Ki a motorokkal a Dolomitokból?

Ki a motorokkal a Dolomitokból?

- Kategória: Cikkek

Nem mai a kezdeményezés, azonban most komoly erők állnak az intézkedés (nyerészkedés?) mögött.

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]
.

Reinhold Messner, az ügy legaktívabb résztvevője már 2010 tavaszán ‘nulla-emissziós’ környezetté varázsolta volna a hágókon átvezető utakat – legalább is ez volt a hivatalos bejelentés lényege. Ennek némileg ellentmond, hogy tervében saját kivitelezésű buszjáratok is indultak volna a csúcsokhoz, illetve a motorosok – útdíj fejében – a kora reggeli ill. késő délutáni órákban használhatták volna a festői útszakaszokat.

Szerencsére az ötletet megvétózta a turisztikai lobbi, de 2012 tavaszától, a környezetszennyezés korlátozása miatt útdíj bevezetését tervezi a Dolomitok hágóira az olaszországi Bolzano vezetése. Az ötletet Milánó szolgáltatta, hová csak öt eurós “belépődíj” fejében hajthatnak be az autósok. Ugyanennyit kérne áprilistól Bolzano vezetése is a 2758 méter magas Stelvio hegycsúcsára igyekvő járművek vezetőitől – lakókocsik 12,50 eurót, az autóbuszok 25 eurót csengetnének a kapuknál. Florian Mussner tanácsos egyenesen azt javasolta, hogy a későbbiekben a Dolomitok egészére vezessenek be egységes útdíjrendszert.

A Dolomitok legszebb részei: Passo Pordoi és Passo Sella

Szerencsére Belluno és Trento elöljárói nem támogatják a gazdasági válság kellős közepén bejelentett idegenforgalmi korlátozást, és nemet mondanak az olasz természetvédők is, akik szerint szolgáltatást kellene nyújtani a költségek ellenében, tömegközlekedési lehetőség és őrzött parkolók formájában, hogy választási lehetőséget kínáljanak a Dolomitokba érkező turistáknak. Ráadásul a hivatkozott milánói rendszer – éppen a környezetszennyezés csökkentése miatt -, támogatja a két keréken közlekedőket, így a motorral és kerékpárral kutazóknak nem kell megfizetniük az öt eurós sarcot.

Ha ebben a formájában veszik át a javaslatot, az kimondottan jó hír nekünk, motorosoknak, hiszen így kevesebb autót, lakókocsit és autóbuszt kellene kerülgetnünk, amikor a Sella vagy a Pordoi hágó környékén motorozunk.

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. Még várhatnának pár évet. A Stelviot még nem láttam élőben!

Válasz