Betelt a pohár: 2021-től 3 éves börtönbüntetést kaphatnak a szemetelők

Betelt a pohár: 2021-től 3 éves börtönbüntetést kaphatnak a szemetelők

- Kategória: Hírek

Az élővilágra és a közlekedőkre is veszélyes az illegálisan lerakott vagy autóból kidobott szemét. Szerencsére úgy tűnik, hogy hamarosan szigorítanak a rendszeren, és sokkal súlyosabb büntetést kapnak a csikket, zacskót kidobó sofőrök és az illegális szemétlerakók.

 

Bármerre járunk az országban, szomorúan tapasztalhatjuk, hogy elképesztő mennyiségű szemét csúfítja a környezetünket. A kormány becslései szerint évente 328 millió köbméter (!) illegálisan lerakott hulladék árasztja el hazánkat. Tudom, ez a szám önmagában nem sokat mond, ezért kerestünk pár remek összehasonlítási alapot:

  • A Magyarországon illegálisan lerakott szeméttel évente nyolcszor (!) lehetne megtölteni a Velencei-tavat!
  • Ha a Balcsiba öntenék, akkor öt év alatt gyakorlatilag eltűnne a tó…

Jól szemlélteti a helyzetet, hogy tavaly a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MK) 12,5 ezer tonna (!) hulladékot távolított el a fő- és mellékutak mellől, miközben a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) 745 tonnányi szemetet szedett össze a saját területein, ami idén január és április között halmozódott fel.

Nehéz lebukni, mert kevés hatósági személy (rendőr, közterület felügyelő stb.) járőrözik az eldugott területeken. Rengetegen nem szívbajosak, és inkább vállalják a csekély rizikót, minthogy kifizessék a sitt elszállításáért és szabályos lerakásáért elkért 8-10 ezer Ft/m3 díjat

A már-már sziszifuszi munka ráadásul rengeteg pénzt emészt fel, hiszen az MK 2019-ben 1,5 milliárd forintot költött a feladatra, míg a MÁV-nak is több tízmillióba került a mostani akció annak ellenére, hogy számtalan önkéntes is részt vesz a szemétgyűjtéseken.

Ízlelgessük az összeget: ha senki nem lenne olyan tuskó, hogy kidobja az autóból a szemetet, akkor évente 1,5-2 milliárd forintot takaríthatnánk meg…

Mindemellett az önkormányzatok is szinte kilátástalan küzdelmet folytatnak azok ellen, akik úgy gondolják, hogy a feleslegessé vált cuccoknak az utcán vagy a parkokban van a helyük. Jóllehet, a nagyobb települések általában saját hulladékudvart működtetnek, ahová elemet, akkumulátort, gumiabroncsot, építési törmeléket, háztartási készüléket stb. is leadhatunk, mi több – bizonyos mennyiségig – ezért még pénzt sem kell fizetnünk.

Olcsón megússzák a szemetelők? Ezentúl nem!

Felmerül az emberben a kérdés, hogy mégis miért szemetelnek háborítatlanul az emberek? Nos, az egyik legfőbb ok, hogy nem állíthatnak őrt a hatóságok az ország mind a 93 ezer négyzetkilométerére, emiatt a lebukás kockázata viszonylag csekély. Ha eldobunk egy sörösdobozt, kihajítjuk a kocsiból a csikket, esetleg kiöntjük a kanálisba vagy az út menti árokba a használt sütőolajat, nemigen szól ránk senki.

A motorosok különösen veszélyeztetettek, már ami az út menti szemetelést illeti. Zacskó, műanyag pohár, maradék étel, félliteres PET-palack stb. – kanyarban ráhajtva bármelyik galibát okozhat, és utána bottal üthetjük a szemetelő nyomát…

Egyébként nem ritkán éppen az ilyen „csínytevések” hozzák magukkal a komolyabbakat, ráadásul egyesek megnyugtatják lelkiismeretüket azzal, hogy az erdőbe kitett gyermekasztal jó lehet még másnak (Ráadásul fából van, az meg egyenesen környezetbarát, ugye? Főleg lakkozva…), a kajamaradékot pedig majd elmajszolják az állatok.

Mitől veszélyes a hulladék?

Minden olyan hulladék veszélyesnek minősül, ami közvetve vagy közvetetten, azaz bomlástermékein keresztül károsíthatja az élővilágot és annak környezetét. Ilyenek például a lejárt gyógyszerek, a különböző vegyi anyagok, a jármű folyadékjai, akkumulátorai, gumiabroncsai és egyéb, nem újrahasznosítható alkatrészei, ugyanakkor a háztartási sütőolaj, a házfelújítás során használt festék, ecset vagy ragasztó is ebbe a körbe tartozik. Fontos, hogy a veszélyes hulladékot semmiképpen ne tegyük a kommunális hulladékok közé! Zömüket visszaveszi a hulladékudvar, a fáradt olajat a benzinkutak, a lejárt gyógyszert a patikák is begyűjtik.

