Újabb motorosokat kapcsoltak le a Nemzeti Parkban

Újabb motorosokat kapcsoltak le a Nemzeti Parkban

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek, Közélet

Ezúttal a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban kaptak el két krosszmotorost, akik a Börzsöny tiltott részein jártak, majd megpróbáltak meglépni az egyenruhások elől. A Nemzeti Park beszámolóját olvashatjátok az akcióról.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata a Készenléti Rendőrség és az Országos Természetőr Egyesület tagjainak segítségével sikeresen intézkedés alá vont két személyt, akik társaikkal a hétvégén a Börzsöny védett erdeiben, a nemzeti park területén terepmotoroztak.

Kapcsolódó anyag: megkezdődött a párbeszéd a motorosok és a vadászok között –  cél a szabályos terepezés

Újabb motorosokat kapcsoltak le a Nemzeti Parkban

Bár az intézkedés során később a szokásos fordulatok jöttek elő („eltévedtünk”, „sosem jártunk még erre”, „megijedtünk azért menekültünk”, stb.) ez esetben is szabálysértő hozzáállást tapasztaltak kollégáink: a felszólítás ellenére

a motorosok egy része támadólag lépett fel, míg mások menekülőre fogták,

egy esetben pedig kényszerintézkedésre is szükség volt.

A hétvégi razzia képei. Forrás: DINP

Tudni kell, hogy aki a természetvédelmi őrök (mint hatósági személyek) felszólításának nem tesz eleget, az ugyanúgy szabálysértést követ el (2012. évi II. törvény 244 §.), mintha egy közúti ellenőrzés során nem állna meg a rendőrök jelzésére! – tették hozzá.

A hétvégi razzia képei. Forrás: DINP

A nemzeti park védett természeti területein az év minden hónapjában több ehhez hasonló közös szolgálat várható, így az illegális területhasználók (pl. engedély nélkül közlekedők, erdőben motorozók, quadozók) továbbra is számíthatnak intézkedésre, azt követően pedig a hatóság által kiszabott pénzbírságra! – áll a nemzeti park bejegyzésében.

Már elkezdődött a párbeszéd a vadászok és a motorosok között

Korábban részletesen írtunk róla, hogy az Országos Magyar Vadászati Védegylet szerint

a motorosok túlnyomó többsége jószándékú, nem tudatosan szegi meg az előírásokat, és nem áll szándékában zavarni a vadállományt, veszélyeztetni természeti értékeinket. Viszont aki nyomban menekülőre fogja vagy támadólag lép fel, azzal a természetőrök sem tudnak mit kezdeni, muszáj kényszerintézkedést bevetniük.

Jól mutatja a két fél, vagyis a motorosok és az erdőfenntartók együttműködési készségét, hogy Heves megyében van lehetőség verseny szervezésére is, azonban minden érintettnek el kell fogadnia, hogy az eredményes együttműködés érdekében a törvényi előírásokon túl a területen gazdálkodók érdekeit is tiszteletben kell tartani.

Egyre gyakoribbak az ellenőrzések, és nem ritka a több százezer forintos bírság sem. Tegyük hozzá: a rendszám nélküli motorok az egyébként legális útvonalakon sem közlekedhetnének, hiszen az is ugyanúgy közút, mint bármelyik aszfaltozott utca

Akárhogy is, a jövőben az ország egész területén számíthatunk hasonló ellenőrzésekre, ezért azt javasoljuk a terepezőknek, hogy a tiltott területeket elkerülve kívül és közúti közlekedésre alkalmas motorral vágjanak neki a földutaknak, s akkor biztosan nem kell büntetésre számítaniuk.

 

Facebook Comments

Válasz