Sikeres volt a tüntetés: nem lesz 80 dB-es korlátozás Németországban

Sikeres volt a tüntetés: nem lesz 80 dB-es korlátozás Németországban

- Kategória: Hírek

Úgy tűnik, ezúttal a szabályszegés volt az egyetlen járható út… Sokat kockáztattak a motorosok, de megérte.

 

Talán emlékeztek rá: Colos írt nekünk pár hete arról, hogy milyen drákói szigort akarnak bevezetni Németországban. Aki esetleg lemaradt a cikkről, itt röviden összefoglaljuk a lényeget:

  • A Bundesrat (Szövetségi Tanácselfogadott egy új törvényjavaslatot, ami alapján hétvégén és ünnepnapokon nem látogathatóak kétkeréken a legkedveltebb szerpentinek.
  • Mi több, a szabálytalanul átalakított motorokat akár le is foglalhatja a rendőrség a javaslat szerint.
  • 80 dB-re korlátoznák a motorkerékpárok maximális zajkibocsátását, miközben az Unióban szabályosan használhatóak a gyárilag 95-102 dB-es modellek is.

Sikeres volt a tüntetés: nem lesz 80 dB-es korlátozás Németországban

A törvényjavaslat májusi bejelentése után néhány héttel, július 6-án motorosok tízezrei lepték el München és Stuttgart környékét, ráadásul annak dacára, hogy korábban a járványhelyzetre hivatkozva betiltották a tüntetést, azaz tudatosan szabálytalanságot követtek el a demonstrációval.

Az elszánt tömeg még Andreas Scheuer közlekedési minisztert is meggyőzte, aki nem is habozott kamerák elé állni az esemény után. – Úgy látom, nincs sürgős teendőnk a motorokkal, hiszen a jelenlegi korlátozások is megfelelőek és elegendőek. Most megmutatták a motorosok, mit gondolnak az ilyen korlátozásokról, és nem titok, hogy ez az én álláspontom is. Ezután egyértelmű, hogy nem hajtom végre Szövetségi Tanács javaslatait – szögezte le Andreas Scheuer.

Hegylakók különvélemény

Nem szokásunk tüntetést, demonstrációt népszerűsíteni, főleg, ha anyagi természetű ügyek miatt szerveződnek. Invitáltak már minket drága üzemanyag vagy borsos árú pályamatrica miatti megmozdulásra, de őszintén:

hülyén mutatna a milliós motorok mellett állva, hogy sokalljuk a 350 forintos naftát és az 1500 forintos matricát…

A német tüntetés viszont teljesen más tészta. Itt a pattanásig feszített húrra csaptak egyet, amikor elhatározták a képviselők, hogy megszüntetik a motoros közlekedést a legjobb, legkedveltebb szerpentineken. Elvégre így azokat is büntették volna, akik soha hozzá nem nyúltak a kipufogóhoz, egyszerűen csak túrázásra használták a szabályos, gyári motorjukat.

Milyen ironikus, mi? Pont az autópályát szabálytalanul elzáró, hangos vasakkal érték el, hogy ne tiltsák ki zajos gépeiket az utakról…

Szöveg: Web.de, képek: Biker for Freedom – Wir sind gegen Fahrverbote von Motorrädern

Continental 2019

Facebook Comments