Ámde a 2012. évi II. törvény értelmében az itt felsorolt cselekedetek – azaz ha valaki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen, illetve természeti területen engedély nélkül lerak – 150 ezer forintos szabálysértési bírságot érnek! Természetesen csak akkor, ha tetten érik a szemetelőt. Nagy segítséget jelent a környezetért aggódók harcában a közösségi média, hiszen ezen a csatornán keresztül elég sok olyan felvétel kikerül az internetre, ahol lefülelt szemetelők láthatók. Az egyik leglátványosabb akció Pápa polgármesteréhez, Áldozó Tamáshoz kapcsolódik, aki minden teketóriázás nélkül visszavitte a város egyik zöldterületére lerakott szemetet a „tulajdonosának”, akit nevesített is az eseményről készített videóban. Más kérdés, hogy egy-egy ilyen képsorozat vagy leleplezőnek szánt „performansz” mire elég a bírósági tárgyalás során, és egyáltalán kellő elrettentő erővel bír-e az érintett bűnelkövetőkre nézve.

Sajnos van mit tenni a motorosok háza táján is: erdőben magára hagyott motorok, csatornába öntött, használt olajak árulkodnak róla, hogy sok még a teendő…

A történethez hozzátartozik, hogy végre szigorodik a rendszer, és nemrég bejelentették, hogy

2021 januárjától három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik azt, aki nagy mennyiségű hulladékot, szemetet rak le illegálisan. Mi több, ha veszélyes hulladékkal teszi ugyanezt, akkor 5 évig is felkúszhat a börtönbüntetés.

Persze nem a mekiszacskók miatt kapnak majd ilyen szigorú büntetést: akkor csukhatják le a szemetelőket, ha a mennyiség meghaladja a tíz mázsát vagy a tíz köbmétert, illetve akkor is, ha visszaesőként követik el.

Évente nyolcszor (!) lehetne megtölteni a Velencei-tavat a Magyarországon illegálisan elszórt szeméttel…

Tegyük hozzá, az említett 328 millió köbméter elenyésző hányadánál lesz meg a tettes, nem meglepő, hogy évek óta hatékonyabb fellépést sürgetnek a civil és szakmai szervezetek. Amennyiben minden a kormány tervei szerint alakul, hamarosan jöhet az erélyesebb hozzáállás, tudniillik

a közelmúltban meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv egyik kiemelten fontos feladata az illegális hulladéklerakás visszaszorítása. Ennek keretében július 1-től létrejön a Hulladékgazdálkodási Hatóság,

melynek nemcsak az jogtalan hulladéklerakók felszámolása, hanem többek között a tilosban járó szemetelők felkutatása, tettenérése és büntetése is a teendői közé tartozik majd. Ezen kívül komolyabb szankciókról is beszéltek a Parlamentben, azonban a pontos büntetési tételeket június elején még nem hozta nyilvánosságra a kormány, de annyi már most sejthető, hogy sokkal szigorúbb lesz a büntetés a törvénymódosítás után.

A közlekedőket is veszélyezteti a szemét, különösen a motorosokat

Túl azon, hogy környezetszennyező és a településképet is rontja a jogellenesen kitett hulladék, akár balesetet is okozhat. Gondoljunk bele, mekkorát eshet az a motoros, aki mit sem sejtve halad az aszfaltúton, és ráfut a szemétből kifolyt olajra, kidobott PET-palackra, de akár egy adag rothadt zöldségen is elcsúszhatunk a vassal.

Tudj róla!

Aki közterületen illegálisan lerakott szemétre bukkan, az a helyi önkormányzatnál tehet bejelentést. Budapesten a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ (FÜIK) éjjel-nappal elérhető +36-1-301-7500 telefonszámán várják a lakossági panaszokat.

Nemkülönben kockázatot rejt magában a szél által felkapott út menti szemét, mivelhogy a szálló zacskótól, papírdarabtól megijedhet a kevésbé rutinos sofőr, aki rosszabb esetben félre is ránthatja a kormányt, veszélybe sodorva saját magát és a többi közlekedőt. Arról nem is beszélve, hogy a magas fűben megbújó szemétkupacban simán felbukhat a terepező, tetejébe az éles tárgyaktól kilyukadhat az abroncs.

Akárhogy is, a múlt hónapban indult Hulladékgazdálkodási Hatóság és az egyre szigorúbb büntetés visszaszoríthatja az illegális szemétlerakást, de addig is marad a felelősségteljes magatartás és a fellelt szemétkupacok bejelentése a +36-1-301-7500-as telefonszámon.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz