Európa legszebb hágói – A Dolomitok – 2. rész, az észak-nyugati régió

Európa legszebb hágói – A Dolomitok – 2. rész, az észak-nyugati régió

- Kategória: Események, Kiemelt cikk, Túra

Az öreg kontinens legszebb hegyi útjait bemutató sorozatunkban – a legutóbbi részhez hasonlóan – a Dolomitok csodás lankáinál folytatjuk képzeletbeli kalandozásunkat, ám ezúttal az észak-nyugati vidéket járjuk be.

 

A Dolomitok ezen részének nagyja Trentino-Alto Adige provinciában húzódik, ami két megyét ölel fel, Bolzanót és Trentót. A táj egyik központi elhelyezkedésű városa az azonos nevű Bolzano, az ország egyik kulturális, kereskedelmi és ipari központja. Ha kiindulási pontnak hazánk fővárosát vesszük, érkezési célnak pedig ezt a települést, a leggyorsabb módon ezt az útvonalat választva juthatunk el oda, de csak az vegye igénybe, aki jól tűri a monotonitást, hiszen a 843 kilométeres útból 827 km autópályán telik majd.

A Dolomitok minden évszakban elkápráztat fantasztikus természeti szépségeivel (kép forrása: italiahighlights.com)

Aki némileg izgalmasabb menetre vágyik és nem zavarja, ha kicsit hosszabb ideig tart a gurulás, az válassza az alábbi etapot, ha pedig az üzemanyagköltség csökkentése a cél, ezen utak használatát javasoljuk. Természetesen megközelíthetjük délről is a helyszínt, csodás utazásban lesz részünk akkor is. A városból indulva aztán számtalan lehetőség adódik, hiszen belátható távolságon belül sok-sok hágó és magashegyi út húzódik.

Irány észak, a Hohe Weisse és a Penser Joch!

A Hohe Weisse vagy Cima Bianca Grande hegység 3278 méter magas csúcsa Bolzanótól alig kilencven kilométerrel nyújtózik az ég felé. Többféle módon is célba vehetjük, ám számunkra legérdekesebb az SP99-es aszfaltcsík, hiszen kanyarjainak sokasága csodaszép, erdős részekkel és kis településekkel tűzdelt tájon visz keresztül. Ugyancsak kiváló választás az SP98-as út, ahonnan pazar kilátás nyílik a környék völgyeire, s a burkolat minősége is egészen jó.

Motorosok tömkelege a Pennes-hágónál (kép forrása: panoramio.com)

Csak eggyel kell arrébb mennünk, hogy végiggurulhassunk a 2211 méter magasban húzódó Pennes-hágón. Az SS508-as út részét képező átjáró egy jó minőségű, ám relatíve keskeny, általában szalagkorláttal övezett szakasz, fantasztikus panorámával, a motorosok és kerékpárosok körében egyaránt népszerű.

A barátságos Karer-hágó és Niger-hágó

Keletre indulván egy nagy kört leírva járhatjuk be e két helyet. A Grosse Dolomitenstrasse, vagyis a Nagy Dolomiti Út részét képező Passo di Costalunga „mindössze” 1745 méteren húzódik, ma már viszonylag jó minőségű, biztonságos, és emelkedése sem túl nagy, csupán 10-12 százalékos. Innen áttérhetünk a Niger-hágóra, mely a Rosengarten-hegyekhez vezet, ez már némileg komolyabb terep, hiszen az aszfaltcsík legnagyobb meredeksége elérheti a 24 százalékot is. Pedig az út nem is megy fel teljesen a hegytetőre, legmagasabb pontját a Tscheiner-menedékháznál, 1774 méteres magasságban éri el.

A bámulatos triumvirátus

A Dolomitok teraszaként is emlegetett területen  három csodás hágó húzódik egymás mellett. Legdélebbre található a 2239 méter magas Passo Pordoi, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környék legszebb hegycsúcsaira, egyebek mellett a Rosengarten-csoportra. A Canazei városka felől érkező emelkedő előbb egy fantasztikus, fenyves területen vezeti át az utazót, majd a klasszikus alpesi mezőket követően huszonnyolc hajtűkanyarral visz fel a hágóra, nyolc százalékos maximális emelkedéssel. Pordoitól nem messze, északra, szinte pontosan ugyanolyan magasságban húzódik a 17 kilométeres Sellajoch. A Grödeni és a Fassa völgy között hágó rendkívül kiépült, télen a havas sportok szerelmesei szállják meg a terepet, nyáron pedig motorosok hada leli örömét a kanyarokban, sőt még autóversenyeket is rendeznek itt.

A Pordoi-hágón áthaladó, télen is járható 48-as országút a Dolomit-sztráda második legmagasabb pontja (kép forrása: savoiahotel.net)

Végül, de nem utolsó sorban – néhány kilométerrel arrébb – ott a Grödeni vagy Gardena-hágó 2121 méter magasságban. Északi falát a Cir-csúcsok alkotják, délről pedig a Sella-hegycsoport határolja, lenyűgöző látványt nyújtva az egész út során.

Lefelé is akadnak látnivalók

De még milyenek! Például Bolzanóból Eggentalba vezet a Via Cornedo, a néhol egészen szűk, néhol kiszélesedő, hangulatos útszakasz. Ez utóbbi helységtől folytathatjuk a kanyarvadászatot az 1808 méteren húzódó Lavazé-hágó irányába. A 620-as út meredek szerpentin formájában kígyózik fel a hágóra, majd a tető átlépését követően megkerüli a pampeagói területen magasodó Pala di Santa hegytömb nyugati falát, ezt követően kettéválik. Az út legnagyobb emelkedése egyébként 11 százalékos a déli oldalon, ez nem számít kirívó értéknek. Innen kitérőt tehetünk a Jochgrimm-hágó 1989 méter magasságába, a Weisshorn és a Schwarzhorn hegycsúcsai közé.

