Mi az a „legnagyobb kanyarsebesség”?

Mi az a „legnagyobb kanyarsebesség”?

- Kategória: Gyorshírek

Lelógsz a motorról vagy kidöntöd magad alól, mint a zsaruk? Hogy érhetsz el nagyobb kanyarsebességet? Nos, bármilyen hihetetlen, közúton gyakorlatilag mindegy, hiszen nem az szabja meg a maximális tempód, hogy milyen technikával veszed be a kanyart. Sokkal fontosabb, hogy milyen hosszú utat látsz be magad előtt…

 

Az úgynevezett „vakon kanyarodás” akkor valósul meg, mikor gyorsabban haladsz, minthogy meg tudnál állni a felbukkanó akadály előtt. Lehet ez egy útra tévedt állat, olajfolt vagy akár lerobbant autó is, a lényeg, hogy bár a feltételek megengednék a nagyobb tempót, a vészhelyzetre készülve mégsem hozhatod ki a maximumot magadból és a motorból.

Mindent elmond a zsaru kézmozdulata: „Srácok, ez komoly?”

Kitűnő példa erre a fenti videó, amiben forgalmi okok miatt vesztegelnek az autók a szikla takarásában. Tudom, a motorozás alapvetően kikapcsolódás, és nem gondolhatsz minden pillanatban arra: mi van, ha egy jeti fekszik az úton a kanyar után? Azt viszont tudatosan begyakorolhatod, hogy a kanyartempód ösztönösen igazodjon a belátható út hosszához, így biztosan nem ér majd meglepetés. Ha pedig szeretnél gyorsabban, egyszersmind biztonságosabban kanyarodni, ajánljuk a lenti linket a közúti motorozás legfontosabb technikáival.

Lám, neki szerencséje volt, de Te ne bízd magad Fortunára: a legközelebbi csapatásnál – ha eddig nem tetted volna – ezt is kalkuláld bele a tempóválasztásba! Elvégre az utca nem a Hungaroring, itt az aszfalt minőségén és a kanyar ívén túl még számos egyéb tényező befolyásolja, mennyi is az a bizonyos „legnagyobb kanyarsebesség”.

Kapcsolódó anyag: kanyarodj magabiztosabban, figyeld az „eltűnési pontot”!  

Continental 2019

Válasz