lapokat is elolvasni, ott már a rendőrök nyilatkozták, hogy nem eszik ezt olyan forrón.

     https://www.sportmotor.hu/magazin/tilos-a-sisakkamera-hasznalata

     1. Ezzel csak az a baj hogy nincs módod arra hogy bizonyítsd hogy csak a szerpentinen ment, hacsak nincs nálad egy laptop. És még akkor is a rendőr jóindulatán múlik(és mint tudjuk ott is vannak hülyék a soraikban sajnos).

 3. Pingback: Szabad az út: hétvégén már Ausztriában is motorozhatunk! - Hegylakók

Válasz