A Grödner-hágó egy részlete a Cir-csúcsokról nézve, háttérben a Sella-hegycsoport (kép forrása: Wikipédia)

A kiváló minőségű 42-es úton nyugati irányba indulva sem kell csalódnunk, itt húzódik ugyanis a Mendelpass, vagyis Mendola-hágó, a kiválóan kiépített, 1363 méter magasan elterülő aszfaltcsík, mely ugyancsak egész évben járható. Jóllehet kicsit arrébb található, ám ha valakinek belefér időben, mindenképp érdemes lehet elgurulni a Gavia-hágóhoz. A Monte Gavia és a Corno dei Tre Signori hegycsúcsok között húzódó átjáró 43 kilométer hosszú, ez alatt összesen 25 kanyart tartogat, melyek közül némelyik lélegzetelállítóan szűk. Ha fel akarunk kapaszkodni a 2618 méteren magasodó csúcsra, összesen 1400 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk.

Hogy ne érjen csalódás…

Tavaly nyár óta a Dolomitok hágóiról részlegesen kitiltották a járműveket. A rendelkezés elsőként a Sellát érintette, amit szerdánként zártak le, ám a tervek szerint 2018-tól már több szakaszra és hosszabb időre is kikerülhet a korlátozó tábla, így a Pordoi-, a Gardena- és a Campolongo-hágóra is.

Máris kihelyezték a behajtani tilos táblákat, s aki megszegi a szabályt, legalább százeurós bírságra számíthat

A tiltott behajtást nagyon szigorúan büntetik, tehát nem érdemes kockáztatni! Javasoljuk, hogy indulás előtt alaposan járj utána, hogy a kívánt időszakban nyitva van-e a kiszemelt aszfaltcsík.

Érdekességek, nevezetességek

A történelmi látnivalók kedvelői ellátogathatnak a festői környezetben álló Juvale kestélyhoz, ami az Ötz-völgyi-Alpok lábánál húzódik, a bolzanói Marecci kastélyhoz vagy az igazán különleges Firmiano kastélyhoz.

A Mendolától nem messze kiruccanást tehetünk a St. Josef am See-hez, ahol a tó mellett számos étterem várja a megfáradt turistákat.

Több varázslatos nemzeti park is található a területen, ahova érdemes kiruccanást tenni. Ilyen az Adamello Brenta, a Schlern-Rosengarten és a Trudner Horn (kép forrása: dosses.com)

A vidék legnépszerűbb látnivalója, Ötzi, az 5300 éves jégember a Dél-tiroli Régészeti Múzeumban tekinthető meg. Ugyanitt, Bolzanóban több más múzeum is található, s érdemes megtekinteni a helyi Dómot is.

A túra várható költségei

Úthasználati díj

Az odavezető úton és Olaszországban érvényes árakról, valamint az aktuális sebességhatárokról korábbi cikkünkben már írtunk, ebben a részben pedig részletesebben értekezünk arról, mire érdemes figyelni a közlekedés során.

Szállás

Elég borsosak a bérleti díjak, 10 ezer forint/fő/éj alatt nem igazán kapunk hotelszobát, így aki nem ragaszkodik ehhez, választhat inkább alternatív lehetőségeket.

Üzemanyag

Cikkünk megírásakor Ausztriában átszámítva kb. 366 forint egy liter 95-ös benzin, Szlovéniában 395 Ft. Olaszországban jóval többet, kb. 494 forintot kell fizetni a naftáért. Oda-vissza bő 1700 kilométerrel, átlag 405 forintos benzinárral és 6,0 l/100 km-es fogyasztású kétkerekűvel számolva, hozzávetőleg 40 ezer forintos üzemanyagköltségre készülhetünk, s ehhez még hozzá kell számolni a környéken tett barangolásokat, ami további minimum 10-12 ezer forintos kiadás.

Pihenésként ajánlunk egy kellemes sétát a Bolzanótól 25 kilométerre fekvő Lago di Carezza, azaz Karersee partján. A mesés tó a Latemar-hegycsoport lábánál terül el, 1520 méteres tengerszint feletti magasságban (kép forrása: hotelcristal.com)

Szállástippek a környéken és a helyszínen

Bolzanoban sok kiváló hotel közül választhatunk, a legolcsóbbak között van ez a szálláshely, ahol pl. júniusban két éj két főnek 42 ezer forintot kóstál, de van prémium apartman is több mint hatvanezerért. Kempingben jóval olcsóbban kijöhetünk, ezen a hangulatos, tóparti helyen már 16,7-21 euró/fő/éj összegért megszállhatunk motor- és sátorhelybérléssel együtt, de az Airbnb-n is érdemes körülnézni, hiszen mondjuk ezen a helyen tízezer forintért megszállhat két fő egy éjszakára.

Egy kicsivel messzebb, például ebben az apartmanban már 7300 ft/fő/éj áron foglalhatunk, vagy ebben a festői elhelyezkedésű kempingben 23,9, illetve 35 euró/fő/éj díjért hajthatjuk álomra a fejünket.

Continental 2019

Facebook Comments