Európa legszebb hágói – Triglav és Vršič: Szlovénia büszkeségei

Európa legszebb hágói – Triglav és Vršič: Szlovénia büszkeségei

- Kategória: Események, Kiemelt cikk, Túra

Elértünk bakancslistás célpontokat bemutató cikksorozatunk harmadik részéhez, amelyben kis szomszédunk ékköveit mutatjuk be, mi több, ezen keresztül elkalauzolunk benneteket egészen az osztrák Naßfeld hágóig.

 

Aki szeretne egy tartalmas hétvégét eltölteni motorja nyergében, ugyanakkor viszonylag közeli helyszínt keresne, annak érdemes a Szlovénia észak-nyugati csücskében húzódó Vršič hágót és a Triglav csúcsot célba vennie. E csodás helyek az 1921-ben védettnek nyilvánított Triglav Nemzeti Park területén találhatók, amely a Júliai-Alpok egész hosszát felöleli, mindez Budapesttől alig több mint 550 kilométerre.

A Vršič hágón és az oda vezető utakon – az alsóbbrendűeket is beleértve – kiváló minőségű az aszfalt, így a kanyarvadászat bármilyen motorral élvezetes lehet

A Vršič – szlovénül Prelaz Vršič – Gorenjska és Trenta tartományokat köti össze, s a maga 1611 méterével az ország legmagasabb hágója. A hágó már az ókorban ismert volt, ám a kanyargós aszfaltcsíkot csak az első világháború során építették ki, mégpedig orosz hadifoglyok munkájával. A tekervényes aszfaltkígyó érdekessége, hogy hajtűkanyarjait a mai napig az eredeti, több mint száz éves macskakövek burkolják. A hágó az év nagy részében a havazás miatt le van zárva, így elindulás előtt feltétlenül érdemes tájékozódni az aktuális helyzetről!

Már az odaút is élmény

A helyszín többféleképpen is megközelíthető. Amennyiben a haladósabb utazás híve vagy, válaszd az autópályát, Budapesttől indulj el az M7-en, majd Tornyiszentmiklósnál átlépve a határon használd az A5-ös autópályát, Maribornál pedig térj át az 57-esre! Ezen hosszan kell menni, egészen Ljubljanáig, ahol vedd észak-nyugat felé az irányt az E61-es úton, s Kranjska Gorát elérve fordulj délnek, így meg is érkeztél a célhoz.

A másik megoldás, hogy az osztrákok útjait választod, ez esetben Szombathely irányába kell menned, s a határon átkelve az A2-es autópálya egyenesen a célig visz.

A Triglav, a háromfejű csúcs, az őt körülvevő nemzeti park névadója, 2864 méterével Szlovénia legmagasabb pontja, egyben a nemzet jelképe, szerepel az ország zászlaján, címerében és az ötven eurocentes érmén is

Ám annak, aki már az odaúton is kalandozna, javaslunk egy sokkal merészebb, gyönyörű látványban bővelkedő alternatívát. Ez esetben a Balaton-felvidéket átszelve haladj a határ felé, majd a 77-es úton Lentinél kelj át! Tarts Muraszombat felé, azt elhagyva, Kőhida után egy szakaszon érinted Ausztriát, majd a 69-es úton utazva Kerékerősítővár településnél fordulj délre, így hamarosan visszajutsz Szlovénia területére! A határt átlépve a 449-es úton ereszkedj lefelé, s Maribor után az 1-es úton nyugatnak tartva, a Dráva festői völgyében folytasd kalandozásodat! Hetven kilométer múlva ismét osztrák földre lépsz, menj tovább a 81-es úton, majd a 82-esen vissza Szlovéniába! A folytatásban a csodás 210-es utat követve Predoslje-nál térj át a 411-esre, majd a 452-es és 201-es út nyomvonalát követve eljutsz egészen a célig. Ez a változatos, szemet gyönyörködtető tájakon keresztül vezető túra nagyjából 572 kilométeres távot jelent Budapesttől Kranjska Goráig, s innen indul dél felé a 206-os út, amelynek része a Vršič hágó. Ezen verzió részletes útvonalterve itt tekinthető meg térképen.

Látnivalók, nevezetességek

Jóformán az egész nemzeti park környékét érdemes bebarangolni, hiszen megszámlálhatatlanul sok gyönyörű látnivalót tartogat. Kranjska Gorától mindössze 57 vagy 75 kilométer megtételével elérhetjük a Naßfeld hágót, amely ugyancsak csalogató motoros paradicsom. Elmotorozhatsz a Vršič hágón át, Tentán és Sočán áthaladva északnak fordulva egészen a Mangart hágóig, ez sincs túl messze ugyanis, összesen alig 70 kilométer.

