Európa legszebb hágói – A Dolomitok észak-keleti régiója

Európa legszebb hágói – A Dolomitok észak-keleti régiója

- Kategória: Események, Kiemelt cikk, Túra

A hegyek szerelmeseinek készült cikksorozatunk legújabb részében a festői szépségű Dolomitokba kalauzolunk el, annak is az osztrák határhoz legközelebb eső régiójába.

 

A hegycsoport az Alpok olaszországi része, legnagyobb szakasza Belluno megye területén húzódik, hagyományos határának nyugaton az Adige, keleten pedig a Piave folyó völgye tekinthető, azonban a valóságban bőven túlnyúlik ezeken.

Ausztria és Olaszország találkozásánál

A terület legközelebbi csücske a választott útvonaltól függően közel hétszáz kilométerre fekszik fővárosunktól. Aki a kalandos kiruccanások híve, válassza az alábbi lehetőséget, mely Szlovénia festői kis útjain visz keresztül, vagy ezt az Ausztrián át kígyózó, szintén sztrádákat nélkülöző szakaszt.

A kevéssé érdekes, de leggyorsabb lehetőség ezúttal is az autópályák választása, a legrövidebb módon pedig így lehet elérni a célpontot, ez alsóbbrendű utakat és fizetős szakaszokat is magában foglal.

Csodaszép hágók egymástól karnyújtásnyi távolságra

Hozzánk legközelebb az 1636 méter magasan húzódó Kreuzberg-hágó fekszik, pontosan a történelmi osztrák-olasz államhatáron. Az SS52 jelölésű főút itteni szakasza a Puster-völgyből vezet dél felé, az út során a Sexteni-Dolomitok lenyűgöző  látványa kísér végig.

A Kreuzbergről csodás kilátás nyílik a mellette tornyosuló Sextener Rotwand és a Popera csúcsaira (kép forrása: Google Maps/Kurt R.)

Lefelé haladva, Padola városát a 48-as utat kövessük, ez elvisz egyenesen a Tre Croci, magyarul Három Kereszt-hágóhoz. Az út nyugati fele egy ligetes jellegű hegyoldalban kanyarog, néhol 15 fokos emelkedőt is elérve, és sebes hegyi patakok szegélyezik nyomvonalát, a szakasz végén pedig Cortina d’Ampezzóba érkezünk. A városkát lenyűgöző környezete miatt a Dolomitok királynőjeként emlegetik, ami nem csoda, hiszen számos csodás hegytömb öleli körbe.

Az egyik leglátványosabb szakasz, a Giau-hágó

Cortina d’Ampezzótól a 638-as úton elindulva elérhetjük a Giau-hágót. Az útnak a déli, Colle Santa Lucia felől induló szakasza meredekebb, ráadásul itt sokáig nyílt terepen halad, így igen látványos. Alig tíz kilométer alatt több mint 920 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni, és emelkedése a legmeredekebb szakaszon eléri a 14 százalékot is. Mindeközben a Monte Poré és a Monte Cernera szikláinak látványa kísér utunkon.

A Giau-hágót imádni fogja minden megszállott szerpentinező, mert elképesztő mennyiségű, szoros egymásutánban következő hajtűkanyart tartogat (kép forrása: pinterest)

A hágó tetejéről a Dolomitok egyik legszebb körpanorámájában gyönyörködhetünk, így többek között a Marmolada, a Tofanák, a Cristallo és a Sorapiss csúcsainak látványát élvezhetjük.

Hegyek és völgyek, erdők és fenséges sziklaszirtek

A nyugati irányba elindulhatunk a sokkal forgalmasabb 48-as úton is, melyen a Falzarego-hágó húzódik, ezen haladva magas sziklák merednek fölénk hosszan. A 2015 méteres magasságban kiépített szakaszt az aktuális időjárástól függően télen sem zárják le, noha motorral nyilván nem érdemes olyankor megközelíteni.

A Falzarego-hágót a Sass de Stria, vagyis a boszorkányok sziklája, a Cinque Torri, az Öt torony, valamint a Nuvolau öleli körül (kép forrása: kendenton.org)

Innen tulajdonképpen egy szempillantás alatt áttérhetünk a Valparola-hágóhoz, melynek tetején egy szép, aprócska tengerszemet pillanthatunk meg, ez a Valparola-tó. Tovább folytatva az utat kitérőt tehetünk a környék legalacsonyabb hágójához, a Campolongóhoz, a körutazás következő állomása pedig a Würzjoch lehet. A továbbiakban átvághatjuk magunkat a Furkel-hágó irányába. Az 1789 méter magas közút 19 kilométer alatt 744 méteres szintkülönbséget győz le. Ezt követően visszatérhetünk a 49-es számú útra, ahol lefelé csorogva hamarosan érkezik a kiindulópontnak vett Kreuzberg.

A Würz-hágó egy alapvetően jó minőségű, de keskeny útszakasz, s forgalma alacsonyabb, mint a felkapottabb alpesi útvonalaké (kép forrása: gipfelkraxler.at)

Látható, hogy ilyen módon a hágókat sorra fűzve egy, nagy kör írható le a Sestói Dolomitok és a Fanes – Sennes e Braies Természetvédelmi Park területe körül –  ez az összesen több mit 200 kilométeres, több órás karika több mint tartalmas hétvégi program.

Hogy ne érjen csalódás…

Tavaly nyár óta a Dolomitok hágóiról részlegesen kitiltották a járműveket. A rendelkezés elsőként a Sellát érintette, amit szerdánként zártak le, ám a tervek szerint 2018-tól már több szakaszra és hosszabb időre is kikerülhet a korlátozó tábla, így a Pordoi-, a Gardena- és a Campolongo-hágóra is.

Máris kihelyezték a behajtani tilos táblákat, s aki megszegi a szabályt, legalább százeurós bírságra számíthat

A tiltott behajtást nagyon szigorúan büntetik, tehát nem érdemes kockáztatni! Javasoljuk, hogy indulás előtt alaposan járj utána, hogy a kívánt időszakban nyitva van-e a kiszemelt aszfaltcsík.

Látnivalók, nevezetességek

A terület fontos hadihelyszín volt, ennek emlékét őrzi számos erődítmény, például a Kreuzberg-hágónál és a Tre Crocinál is. A Tre Sassi erődöt az ezredforduló után állították helyre részlegesen, s azóta egy  kis múzeum is üzemel benne, a Falzarego-hágó pedig napjainkban egyfajta  történelmi szabadtéri múzeumként is funkcionál.

A környéken számos kápolna található nemcsak a városokban, hanem azokon kívül is, érdemes megnézni a Szent Fülöp templomot Cortinában, s a település szimbólumának számító harangtornyot. A hágók infrastruktúrája egyébként kiemelkedő, számos étterem, hütte, szálloda, kilátó és pihenőhely várja a turistákat.

Hol találod a legjobb szállásokat, milyen útdíjakkal számolhatsz és milyen különleges szabályokra kell figyelned? Mindez kiderül a folytatásból.

Folytatás a 2. oldalon 

Continental 2019

Facebook Comments