Nem feltétlenül papíros

Nem feltétlenül papíros

- Kategória: Macidoktor, Macidoktor válaszai

Bálint ugyan tudja, hogy rossz úton jár, mégis belevágna. Mellette szól, hogy legalább megkérdezi: mire is számítson igazoltatáskor…

 

Szia Macidoktor!

Enduro vásárlás előtt állok, ami nem feltétlenül lesz papíros. Ebben az esetben ha megállít a rendőr mire számíthatok? Valamint abban az esetben, ha menekülök, de valami szerencsétlen okból mégis utolérnek, megfognak, akkor mi lesz? Megéri kockáztatni, vagy semmi értelme, mert túl nagy a büntetés?

Köszönöm a választ!

Üdv. Bálint

enduro
Macidoktor: nincs rendszám? Pályán a helye!

Szia Bálint!
A regisztrálatlan jármű adás-vételi szerződéssel kerül a birtokodba, ami azonban – amennyiben nem segédmotor-kerékpárt vettél – elég kevés. Ráadásul 2013-tól ezeket is rendszámoztatni kell, amikor ki fog derülni, hogy bizony, a regadó nem lett befizetve, tehát ez akkor lesz bukás. De ne szaladjunk előre.
Szóval, ha olyan motort veszel, aminek csak adás-vételije van, annak az a következménye, hogy a tulajdonjogot csak annyiban tudod igazolni, amennyiben az előző eladó átadta a papírokat, ezzel a lopott motorokat nem tudod kiszűrni. Ez nem jó megoldás, hiszen amennyiben nem kereskedelmi forgalomba vásároltad a motort, hanem magánszemélytől, akkor a tulajdonjogod csak akkor áll fenn, ha ő tulajdonos volt, ha az előtte lévők közül bármelyik esetben lopott a motor nem leszel tulajdonos – hiába van nálad a gép és az adás-vételi. A másik gond az, hogy ezek a motorok sohasem lesznek legalizálhatóak, hiszen a regisztrációhoz szükséges okmányok hiányoznak. És 2013-tól erre  pályákon is vadásznak a hatóságok.
A harmadik probléma, hogy csak utánfutón vontatva közlekedhetsz vele, és csak zárt pályán használhatod. Így is, ha megállítanak, és nem tudod komolyabb papírral igazolni a tulajdonjogod lefoglalhatják annak tisztázásáig.
Ha lábon akarsz kimenni a pályára, akkor e mellett kapsz egy feljelentést, mivel nem felel meg a közúti közlekedésre a jármű műszaki hiányában. És itt tisztázzuk, a közút nem csak a bitumenes számozott út, minden olyan út, amely a közforgalom elől el nem zárt a KRESZ hatálya alá tartozik, így azokon nem közlekedhetsz. Erdei úton, mezőn a vadőr és mezőőr is megállítási, igazoltatási joggal rendelkezik.
Egyszóval én nem tanácsolom az adás-vételivel vásárlást.  Ha többe is kerül, hogy rendszámos motort vegyél, de ez a te biztosítékod arra, hogy sokáig gond nélkül használod. A költségek csökkenthetőek a forgalomból kivonással. Ha menekülsz, és elkapnak, azzal kezdenek, hogy a motor megy a telephelyre, a tulajdonjog tisztázásáig, te kapsz egy bírságot, ami a motor árát is elérheti, legfeljebb 300.000 forint, plusz a szabálysértési őrizet – szóval nem gyerekjáték.

Baráti üdvözlettel,
Dr. Dózsa Ernő / Macidoki – DozsaÜgyvéd.hu

Continental 2019

Facebook Comments

2 Comments

  1. Köszi a választ 🙂

    Kellemes ünnepeket!

  2. Köszi az infót, egy kérdésem lenne.
    Nekem van egy 125-ös Yamaha robogóm, amit 6 évvel ezelőtt vettem, adásvételivel. A svájci forgalmiját megkaptam, a biztosítást is segédmotorként fizetem rá. – egyébként mivel 4 ütemű nem is megy jobban, mint egy jobb Simson…

    Szerinted milyen módja lehet a lerendszámozásának, ill. legális forgalomba helyezésének?

    Köszönettel várom az észrevételeket.

Válasz