A parkot keleti irányban megkerülve jó kirándulócélpont lehet az ország második legnagyobb állóvize, a Bledi-tó. A csodálatos természetes víz környékének látványossága a tó melletti hegyfalba épített, ezeréves vár, ahonnan csodálatos látvány tárul a turista szeme elé, valamint a Nagyboldogasszony temploma.

A csodás Bledi-tó, Szlovénia egyik ékköve. Ha jókor érkezel, még fürödni is tudsz a vizében.

Nem sokkal messzebb terül el az ország legnagyobb tava, a Bohinji-tó, amely ugyancsak káprázatos látványt nyújt. Érdekesség, hogy a Triglavhoz fűződik egy nemzeti mítosz: Zlatorog, a fehér szőrű kecske (egyes verziók szerint zerge) a Triglav hegycsúcsai között élt, s az ott elrejtett kincsekhez az ő arany szarvai jelentették a kulcsot. Egyszer a bakot meglőtték, ám nem halt meg, ugyanis vércseppei nyomán gyógyító erejű virágok nőttek, s ezeket elfogyasztva meggyógyult. Nos, a mesebeli állatnak több helyen is szobrot állítottak, többek között e festői környezetben fekvő tó partján is.

A hágó egyik nevezetessége a fentebb említett orosz hadifoglyok emlékére épült ortodox kiskápolna (szlovénül: Ruska kapelica), a mellette található piramis alakú emlékművel. Az építményt, amely egyben Szlovénia és Oroszország kapcsolatát is szimbolizálja, 2005-ben renoválták.

A történelem szerelmeseinek ajánljuk még az itt található Kobariški múzeumot, amelynek érdekes tárlatai az Isonzói csata históriáját mutatják be. Jó tudni, hogy a nyelvtudás nem lehet akadály, hiszen mindenhol jól beszélnek angolul és németül is.

A visszafordítók macskakövesek, így ha esetleg nyirkos vagy esős az idő, nem árt az óvatosság. Figyeld meg a hátteret is! Az ősfás környezet és a meredek sziklák káprázatos látványt nyújtanak

Sebességhatárok:

Szlovéniában súlyosan büntetik a gyorshajtást, már 5 kilométer/órás sebességtúllépés is 40 eurós büntetést kóstál, a 30-50 kilométer/órás pedig már 1200 eurós (!) csekkel és jogsibevonással jár. De az egyéb kihágások is viszonylag sokba kerülnek, igyekezz tehát megfontoltan vezetni!

A túra várható költségei

  • Úthasználati díj

Szlovéniában az egy hétig érvényes pályamatrica ára motorosoknak 7,5 euró, azaz kb. 2300 forint. Az osztrák sztrádákra 5,1 euróért, vagyis kb. 1500 forintért válthatsz úthasználati jogosultságot 10 napra. Olaszország autópályáin fizetőkapus rendszer van használatban, tehát a megtett út függvényében kell fizetni.

  • Szállás

Az árak igen barátiak, akár már 10 eurótól is megszállhatsz egy éjszakára. 80-100 eurótól már komolyabb panziókban, hotelekben is bérelhető szoba félpanziós ellátással.

  • Üzemanyag

A határon túl átlagban 1,2 euró egy liter benzin, azaz kb. 370 forint, ez nagyjából a hazai áraknak felel meg, Ausztriában egy picit kevesebb, 1,1 euró. Az oda-vissza utat és a helyi kiruccanásokat illetően 1500 kilométerrel kalkulálhatunk, így egy 6 liter/100 km fogyasztású járművel, 370 forintos benzinárral számolva körülbelül 33 ezer forintos üzemanyagköltség várható.

Szállástippek a környéken és a helyszínen

Ha szereted a tóparti házakat, az egyik bledi ifjúsági szállón már 11 euró/fő/éj áron találni szállást, vagy például az Adventure Hostelben 22 330 forintért aludhat két fő, két éjszakát. De ha közelebb szeretnél lenni a hágóhoz, ebben a Kranjska Gorában található panzióban 90 euró/két fő/éj a szoba, míg négy személyre 130-at kell kicsengetni, de akad olcsóbb megoldás is: ebben az apartmanban például júniusban is csak 27 euróba kerül fejenként egy éjszaka.

A Triglav északi arca. A nemzeti hagyomány szerint minden igaz szlovén célja, hogy egyszer megmássza a hegyet

Aki szívesen kempingezik, annak szimpatikus lehet a Camp Spik nevű hely, ahol a főszezonban is maximum 12,6 euró egy fő egy éjszakai tartózkodása, s a képek alapján igazán kellemes helynek tűnik.

Olvasóink reakciói és fontos tapasztalatai – Szlovénia, Triglav:

Indulás előtt érdemes ellátogatni erre az oldalra, hiszen típus szerint válogathatunk a kínálatban, itt pedig további hasznos információk is olvashatók a környékről.

Hamarosan újabb fantasztikus célpontokat mutatunk be részletesebben, tartsatok velünk akkor is!

Continental 2019

Facebook Comments