Olvasói: „Motoros és traktoros vagyok – vigyázok rátok…”

Olvasói: „Motoros és traktoros vagyok – vigyázok rátok…”

- Kategória: Vélemény

Egy hét alatt két tragikus motorbaleset történt, melyben mezőgazdasági géppel ütközött a motoros. Pap Zoltán egyszerre látja mindkét oldal nézőpontjából a helyzetet, és megosztja velünk, hogy mi és miért történik az utakon.

 

Sziasztok! Sajnos ma is történt egy halálos baleset, csakúgy, mint múlt vasárnap, most is közútra felhajtó mezőgazdasági géppel karambolozott a motor. Tudjátok, mezőgazdász vagyok, aki motorozik is, tehát objektíven át tudom látni mindkét fél helyzetét.

Sokszorosára nő a traktorforgalom az utakon

Köztudott, hogy az elkövetkező napokban sokszorosára nő a traktor- és kombájnforgalom, hisz’ kezdődik az aratás, tehát pótkocsis lassú járművek tömkelege lepi el az utakat.

Többen érveltek azzal, hogy miért nem éjszaka dolgoznak a gépek, amikor kisebb a forgalom az utakon. Természetesen ez sem véletlen, és Zoli gyorsan tisztázta is a kérdést: a betakarítás csak 14,5% szemnedvességtartalom alatt lehetséges, ezért a reggel 6 óra kizáró ok a harmat miatt és legkésőbb este 9-10-ig dolgozhatunk, amikor még nem száll le újra a harmat – ergo ebben az időben folyhat csak a munka.

Igyekszik minden gazdálkodó a lehető legjobb műszaki állapotban elindítani a gépeit, hiszen ez egy hajsza a masináknak, de mivel ezek a gépek elég mostoha utakon zötyögnek egész nap, simán megeshet, hogy például nap végére kiég a reggel még jól működő irányjelzőizzó.

A Héreg-Bajna szakaszon is gyakoriak a munkagépek – erre is érdemes készülni, ha ott motorozol (Köszönjük a remek képet, Kanyarfotó!)

Ráadásul a hatalmas pótkocsi nagyon sokat kitakar a mögöttes forgalomból, és egy motoros könnyen eltűnhet a holttérben, miként a teherautók, kamionok mögött is.

Ezért arra kérlek titeket, kedves motoros társaim, fokozott óvatossággal előzzétek a jókora szerelvényeket, és ha azt látod, hogy bekötőút felé közelít, számíts rá, hogy lehajthat – inkább várd ki ezt és csak a földút után kezdj előzésbe!

Higgyétek el, nem jó kedvünkből megyünk fel a főutakra, ha lehet kikerüljük őket, de megesik, hogy ez fizikailag lehetetlen. Ezért kérem a türelmeteket és a megértéseteket – próbáljunk meg vigyázni egymásra!

Üdvözlettel, Pap Zoltán

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz