Motorossá válok: a tökéletes ruházat

Motorossá válok: a tökéletes ruházat

- Kategória: Cikkek, Kiemelt cikk, Motorossá válok sorozat

A jó öltözék legalább olyan fontos, mint az, hogy milyen jól tudsz fékezni, hiszen ha baj van, ez az utolsó védelmi vonal, ami közted és a kemény aszfalt között van. Hajlamosak vagyunk elhanyagolni a témát:  nyáron jelentősen megugrik a rövidgatya – gumipapucs – trikó szerelésben jampizók száma – felejtsük el ezeket a pojácákat!

A legfontosabb, hogy a választott ruházat jól védjen és kényelmes legyen. A baleseteknél általában a végtagok, a fej és a gerinc sérülhet. Ezért az alap recept mindenből motoros: sisak, kabát, nadrág, csizma és kesztyű –  CE jelzéssel ellátott protektorokkal bélelve, melyek a legsérülékenyebb pontokat védik az emberi testen.

 

Vásárláskor ne az olcsó, piacon vagy szupermarketekben kitett, akármilyen márkajelzésű (ha egyáltalán van rajta) termékeket nézzük ki magunknak! Motoros szakboltban a vezető gyártók közül válasszunk – a névvel sok év fejlesztési, gyártói tapasztalatát is megvesszük. A legtöbb, erre szakosodott manufaktúráknak is vannak alacsonyabb árú termékei, nem kell a versenycuccokat feltétlenül lekapni egyből a fogasról – persze, aki megteheti, mindent bele, hiszen biztonságból nem lehet elég. Ha fejben ezek a dolgok rendben vannak: irány az üzlet!

A Bukósisak

Kiválasztásánál ne a menő festés legyen az elsődleges, hanem hogy az arcpárnák jól illeszkedjenek, ne lötyögjön a kupak a fejen, de túlzottan feszes se legyen. Tartsa szorosan a kobakot – annak tudatában válasszunk, hogy az arcpárnák némi használat után laposodni fognak.

Bukosisak
Spektra-kevlár-üvegszál héjszerkezet

A külső héj lehet polikarbonát (hőre lágyuló műanyag) vagy kompozit (üvegszál, karbon, kevlár vegyesen) – ez utóbbi kisebb önsúlyt tesz lehetővé. Az „E” jelzésű sisakok mindegyike megfelel az EU által előírt szabványnak – a magasabb ár azonban valószínűleg több fejlesztést, tesztelést foglal magában, ami nem az alapvető előírásnak való megfelelést célozza meg, hanem inkább az afeletti teljesítésre irányul. Az árcédula nyúlásával több kényelmi funkciót is kaphatunk: beépített napszemüveg, állítható szellőzők, zajcsillapítás, telefonos headset…stb.

Használt sisakot soha, semmilyen esetben se vegyünk! Nem tudjuk az előéletét, sérült-e már,milyen idős stb. Egy nagyobb ütés után sosem szabad újra használni (kézből leejtve még nem probléma), hiszen az ütéselnyelő képességét elveszíti a sisak, mint ahogy a használati idő lejártával ez szintén bekövetkezik.

Gyorscsat vagy D gyűrű?

Mindkettő megfelel az előírásoknak, a csat egyszerűbb a mindennapokban, de lehet, jobban bizakodik az ember, ha nem egy mozgóalkatrészes mechanika tartja fején a sisakot. Az valamint elárul, hogy versenyzők D-t használnak, pályára elviekben csak azzal lehet felmenni.

A kabát

Itt választhatunk bőr és cordura anyagú kabátok közül. Egy profi márkájú cordura is képes olyan védelmet nyújtani, mint a bőr. Az extrém nagy sebességű (pl. pályázás) motorozásnál van különbség, ilyen esetben a szerves anyag valamivel ellenállóbbl, a cordura viszont jól szellőzik és könnyebb.

Vásárláskor figyeljünk oda, hogy a protektorok jól illeszkedjenek a vállra, könyökre, alkarra. Ne lötyögjön, passzentos legyen, de ne is legyen túl szűk, különben kényelmetlen lesz és elvonja a figyelmet a vezetésről.

A bőr idővel minimálisan tágul, ha elsőre kicsit kockás, használattal a hajlatok betörnek és jobban felsőtestünkhöz alakulnak. Az újhossz is megfelelő legyen, ha túl hosszú, azon kívül, hogy a protektor nem jó helyre esik, a kabátvég a kesztyűt feltolhatja a kézfejen, ha a kormány felé hajolunk. Senkit ne tévesszen meg: a sima mezei boltokban árult “utcai motoros dzseki” nem motoros kabát, csak egy divatos ruhadarab – kétkerekűhöz nem alkalmas!

Perforalt bor
Szellősebb megoldás – a perforált bőr

A nadrág

Nagyjából ugyanazok érvényesek mint a dzsekire. Rengeteg féle van ebből is, a térdkoptatós verseny gatyeszoktól kezdve a kordurákig. Mindenképp ellenőrizzük a térdnél található betéteket, nem biztos, hogy egy esésnél kellő oltalmat nyújt egy felcsatolós „lábgép”-hez képest.

Vannak kabát-nadrág kombinációk is, amiket meg lehet venni egyben is összecipzárazható, kétrészes vagy egybeszabott overál formában.  Ha külön vesszük meg a részegységeket, és igény tartunk az összekapcsolásra is, akkor a cipzár kompatibilitásra is ügyelni kell.

A kesztyű

Számos helyen megerősített, a tenyér részen párnás kézvédőt érdemes venni. Legyen többrétegű, a kézfejen műanyag, kevlár protektorral védett, ujjakon megerősített pontokkal. Eséskor az ujjak kiálló részként könnyen sérülnek, ne krossz-kesztyűt vegyünk!

Itt is mindenképp próbáljunk, az ujjhosszra szintén ügyeljünk! Fontos a jó minőségű anyag és kidolgozás – ha az ujjvégi belső varratok nincsenek jól eldolgozva, nyomhatják az ujjvégeket. Érdemes többször rámarkolni egy korlátra vagy másik kezünk csuklójára mintegy kormányként.

A csizma

Ezt a részt is hajlandóak vagyunk elhanyagolni, mondván, egy bakancs vagy cipő megteszi, de nem. Még az olcsóbb motoros csizmák sem rendelkeznek olyan tulajdonsággal, hogy megvédjék az érzékeny, sok apró csontból álló bokánkat, lábfejünket. Általában az árral emelkedve egyre több műanyag részt kapunk, míg elérünk a szupersport csizmákig, ami egy csukló –mehanikát és némi „puha rész” leszámítva szinte teljesen merev. Próbáljunk olyat választani, ami minden oldalról lefedi az érzékeny részeket, kényelmes és méretben is jó. Próbánál valamennyit érdemes gyalogolni benne, hiszen ez később elő is fog fordulni.

Protektorok, kiegészítők

Gerincprotektor – testünk egyik legfontosabb és igen sérülékeny része, a központi idegrendszer szerve a gerinc. Ennek óvása érdekében minden alkalommal viseljünk teknőspáncélt! Méretre kapható, a magassággal arányban nő a háton hordozható szelvények száma.

Gerincprotektor
Gerincesek rendje – a méret a lényeg!

Vesevédő – hűvösebb időben kötelező, de inkább „amikor csak lehet” kategória. A szél egy része motorozáskor vesetájékon csapódik le, szóval derekunk folyamatosan hűtve van, így folyamatosan károsodik.

Aláöltözők, maszk, fejkendő – hidegben is melegben is ajánlott. Hidegben segít a testhő megtartásában, melegben felszívja az izzadságot.

Meleg cuccok, nyak és arcvédő kendők:  szerepük az extrém hideg levegő elleni védelem, a nem lefedett részek takarása.

Esőruha – ha nincs impregnálva, a bőr és a textil motoros ruházat csak kis mértékben vízálló. Folyamatos esőzés esetén elengedhetetlen egy vízzáró réteg.

Egyéb megoldások

Nem lennénk teljesen őszinték, ha kijelentenénk: mi kizárólag a fenti cuccokban motorozunk. Egy kivételt kell tennünk: városban, alacsonyabb sebességnél, rövidebb távon némi okoskodással nagy százalékban ki lehet váltani bizonyos összetevőket. Egy erős anyagú farmer és egy masszív csuklós térd-sípcsont védő – saját felelősségünk tudatában -helyettesítheti a nadrágot. A kabát egyik alternatívája lehet – ha már a kordurában is szauna van – egy „fullos” protektor-mellény annak minden protektorával. A csizma-kesztyű-bukósisakra eddig még nem találtak ki megoldást.

Eddig megjelent cikkek:
Continental 2019

Facebook Comments

8 Comments

 1. Legyen szabad kiegészítésképp:
  Mindenképpen a jóminőségű ruházatot ajánlom, még ha picit drágább is! Egy komplett szerelés 300eFt körül van…
  Nem szebad sajnálni a lóvét, főleg, ha milliós nagyságrendben (esetleg több M Ft-ot) kifizetünk a motorunkért.
  A motoros ruhája a “karosszériája”, nagyon fontos a megfelelő (tökéletes) komfortérzés, a kényelem, a biztonság. Egyiket sem tartom elhanyagolhatónak.
  Sokan azért nem motoroznak hidegebb időben, télen, mert nincs megfelelő ruházatuk.

  Én, a GORE-TEX technológiát ajánlom, feltétlen megéri a beruházást! Nagyon komfortos, könnyen tisztítható.
  Magunkat (szervezetünket) becsapni nem szabad, ha a dzseki GORE-TEX, a nadrág is feltétlen az legyen, nem árt, ha a kesztyű (csizma) is az. (Nyáron, ősszel-tavasszal egy poló-gatyóka, 8C-körül kell a saját bélését betenni, ami -10-12-ig kényelmes, aki fázósabb, ekkor már aláöltözhet: nem kell izgulni, izületi és egyéb idősebbkori nyavalyák miatt, emiatt nem kaphatunk ilyeneket)

 2. A bukósisak választáshoz: hasznos tanács:
  Ma már rengeteg gyártó, több tipusából választhatunk, még a motorunk fajtájához, stílusához, színéhez menőt is.
  A lényeg: ha lehet, olyan helyen vegyünk sisakot, ahol a gyakorlatban engedik kipóbálni és menet közben tesztelhetjük! Az ok egyszerű: a menetszél, a szélzaj, a turbulencia nagyon fárasztó és kegyetlen tud lenni, főleg hosszabb utakon. A hallásunk nagy érték, fülünk károsodását mindenképpen meg kell előzni (nem minden esetben megfelelő a sisak belső zajcsillapítása, nem elegendő a zajvédő vatta, a füldugó).
  A motorozás örömeit ne vegye el a pokolian lüktető, fárasztó és már fájó szélzaj!
  Példák: UVEX-TAKE OFF ECTROLON sisakom 90-100-tól elviselhetetlen a Honda Transalp XL650V-n! (túraplexi felszerelése annyit segített, hogy a 90-et el lehetett viselni) Meg lehet bolondulni, füldugó sem segít, csak késlelteti a fejfájást!
  DE! Ugyanez a sisak pl. a Kawasaki ER6n motoron csupán halk ssszzzzzííííííííííííííí, mint egy félrehangolt urh-rádión! Abszolut csendes a végsebességig, füldugó sem kell. Külön hallani a motor, a kipufogó, a gumik hangját, ami zene füleimnek, csodálatos tud lenni. Nálam ez a párosítás az etalon.
  Végül: ami sisak jó elől, nem biztos, hogy az utasunknak is tökéletes. Sokszor hallom, panaszkodik a hátul utazó, hogy kellemetlen a szélzaj, emiatt nem örömteli az utazás…
  Én, minden új motoromhoz új sisakot választok, elsődleges szempont az aerodinamika! (külön sérelmezem, hogy a nagy, neves gyártók miért nem foglalkoznak evvel, eleve miért nem gyártanak és adnak -vagy legalább ajánlanak- a motorokhoz aerodinamikailag illesztett sisakot?)

 3. Gondolkozom ruha vásárláson, a jelenlegi cordurám teljesen jó, csak stílusban nem illik a leendő “szívem választottjához”.
  Viszont méretproblémás vagyok, konkrétan nekem csak gyerekruhák a jók, a cordurát is a bécsi Louis-ban vettem. Bőrből viszont nincs túl nagy választékuk, így két lehetőség merült fel: vadászok sima bőrnacit és bőrkabátot,(az nem nehéz, mert sima ruhából gyártanak 32-es méretet, a nadrág szárából meg bármelyik varrónő levág egy kicsit…) amire veszek külső protektorokat, vagy marad a varratás, csak nem tudom ilyet hol vállalnak.

 4. Lilith: A SHOX-nál (Bp) minden motorosruha vásárláskor (legyen az kordura, bőr, GORE-TEX) felajánlják a pontos méretre igazítást. Én évek óta minden cuccom ott veszem meg.

 5. Én méretre igazított bőrt utoljára a SOMA-nál vettem Kaposváron, ha jól tudom van üzlete már pesten is azóta.
  Nem olcsó, de valóban minőségi cuccok – sajnos a ZZR-re már alkalmatlan, így utcai ruhaként működik mostanság.

Válasz