Olvasói: A2-es motor, de túl erős – megbüntetnek vagy megúszhatom?

Olvasói: A2-es motor, de túl erős – megbüntetnek vagy megúszhatom?

- Kategória: Vélemény

Sándor problémája nem egyedi, mindössze pár lóerőn – vagy kilón – múlik, hogy vezetheti-e a motort vagy sem. Vajon mit szól ehhez a rendőr?

 

Sziasztok! Lenne egy A2-es kérdésem. A jogszabály így szól: vezethető jármű: legfeljebb 35 kW teljesítményű és 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpár.

Milyen motort vezethetek A2-es jogosítvánnyal?

És akkor a kérdésem: van egy 34-kW-os teljesítményű, de sajnos 0,2253 kW/kg tömeg/teljesítmény arányú motorkerékpár, amit lehetőségem lenne megvenni. A jelenlegi, valamint az előző tulaj is A2-es jogsival vezette, elmondásuk szerint soha semmi probléma nem volt ezzel. Engem viszont aggaszt az a kis többlet, én úgy értelmezem, ha már 0.2001 a kW/kg arány, akkor A2-es jogsival nem vezethetem. Merjem megvenni és használni, vagy törvényt sértek vele és inkább felejtsem el?

Milyen motort vezethetek A2-es jogosítvánnyal

Kedves Sándor!

Sajnos ez teljesen szabálytalan, és csak a vakszerencsén múlik, hogy elkapnak-e vele vagy sem. Persze ez nem azt jelenti, hogy a kapu előtt vár a TEK, amint kihajtasz az utcára – nyilván ezért úszták meg az előző tulajdonosok is. Ha biztosra akarsz menni, azt javaslom, inkább szabályos A2-est vegyél, elvégre túl nagy kockázat a bírság és az eltiltás a kis stikliért. Egyébként hamarosan indul egy A2-es cikksorozatunk, abban minden ilyen kérdést részletesen tisztázunk.

Continental 2019

Válasz