ORFK: „Nem a helyi motorosokkal van baj a Mátrában”

ORFK: „Nem a helyi motorosokkal van baj a Mátrában”

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Általában szabályosak a motorosok, és ha balesetbe is keverednek, rendre vétlen félként sérülnek meg. Jó ilyet olvasni egy „civil” újságban, ami az autósokhoz is eljut…

 

Razziát tartottak a rendőrök az elmúlt hétvégén a Mátrában, miként azt megszokhattuk az utóbbi időben. Elsősorban a 24-es útra és a 2505-ösre összpontosítottak, aki gyakran jár arra, pontosan tudja, hogy miért… Vagy kétszáz járművet ellenőriztek, de ezúttal is arról számoltak be a motorosok, hogy inkább figyelmeztették őket, ha túl hangos volt a kipufogó vagy kopásjelző környékén járt az abroncsok profilmélysége.

Ezentúl hétköznap is számíthatunk motoros razziákra a Mátrában

Tulajdonképpen örülhetünk, hogy ilyen „sokat foglalkoznak velünk”, ugyanis így óhatatlanul szóba kerülnek a motorosok a nagy napilapokban, és végre nem a baleseti hírek rovatban. Ezúttal a havi kétmilliós megtekintésű Magyar Nemzetben cikkeztek a motorosokról és a mátrai ellenőrzésről, s hangsúlyozták, hogy

„az Országos Rendőr-főkapitányság baleseti statisztikái szerint a balesetek 70-75 százalékában vétlenek a motorosok.”

Ráadásul kicsit sem volt részrehajló az újságíró kolléga, hiszen nyomban hozzátette, hogy ez az országos átlag, és a mátrai utakon egészen másként festenek az arányok – tavaly negyven motorost érintő karambol történt, és ebből 32 esetben állapították meg a motorvezető vétkességét. Ráadásul ezek nagy része a 24-esen, a mátrai csúcs felé vezető kanyargós úton történt. A sérüléssel járó motoros balesetek 81 százalékában a valós vagy relatív gyorshajtás volt a kiváltó ok.

Végül pedig szót érdemel, hogy az adatok szerint nem a helyiekkel van gond: a balesetet okozó motorosok közel 70 százaléka csak egy napra vagy hétvégére érkezett a Mátrába.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz