Holtankoljak.hu: így változott a benzin ára a ma reggeli gigaemelés után

Holtankoljak.hu: így változott a benzin ára a ma reggeli gigaemelés után

- in Gyorshírek

Egy nap alatt 66 forintos drágulás? Utánajártunk, mit okozott ez a gyakorlatban.

– Soha nem látott mértékben emelkednek a nagykereskedelmi üzemanyagárak Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy szerdán a benzin beszerzési ára bruttó 41 forinttal emelkedik, a gázolajért pedig 66 forinttal kell többet fizetnie annak, aki végfelhasználóként vásárol üzemanyagot nagykereskedőtől –írta hét elején a Holtankoljak.hu. Így ársapka nélkül az alábbi átlagárakkal találkoznánk szerdától a hazai kutakon: 95-ös benzin: 594 Ft/liter, gázolaj: 640 Ft/liter

Mennyibe kerül a benzin a mai emelés után?

Felkerekedtünk, hogy megnézzük: az áremelés milyen hatással volt a prémium üzemanyagokra (hiszen a 95-ös és a dízel továbbra is 480 Ft-ba kerül, már ahol nem rontják el a kiírást a kútoszlopon, mint ennél a pesti kútnál is…).

A nem hatósági áras 98-as benzin 565 forintba kerül ma, vagyis a kissé olcsóbb 95-ös 550-560 lenne az árstop nélkül

Szerencsére a kutak továbbra is csak az emelés egy részét hárították át a fogyasztókra, és az olyan üzemanyagokat is viszonylag kedvező áron kínálják, melyek nem esnek a hatósági szabályozás alá. Kezdésként 100 oktánost is találtunk 600 forint alatt, de a 98-as ennél is lényegesen olcsóbb volt. Néhány perccel ezelőtt tankoltunk 98-as benzint 565 Ft-ért, és

a korábbi árfolyam alapján a 95 oktános ára ennél jellemzően 10-15 forinttal kevesebb lenne a novemberben bejelentett szabályozás nélkül. Vagyis jelenleg 550-560 között fizetnénk egy liter 95-ös benzinért, ha máról holnapra megszűntetnék az árstopot.

Persze ez csak a mai állapot, hiszen Nyugat-Európában már szinte mindenhol két euró körül és felett mérik a benzin és gázolaj literjét, így itthon is további áremelkedés várható, ráadásul már most pénteken. Az viszont biztató jel, hogy a Brent nyári előjegyzéseit már a jelenleginél jóval alacsonyabb, 108 és 112 dollár közötti áron kötötték (ma 126 dollár), vagyis a tavaszi áremelkedés után nyár közepére-végére újra csökkenhet az üzemanyag ára.

Ezt olvastad már? Az 5 leggyakoribb tévhit a benzinről